Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα γίνει δεκτός αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος από την αρμόδια για τον πολιτικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα πραγματοποιήσει επαφές με φορείς της ομογένειας, ενώ στην ατζέντα της συνάντησής του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα κυριαρχήσουν ζητήματα θρησκευτικά που αφορούν το Φανάρι, με κορυφαίο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την επικείμενη επαναλειτουργία της. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο έλληνας ΥΠΕΞ να παρατείνει την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη κατά μία ημέρα προκειμένου να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενόψει του επικείμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αγκυρα, το οποίο ναι μεν δεν έχει ακόμα «κλειδώσει», ωστόσο αναμένεται σύντομα η οριστικοποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής του.
Εφόσον έχουν βάση και οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνει ο ίδιος ο Βαρθολομαίος από την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τη δυνατότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από τον Σεπτέμβριο του 2026, το εν λόγω ζήτημα είναι εξαιρετικά πιθανό να κυριαρχήσει στην προσεχή συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, πρόκειται για ένα θέμα «win – win», το οποίο προσφέρει οφέλη και στις δύο πλευρές – στην Ελλάδα για ευνόητους λόγους και στην Τουρκία ως δείγμα καλής θέλησης προς τη Δύση, η οποία κατά την τρέχουσα συγκυρία στέκεται άκρως επικριτικά απέναντι στους χειρισμούς της Αγκυρας για την υπόθεση Ιμάμογλου.
Ηταν λίγες ημέρες μετά την τελευταία επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα, τον Μάιο του 2024, όταν είχαν αναζωπυρωθεί για πρώτη φορά τα σενάρια επαναλειτουργίας της Σχολής. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση ήδη βρισκόταν σε κινητικότητα για την επαναλειτουργία της Σχολής, που παραμένει κλειστή από το 1971. Οπως είχε γίνει τότε γνωστό, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τον τούρκο πρόεδρο να λάβει μέτρα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, την ώρα που ο Ερντογάν είχε ήδη σημειώσει πως «εργαζόμαστε για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης». Ενδεικτική ήταν και η δήλωση που ακολούθησε του τούρκου υπουργού Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, ο οποίος είχε αναφέρει πως «θα ήθελε να δει ανοιχτή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης», επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα «σημαντικό για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας». Το θέμα έχει, εξάλλου, τεθεί και σε σειρά συναντήσεων Βαρθολομαίου – Ερντογάν, τόσο τον Ιανουάριο, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε παρακαλέσει τον τούρκο πρόεδρο να μεριμνήσει ο ίδιος για την «επίσπευση των διαδικασιών» όσο και πρόσφατα κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου (ιφτάρ) που παρέθεσε ο Ερντογάν σε εκπροσώπους θρησκευτικών μειονοτήτων τον περασμένο Μάρτιο στην Αγκυρα, με τον Βαρθολομαίο να κατέχει τιμητική θέση εξ αριστερών του τούρκου προέδρου.