Η Κομισιόν θεωρεί το διατλαντικό πλεόνασμα των ΗΠΑ στις υπηρεσίες ως την «αχίλλειο πτέρνα» της Αμερικής – Ποιο είναι το «μπαζούκα» που προτείνει το Παρίσι
Ώρα μηδέν για μετωπική σύγκρουση Ντόναλντ Τραμπ – Ευρώπης και όχι μόνο με αφορμή τις αυριανές ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου για τους νέους δασμούς οι οποίοι θα πλήξουν 15 και πλέον χώρες και θα βυθίσει στο χάος το παγκόσμιο εμπόριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα επιλογών για αντίποινα κατά των ΗΠΑ, εάν ο πρόεδρος Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του να επιβάλει τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς στο μπλοκ.
«Δεν θέλουμε απαραίτητα να προβούμε σε αντίποινα», δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Εάν χρειαστεί, έχουμε ένα ισχυρό σχέδιο για αντίποινα και θα το χρησιμοποιήσουμε». Μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες έχουν παίξει σύμφωνα με τους παραδοσιακούς κανόνες του εμπορικού πολέμου, αντιστοιχίζοντας τους ευρύτερους δασμούς του Τραμπ στα βιομηχανικά μέταλλα με ισοδύναμους δασμούς σε εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Harley-Davidson.
Eύθραυστη εμπορική ισορροπία με κρυφά όπλα
Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξάγει περισσότερα αγαθά στις Ηνωμένες Πολιτείες απ’ ό,τι εισάγει, η εξάρτησή της από τις αμερικανικές υπηρεσίες της δίνει έναν ιδιαίτερο μοχλό πίεσης σε ενδεχόμενη εμπορική σύγκρουση σημειώνει το Politico.
Η Ε.Ε. παραμένει καθαρός εξαγωγέας σε σημαντικούς τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, με τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ να ξεπερνούν τις αντίστοιχες εισαγωγές. Όμως, στα πεδία των υπηρεσιών —όπως η τεχνολογία, τα χρηματοοικονομικά και η φαρμακευτική καινοτομία— η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αμερικανικούς κολοσσούς. Αυτό το εμπορικό χάσμα σε υπηρεσίες μπορεί να αποτελέσει το κρυφό της όπλο.
Παρά τα επιμέρους ελλείμματα ή πλεονάσματα, το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. είναι σχετικά ισορροπημένο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ετήσιο διμερές εμπόριο ξεπερνά τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρεί πλεόνασμα μόλις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων — ποσοστό της τάξης του 3%.
Ωστόσο, πίσω από τους αριθμούς κρύβεται μια πιο σύνθετη στρατηγική δυναμική. Όπως επισημαίνει ο Τoμπάιας Γκέερκε, ανώτερος ερευνητής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, οι αμερικανικές τεχνολογικές πλατφόρμες, οι τραπεζικοί κολοσσοί και οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη. «Αν η Ουάσιγκτον το παρατραβήξει, οι Βρυξέλλες μπορούν να σφίξουν τη θηλιά: να επιβάλουν ψηφιακούς φόρους στη Silicon Valley, να περιορίσουν κανονιστικά τη Wall Street ή να φορολογήσουν τις εξαγωγές των αμερικανικών φαρμακευτικών», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το γαλλικό «μπαζούκα»
Την ίδια ώρα η Γαλλία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του πιο ισχυρού μέσου εμπορικών αντιποίνων της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες — για πρώτη φορά στην ιστορία — σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιήσει δασμούς προκειμένου να πιέσει άδικα την Ένωση σε αλλαγές πολιτικής.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, η Γαλλία έχει ενταχθεί σε μια μικρή ομάδα κρατών-μελών της ΕΕ που θεωρούν ότι το λεγόμενο «μέσο κατά της καταναγκαστικής πολιτικής» (anti-coercion instrument) θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι. Αν και αυτό δεν είναι το προτιμώμενο σενάριο, μια από τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg ανέφερε ότι η χρήση του θα πρέπει να εξεταστεί.
Το «μέσο κατά της καταναγκαστικής πολιτικής», το οποίο απαιτεί την τήρηση σειράς διαδικασιών και προϋποθέσεων, θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει στην ΕΕ να εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα αντιποίνων. Αυτά περιλαμβάνουν περιορισμούς στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, στις ξένες επενδύσεις και στην πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις.
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο στόχος είναι μια «λύση με διαπραγμάτευση» μόλις ανακοινωθούν οι λεγόμενοι αμοιβαίοι δασμοί. Αναμένεται να τεθούν σε ισχύ παράλληλα με πρόσθετους δασμούς 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ και δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από παγκόσμιους εταίρους.
«Η Ευρώπη δεν ξεκίνησε τη δασμολογική αντιπαράθεση. Οι δασμοί είναι φόροι, τους οποίους πληρώνουν οι λαοί. Αλλά η Ευρώπη έχει τα πάντα για να προστατεύσει τους λαούς μας και την ευημερία μας. Θα προωθούμε και θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα συμφέροντα και τις αξίες μας».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι η δύναμη της Ευρώπης δεν έγκειται μόνο στο εμπόριο, αλλά και στην τεχνολογία, θίγοντας τη σημασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, τις οποίες η ΕΕ θα μπορούσε να στοχεύσει στο πλαίσιο των αντιποίνων. Η Επιτροπή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει διάφορα νομικά μέσα για να περιορίσει την πρόσβαση σε κρατικές συμβάσεις ή πωλήσεις ψηφιακής διαφήμισης σε μια αγορά αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Η Ευρώπη κρατάει πολλά χαρτιά», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Από το εμπόριο μέχρι την τεχνολογία και το μέγεθος της αγοράς μας. Αλλά αυτή η δύναμη βασίζεται επίσης στην ετοιμότητά μας να λάβουμε αποφασιστικά αντίμετρα. Όλα τα μέσα βρίσκονται στο τραπέζι».
