
Το μήνυμα που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ ότι οι πολύ υψηλοί δασμοί ανατρέπουν τα πάντα στο διεθνές εμπόριο και τις επιχειρήσεις δεν το έστειλαν οι κυβερνήσεις, αλλά οι αγορές.
Από τη Wall Street μέχρι τις αγορές ομολόγων η ολομέτωπη επίθεση των επενδυτών από κάθε γωνιά του κόσμου ειδικά τις μέρες αμέσως μετά τις 2 Απριλίου που ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι δασμοί, προβλημάτισε το οικονομικό επιτελείο του Τραμπ.
Στη Wall Street οι απώλειες ήταν πολύ μεγάλες και μαζεύτηκαν μόνο μετά την υποχώρηση Τραμπ που ανακοίνωσε παράταση 90 ημερών στους δασμούς πλην Κίνας. Ακόμη κι έτσι σε διάστημα μήνα ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε 4,5% και ο Nasdaq 5,5%, με βάση τα στοιχεία μέχρι και τις 14 Απριλίου. Πολύ πιο μεγάλες ήταν οι απώλειες στην Ευρώπη. Από το ξεπούλημα δεν γλύτωσε κανένας κλάδος, είτε πρόκειται για βιομηχανία, είτε για εμπόριο, υπηρεσίες ή τεχνολογία.
Πιο ανησυχητική ήταν η στάση της αγοράς ομολόγων, όπου για πρώτη φορά άρχισε να αμφισβητείται η κυριαρχία του 10ετούς κρατικού τίτλου των ΗΠΑ ως το ασφαλέστερο καταφύγιο στον κόσμο.
Επενδυτές από την Κίνα – που διακρατεί μεγάλο μέρος του αμερικανικού χρέους – μέχρι την Ευρώπη και τις ΗΠΑ άρχισαν να ξεπουλάνε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Υπό κανονικές συνθήκες, οι επενδυτές σπεύδουν να αγοράζουν ομόλογα εν μέσω οικονομικών και εμπορικών προκλήσεων, αλλά τώρα τα πουλάνε καθώς ούτε το δέλεαρ των υψηλότερων αποδόσεων δεν τους κάνει να αγοράσουν. Η πολύ αρνητική αυτή εξέλιξη για τις ΗΠΑ έχει ανησυχήσει οικονομολόγους ότι οι μεγάλες τράπεζες, τα funds και οι traders χάνουν την πίστη τους στην Αμερική ως ένα σταθερό, προβλέψιμο, καλό μέρος για να αποθηκεύουν τα χρήματά τους, σχολίαζε το Associated Press.
Ο μεγάλος φόβος
Ουσιαστικά δημιουργήθηκε φόβος ότι οι ΗΠΑ χάνουν τη θέση τους στον πλανήτη ως το ασφαλέστερο καταφύγιο. Μέχρι την ανακοίνωση των μεγάλων δασμών στις 2 Απριλίου η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ ήταν 4,01%. Μέχρι τις 11 Απριλίου η απόδοση εκτοξεύτηκε στο 4,58% πριν υποχωρήσει στο 4,50% και στη συνέχεια ακόμη πιο κάτω. Αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη διακύμανση για την αγορά ομολόγων, η οποία μετρά τις κινήσεις κατά ελάχιστες μονάδες βάσης κάθε φορά.
Τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου είναι ουσιαστικά υποσχετικές (IOU) από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσιγκτον πληρώνει τους λογαριασμούς της, παρά το γεγονός ότι εισπράττει λιγότερα από όσα ξοδεύει με αποτέλεσμα το έλλειμμα να είναι τεράστιο.
Τα ομόλογα ιστορικά κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση με τις μετοχές με τις τιμές τους να ανεβαίνουν και οι αποδόσεις να πέφτουν όταν οι μετοχές υποχωρούν. Τώρα η ανησυχία για αυτά στη Wall Street είναι έκδηλη.