Ιεράπετρα: «Έφοδος» της ΕΛ.ΑΣ. σε μαθητική παράσταση

Ένα απροσδόκητο περιστατικό σημειώθηκε στην Ιεράπετρα κατά τη διάρκεια του 1ο Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου, με την Ελληνική Αστυνομία να πραγματοποιεί έφοδο στο χώρο του φεστιβάλ.

Όπως αναφέρει το radiolasithi, οι αστυνομικοί βρέθηκαν στο θέατρο όχι για να παρακολουθήσουν κάποια παράσταση, αλλά έπειτα από ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία.

Ο λόγος ήταν η πλοκή του θεατρικού, που ήθελε μια μαθήτρια να πετά στο πάτωμα μια γιρλάντα με ελληνικές σημαίες.

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου είχαν επιλέξει να ανεβάσουν το έργο «Ο εχθρός της τάξης» του Νάιτζελ Γουίλιαμς, με τη σκηνοθετική προσέγγιση να μην αρέσει –όπως φάνηκε- σε κάποιους.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Έτσι, στο χώρο της εκδήλωσης βρέθηκαν τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι συνομίλησαν με τους υπεύθυνους του φεστιβάλ και στη συνέχεια αποχώρησαν, έχοντας παράλληλα διαπιστώσει ότι οι σημαίες που αναφέρθηκαν στην καταγγελία ήταν μέρος του σκηνικού της παράστασης και η πράξη έγινε έπειτα από σκηνοθετικές οδηγίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή τους φεστιβάλ τίμησε την προσπάθεια του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου με τον έπαινο της ελεύθερης έκφρασης και της επιλογής έργου.

Για σκοταδισμό μιλά η ΕΛΜΕ Λασιθίου

Το περιστατικό σχολίασε η ΕΛΜΕ Λασιθίου τονίζοντας ότι την ώρα μαθητές από όλη την Ελλάδα χάρισαν αισιοδοξία και ελπίδα σε όσους παρακολούθησαν το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου, μια μερίδα της τοπικής κοινωνίας εκφράζει το νεοσυντηριτισμό και τον σκοταδισμό.

«Το γεγονός ότι η αστυνομία έσπευσε (!) στον χώρο του φεστιβάλ την ώρα της παράστασης και κατέγραψε τα στοιχεία των υπεύθυνων καθηγητών, σε συνδυασμό πως μετά το περιστατικό κατέβηκαν από την διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ τα βίντεο των παραστάσεων, προκαλεί αγανάκτηση. Η θέα οπλισμένων αστυνομικών οργάνων σε ένα χώρο μαθητικής τέχνης αποτελεί ύβρις για την ίδια την δημοκρατία» αναφέρει η ΕΛΜΕ, συμπληρώνοντας ότι «η ελευθερία της ανθρώπινης έκφρασης μέσω της Τέχνης είναι προφανέστατα αδιαμφισβήτητη. Όσο κι αν επιχειρούν ορισμένοι να επιστρέψει η κοινωνία σε εποχές γύψου και φίμωσης, όσο και αν οι νοσταλγοί της λογοκρισίας αρχίζουν να ξεθαρρεύουν, τολμώντας να βάλουν στο στόχαστρό τους ακόμα και μαθητικές παραστάσεις, δεν θα τους περάσει».

Αυτές οι σημαίες προκάλεσαν την ανώνυμη καταγγελία που εξελίχθηκε σε παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.

Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

Τη δική της απάντηση για το περιστατικό έδωσε και η Ελληνική Αστυνομία, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε καμία λογοκρισία του έργου, παρά μόνο έγινε σχετικός έλεγχος έπειτα από ανώνυμη καταγγελία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της αστυνομίας:

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αστυνομική παρουσία σε σχολική θεατρική παράσταση στην Ιεράπετρα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προς αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η Ελληνική Αστυνομία, λειτουργεί πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους τους κράτους, που διασφαλίζουν την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, ιδίως των μαθητών.

Παράλληλα όμως οφείλει να διερευνά κάθε καταγγελία, επώνυμη ή ανώνυμη. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι αστυνομικοί και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν έδρασαν αυτεπάγγελτα αλλά ανταποκρίθηκαν σε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, όπως προβλέπεται από την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι αστυνομικοί, που εκείνη τη στιγμή εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, προσέγγισαν τον χώρο της εκδήλωσης με διακριτικότητα, χωρίς να διακόψουν ούτε να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της παράστασης, ούτε να προβούν σε οποιονδήποτε έλεγχο, προσαγωγή, καταγραφή στοιχείων μαθητών ή σε άλλη ενέργεια που θα περιόριζε την ελευθερία έκφρασης.

Αντιθέτως, συνομίλησαν αποκλειστικά και μόνο με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, σε χώρο εκτός της αίθουσας της εκδήλωσης, προκειμένου να ενημερωθούν και να διαπιστώσουν τα καταγγελλόμενα.

Συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή παρουσίαση των πραγματικών περιστατικών, που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν «λογοκρισίας» ή “αστυνομικής αυθαιρεσίας”, στερείται κάθε αντικειμενικής βάσης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η Ελληνική Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στον θεσμικό της ρόλο, με πρώτιστη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».