Η «Ασπίδα του Αχιλλέα», ο «Κένταυρος» και τα καμικάζι drones

Ορίζοντας; Το 2037. Κόστος 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Αιτία; Το ιδιαίτερα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό με καταστάσεις όπως η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που διαταράσσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και φυσικά η συνεχιζόμενη υπαρξιακή απειλή εκ μέρους της Τουρκίας η οποία εξοπλίζεται με φρενήρεις ρυθμούς. Ο λόγος για το δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, η βασική φιλοσοφία του οποίου έχει πρώτα και πάνω απ’ όλα να κάνει με την ενσωμάτωση των νέων αμυντικών τεχνολογιών και του τρόπου με τον οποίο ουσιαστικά καταγράφονται στην πράξη οι αλλαγές στο θέατρο των επιχειρήσεων. Με οδηγό την «Ατζέντα 2030» και στόχο οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τόσο από πλευράς οπλικών συστημάτων αλλά πολύ περισσότερο από πλευράς φιλοσοφίας και λειτουργίας περί τα μέσα της επόμενης δεκαετίας να έχουν ολοκληρώσει προγράμματα που θα τις καθιστούν εργαλείο όχι απλά αποτροπής αλλά να μπορούν και να διαθέτουν ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα της Ευρώπης στην πράξη, ως μέρος, σαφώς, της Ατλαντικής Συμμαχίας αλλά επειδή κυρίως στόχος είναι η Ελλάδα να μπορέσει να αποτελέσει έναν κεντρικό βραχίονα της ευρωπαϊκής στρατηγικής άμυνας στον 21ο αιώνα.

F-35

Το 2028 θα ξεκινήσει η απόκτηση των 20 πρώτων F-35 που θα έχουν έδρα την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, όπου θέληση της Αθήνας είναι σε δεύτερο χρόνο να προσγειωθούν ακόμα 20, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 40 και δίνοντας τη δυνατότητα στην Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει δύο πλήρως εξοπλισμένες Μοίρες.

Θόλος

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την περίφημη «Ασπίδα του Αχιλλέα». Δεν είναι τίποτα άλλο από τον θόλο πέντε επιπέδων για τον οποίο έχουν γράψει κατά καιρούς «τα ΝΕΑ». Ενα θόλο που θα είναι αντιαεροπορικός, αντιπυραυλικός, αντιdrone, αντιπλοϊκός και ανθυποβρυχιακός.

Αντί-drones

Σε αυτόν θα ενταχθούν τόσο συστήματα που ήδη διαθέτει η Ελλάδα όπως τα συστήματα Patriot, που έχουν και αντιαεροπορικές όσο και αντιπυραυλικές ιδιότητες, αλλά και αντίστοιχα συστήματα που συζητά η Αθήνα με το Τελ Αβίβ. Στον ίδιο θόλο θα ενταχθούν προσφέροντας anti-drones δυνατότητες, ελληνικά συστήματα όπως το «Κένταυρος» που δοκιμάστηκε με απόλυτη επιτυχία κατά των drones των Χούθι, αλλά και το «Υπερίων» την ταυτότητα του οποίου αποκάλυψαν πρόσφατα «τα ΝΕΑ».

Πύραυλοι

Αντιπλοϊκό ρόλο θα παίξουν επιπλέον πύραυλοι αυτής της κατηγορίας σε επάκτιες συστοιχίες που θα αποκτήσει η Ελλάδα, ενώ όπως επίσης είχαν αποκαλύψει «τα ΝΕΑ» στο πλαίσιο αυτού του θόλου θα αποκτηθούν και θα τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία στο Αιγαίο υποβρύχιοι αισθητήρες και πλωτά και υποβρύχια μη επανδρωμένα σκάφη.

Στόχος όπως επεσήμανε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στη δική του τοποθέτηση να μπορέσει ο στόλος και τα αεροσκάφη να απελευθερωθούν από την προστασία του Αιγαίου και να λειτουργήσουν ως στρατηγικά όπλα αποτροπής.

Καμικάζι drones

Παράλληλα ενσωματώνοντας τα διδάγματα των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή θα αποκτηθούν περιπλανώμενα πυρομαχικά, ευρέως γνωστότερα ως καμικάζι drones. Κατόπιν επιχειρησιακών και τεχνικοοικονομικών κριτηρίων έχουν επιλεγεί δύο τύποι αυτών των οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τα switchblade 300 και 600 με βεληνεκές 20 χλμ. και 40 χλμ. αντίστοιχα.

Κυβερνοεπιθέσεις

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση του κυβερνοπολέμου, για την υπόθεση του οποίου οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη κινηθεί δημιουργώντας μονάδες, οι οποίες θα εξοπλιστούν κατάλληλα, καθώς ο υβριδικός πόλεμος και οι ασύμμετρες απειλές έχουν ήδη χτυπήσει την πόρτα της χώρας.

ΑΙ

Φυσικά θα υπάρξει η αναφορά στο Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο του προγράμματος «Θώραξ» αλλά και τα ελικόπτερα Blackhawk και πολλά ακόμα που οι διεργασίες για την απόκτησή τους είναι σε εξέλιξη.

Φρεγάτες

Επιπλέον αν και δεν αναφέρθηκε ρητά σε αυτά ο Πρωθυπουργός, μιας και είναι κάτι που θα κάνει αναλυτικά ο Νίκος Δένδιας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, λόγω και του απορρήτου πολλών από τα εξοπλιστικά προγράμματα, στο δωδεκαετές, όπως έχουν ήδη αναφέρει «TA ΝΕΑ», θα είναι μεταξύ άλλων και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ, υποβρυχίων και πυραυλακάτων, η απόκτηση νέων αλλά και μεταχειρισμένων φρεγατών. Στο πρόγραμμα αυτό θα υπάρξει και η απόκτηση δύο έως τεσσάρων νέων υποβρυχίων αλλά και τεσσάρων ιπτάμενων τάνκερ, που αναμένεται να αποκτηθούν από τα αποθέματα των ΗΠΑ, καθώς αυτή την περίοδο αρχίζει η αποδέσμευση από την Ουάσιγκτον υλικού αυτού του είδους.