Η οικονομία θα κινηθεί μετά το πρώτο σοκ

Οι σαρωτικοί δασμοί του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ σήκωσαν τεράστια κύματα αβεβαιότητας στο θαλάσσιο εμπόριο και την παγκόσμια ναυτιλία. Αβεβαιότητα καθώς δεν είναι ακόμη γνωστή η αντίδραση των χωρών που πλήττονται από τα μέτρα, ενώ οι παράγοντες της ναυτιλίας δεν ξεχνούν ότι επίκεται και άλλο χτύπημα από την αμερικάνικη διοίκηση, σύμφωνα τουλάχιστον με τις έως τώρα εξαγγελίες, που είναι η επιβολή τελών σε όλα τα πλοία κινεζικής κατασκευής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι δασμοί και τα αντίμετρα θα επηρεάσουν τον παγκόσμιο ναυτιλιακό τομέα και θα οδηγήσουν σε μείωση του διεθνούς εμπορίου και σε διαρκή υψηλότερο πληθωρισμό, εκτιμούν οι αναλυτές. Βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον η ναυτιλία θα επηρεαστεί αρνητικά και ειδικότερα οι ναυτιλιακές εταιρείες του κλάδου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που μεταφέρουν κυρίως καταναλωτικά αγαθά, όπως και οι εταιρείες μεταφοράς οχημάτων λόγω των υψηλών δασμών που ανακοινώθηκαν για τα αυτοκίνητα.

Παράλληλα οι εμπορικοί πόλεμοι που είναι πλέον σε εξέλιξη προσθέτουν περαιτέρω αβεβαιότητα για την πορεία της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας, η οποία έχει κρίσιμο ρόλο ως μοχλού παγκόσμιας ζήτησης, με την οικονομία της όμως να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να επηρεαστεί ως έναν βαθμό και ο κλάδος δεξαμενοπλοίων από την ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης από κινεζικής πλευράς, όπως και τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου που μεταφέρουν σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα.

Ωστόσο μακροπρόθεσμα, καθώς η οικονομία θα κινηθεί και πάλι μετά το πρώτο σοκ, η ναυτιλία θα ανακάμψει, αν και πολλά εξαρτώνται και από τα θεμελιώδη μεγέθη του κλάδου και κυρίως την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης μεταφορικής ικανότητας.

Πάντως οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ακυρώνουν δρομολόγια για να σταματήσουν την πτώση των ναύλων. Οι διαχειριστές τακτικών γραμμών έχουν ακυρώσει περίπου το 10% των προγραμματισμένων δρομολογίων τους στις κύριες εμπορικές διαδρομές Ανατολής – Δύσης αυτόν τον μήνα, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πτωτική πορεία των ναύλων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Αυτή η κίνηση είναι η τελευταία σε μια σειρά προσπαθειών των ναυτιλιακών εταιρειών να προσαρμόσουν τη χωρητικότητα στη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον οίκο Drewry, 68 από τα συνολικά 713 προγραμματισμένα δρομολόγια έχουν ακυρωθεί κατά τις πέντε εβδομάδες από τα τέλη Μαρτίου έως τις 6 Μαΐου.

Σχεδόν οι μισές ακυρώσεις αφορούν τις διηπειρωτικές συναλλαγές μεταξύ Ασίας και ΗΠΑ, γεγονός που αντανακλά τον αντίκτυπο στις εισαγωγές των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι υπόλοιπες αφορούν τις διαδρομές Βόρειος Ατλαντικός – Δυτική Ευρώπη, Ασία – Βόρεια Ευρώπη και Μεσόγειος.

Φρένο στις αγορές. Μία ακόμη παράμετρος των μέτρων της αμερικανικής διοίκησης που αφορούν την επικείμενη επιβολή τελών στα κινεζικής κατασκευής πλοία είναι το γεγονός ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν σχεδόν σταματήσει να αγοράζουν πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου που κατασκευάστηκαν στην Κίνα, καθώς ο κλάδος περιμένει να δει αν ο πρόεδρος Τραμπ θα προχωρήσει στην επιβολή ιστορικών λιμενικών τελών στα πλοία που κατασκευάστηκαν στην ασιατική χώρα.

Μόλις τέσσερα bulkers που κατασκευάστηκαν στην Κίνα – πλοία που μεταφέρουν τα πάντα, από άνθρακα έως αλάτι – πωλήθηκαν στην αγορά μεταχειρισμένων τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarkson Research Services Ltd. που συγκέντρωσε το Bloomberg. Πρόκειται για τα λιγότερα από τουλάχιστον το 2022 και περίπου το ένα πέμπτο των μηνιαίων επιπέδων που παρατηρήθηκαν πέρυσι. Οι συναλλαγές που αφορούσαν ιαπωνικούς και κορεατικούς μεταφορείς είχαν μικρή μεταβολή την ίδια περίοδο.

Υπάρχει σαφώς μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα πλοία ιαπωνικής κατασκευής σε σύγκριση με εκείνα που κατασκευάζονται στην Κίνα αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Burak Cetinok, επικεφαλής έρευνας της Arrow Shipping, μιας ναυλομεσιτικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο.

Επίσης οι ναυλωτές φαίνεται να αποφεύγουν πλοία κινεζικής κατασκευής ενώ σύμφωνα με αναλυτές εάν εισαχθούν τα μέτρα, όπως προβλέπεται, θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά για τις αμερικανικές εξαγωγές σιτηρών με πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου.

Τέλος, όσον αφορά τις νέες παραγγελίες αξίζει να σημειωθεί ότι στα μικρότερου μεγέθους bulkers μόνο ένα handysize παραγγέλθηκε τον Φεβρουάριο στην Κίνα, κάτι που είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο. Συνολικά στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, 13 τέτοια πλοία παραγγέλθηκαν στην Κίνα σε σύγκριση με 21 στην Ιαπωνία, δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου Howe Robinson Partners, ο οποίος πρόσθεσε ότι να καταγράφει η Ιαπωνία περισσότερες παραγγελίες από την Κίνα είναι επίσης ασυνήθιστο.