Δασμοί με βάση τη χώρα
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ η ανακοίνωση του Τραμπ θα περιλαμβάνει δασμούς «με βάση τη χώρα» λέγοντας πως «ο πρόεδρος θα ανακοινώσει ένα σχέδιο δασμών που θα ανατρέψει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που έχουν κατακλέψει τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες». «Είναι καιρός για αμοιβαιότητα και είναι καιρός για έναν πρόεδρο να κάνει μια ιστορική αλλαγή για να κάνει αυτό που είναι σωστό για τον αμερικανικό λαό».
«Είναι αμοιβαίοι. Οπότε ό,τι μας χρεώνουν, το χρεώνουμε κι εμείς, αλλά είμαστε πιο ευγενικοί από ό,τι αυτοί», είπε. «Μας εκμεταλλεύτηκαν και θα είμαστε πολύ καλοί σε σύγκριση με αυτό που ήταν εκείνοι. Τα νούμερα θα είναι χαμηλότερα από αυτά που μας χρέωναν, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερα».
Η ανακοίνωση των δασμών την Τετάρτη ακολουθεί την επιβολή δασμών σε Καναδά, Μεξικό και Κίνα -τους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ– καθώς και στα αυτοκίνητα, τον χάλυβα και το αλουμίνιο. Οι εισαγωγικοί φόροι στον χαλκό θα μπορούσαν να έρθουν μέσα σε αρκετές εβδομάδες. Ο Τραμπ έχει επίσης απειλήσει με δασμούς στις εισαγωγές φαρμάκων, ημιαγωγών και ξυλείας.
Γκεοργκίεβα: Ανησυχίες για την δυνατότητα ορισμένων κρατών να διαχειριστούν νέες κρίσεις
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εκτιμά ότι οι πρόσθετοι δασμοί που ετοιμάζεται να επιβάλλει ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναμένεται να προκαλέσουν ύφεση σε παγκόσμια κλίμακα, ωστόσο εξέφρασε ανησυχίες για τη δυνατότητα διαφόρων κρατών να διαχειριστούν νέες κρίσεις.
«Δεν προβλέπουμε δραματικές συνέπειες» για την παγκόσμια οικονομία· «θα πρόκειται μάλλον για μικρή διόρθωση προς τα κάτω (…) Δεν βλέπουμε ύφεση στον ορίζοντα. Δεν βλέπουμε στασιμοπληθωρισμό στον ορίζοντα», καθησύχασε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διεξήχθη ψηφιακά και οργανώθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Αυτό που μας ανησυχεί είναι η δυνατότητα των οικονομιών να αντέξουν επιπρόσθετα σοκ», εξήγησε. Τα κρατικά χρέη αυξήθηκαν πολύ λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, κάτι που αφήνει μικρότερα περιθώρια στις κυβερνήσεις για να αντιδράσουν σε περιπτώσεις κρίσεων.
Με αυτό το φόντο, εξέφρασε την ελπίδα πως ο πληθωρισμός δεν θα καταγράψει αλματώδη αύξηση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση επιτοκίων, μεγεθύνοντας το άχθος των χρεών.
Ιαπωνία: Μέτρα για τις επιχειρήσεις απέναντι στους δασμούς ετοιμάζει ο Ισίμπα
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομική κρίση.
Ο Ισίμπα δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει περίπου 1.000 περίπτερα διαβούλευσης σε όλη την Ιαπωνία για να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των δασμών. Ενώ προηγουμένως είχε δηλώσει ότι δεν αποκλείει αντίμετρα κατά των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, δεν έκανε καμία αναφορά σε αντίποινα αυτή τη φορά.
Οι δασμοί σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές αυτοκινήτων θα επηρεάσουν τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες πέρα από τις άμεσες εξαγωγές τους. Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες στέλνουν περίπου 1,45 εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ από τα εργοστάσιά τους στον Καναδά και το Μεξικό – λίγο λιγότερο από τα 1,49 εκατομμύρια αυτοκίνητα που εξάγονται απευθείας από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου. Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν 3,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα στις ίδιες τις ΗΠΑ.
Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τις επιχειρήσεις βοηθώντας τες να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, να αναπτύξουν νέες επιχειρήσεις και να επεκτείνουν τις πωλήσεις τους μέσω διαφόρων μέτρων.
Το Τόκιο βρίσκεται σε δύσκολη θέση όταν πρόκειται να αντιδράσει στον Τραμπ. Η Ιαπωνία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ για την ασφάλεια έναντι των απειλών από την Κίνα. Επίσης το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα εμβαθύνει τον αμυντικό συντονισμό της με την Ιαπωνία, τονίζοντας την Κίνα ως την κορυφαία πρόκληση για την ασφάλεια της Αμερικής.
Προκειμένου να αποφύγουν να αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές, ορισμένες εταιρείες πιέζουν τους προμηθευτές να μην μετακυλήσουν το αυξανόμενο κόστος, γεγονός που «έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων».
Πηγή: newmoney.gr