Κατά των δασμών οι περισσότεροι Αμερικανοί, πιστεύουν όμως ότι θα κάνουν καλό στις ΗΠΑ

Ένας στους δύο λένε ότι η βραχυπρόθεσμη επιβάρυνση από τους δασμούς σε βάθος χρόνου θα κάνει τις ΗΠΑ περισσότερο ισχυρές και αυτοί είναι σχεδόν όλοι Ρεπουμπλικανοί

Η πλειονότητα των Αμερικανών -και μεταξύ τους και ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών- είναι αντίθετη με την επιβολή δασμών από τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προς σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, δείχνει έρευνα του Reuters/Ipsos. Συντάσσονται όμως και με τη θέση του προέδρου που δικαιολόγησε την ενέργειά του λέγοντας ότι οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ έχουν εκμεταλλευτεί τη χώρα.

Το 57% δηλώνει ότι τάσσεται κατά των δασμών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται το 25% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών. Αυτοί που υποστηρίζουν τους δασμούς είναι το 39% των ερωτηθέντων.

Παράλληλα, τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς (το 73%) περιμένουν ότι οι τιμές σε είδη που αγοράζουν καθημερινά θα αυξηθούν το επόμενο εξάμηνο λόγω της επιβολής των δασμών. Μόνο το 4% πιστεύουν ότι θα πέσουν οι τιμές και οι υπόλοιποι ότι θα μείνουν αμετάβλητες.

Το 44% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι δασμοί θα φέρουν αύξηση της παραγωγής, όπως πιστεύει και το διακηρύττει και ο ίδιος ο Τραμπ.

Ένας στους δύο λένε ότι η βραχυπρόθεσμη επιβάρυνση από τους δασμούς σε βάθος χρόνου θα κάνει τις ΗΠΑ περισσότερο ισχυρές. Αναμενόμενο είναι ότι αυτοί που το πιστεύουν είναι σχεδόν όλοι Ρεπουμπλικανοί. Όσοι διαφωνούν είναι σχεδόν όλοι Δημοκρατικοί.

Ακόμη, το 52% είναι της γνώμης ότι οι εταίροι των ΗΠΑ έχουν εκμεταλλευτεί τη χώρα.

Η έρευνα των Reuters/Ipsos έγινε διαδικτυακά και ολοκληρώθηκε την Κυριακή σε δείγμα 1.027 ενηλίκων με περιθώριο σφάλματος 3%.