ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει τις απελάσεις μεταναστών δυνάμει νόμου του 18ου αιώνα

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει στον Τραμπ να εφαρμόσει τον νόμο περί εχθρών αλλοδαπών για άμεσες απελάσεις – Ο Τραμπ εξήρε την απόφαση σε ανάρτηση του στο Truth Social, γράφοντας με κεφαλαία γράμματα ότι πρόκειται για «μια μεγάλη μέρα για τη δικαιοσύνη στην Αμερική»

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε τη Δευτέρα στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει προς το παρόν τον νόμο περί εχθρών αλλοδαπών, παραχωρώντας στον Λευκό Οίκο μια σημαντική νίκη που θα επιτρέψει στους αξιωματούχους μετανάστευσης να βασίζονται σε έναν νόμο του 1798 που παραδοσιακά είχε εφαρμοστεί μόνο σε καιρούς πολέμο για την άμεση απέλαση φερόμενων ως μελών συμμοριών.

Το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα της κυβέρνησης να ανατρέψει την απόφαση του Αμερικανού δικαστή Τζέιμς Μπόασμπεργκ, η οποία στις 15 Μαρτίου είχε μπλοκάρει προσωρινά τις άμεσες απελάσεις με βάση την επίκληση του Νόμου για τους “Ξένους Εχθρούς” από τον Τραμπ, ενώ συνεχίζεται η νομική διαδικασία στην υπόθεση.

Το δικαστήριο υπογράμμισε ότι στο εξής, οι άνθρωποι που απελαύνονται θα πρέπει να λαμβάνουν ειδοποίηση ότι υπόκεινται στην πράξη και την ευκαιρία να επανεξετάζεται η απομάκρυνσή τους από το ομοσπονδιακό δικαστήριο στο οποίο κρατούνται.

Οι τρεις φιλελεύθεροι δικαστές του δικαστηρίου διαφώνησαν με την απόφαση και η δικαστής Έιμι Κόνι Μπάρετ, μέλος της συντηρητικής πτέρυγας του δικαστηρίου, διαφώνησε εν μέρει.

Ο Τραμπ εξήρε την απόφαση σε ανάρτηση του στο Truth Social, γράφοντας με κεφαλαία γράμματα ότι πρόκειται για «μια μεγάλη μέρα για τη δικαιοσύνη στην Αμερική».

«Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε το κράτος δικαίου στο έθνος μας, επιτρέποντας σε έναν Πρόεδρο, όποιος κι αν είναι αυτός, να μπορεί να διασφαλίσει τα σύνορά μας και να προστατεύσει τις οικογένειές μας και την ίδια τη χώρα μας», έγραψε.

Ο Τραμπ επικαλέστηκε το Νόμο για τους “Ξένους Εχθρούς” στις 15 Μαρτίου για να απελάσει γρήγορα τα φερόμενα μέλη της συμμορίας Tren de Aragua, προσπαθώντας να επιταχύνει τις απομακρύνσεις χρησιμοποιώντας έναν νόμο που είναι περισσότερο γνωστός για τη χρήση του για την εγκλεισμό Ιαπώνων, Ιταλών και Γερμανών μεταναστών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