
Το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου Λασιθίου (πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα 7-11 Απριλίου) έγινε διάσημο για λάθος λόγους. Το ότι πρόκειται για έναν νέο θεσμό που συγκέντρωσε 15 σχολεία από όλη την Ελλάδα (από Κρήτη μέχρι Ξάνθη, Φθιώτιδα και Λειψούς) με 13 παραστάσεις, για τις οποίες δούλεψαν 191 μαθητές και μαθήτριες και 30 εκπαιδευτικοί, θα μας άφηνε… αδιάφορους. Μέχρι τη στιγμή που η Αστυνομία μετά από τηλεφωνική καταγγελία, με αφορμή την παράσταση του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, πήγε το πρωί της Πέμπτης 10 Απριλίου στον χώρο του φεστιβάλ.
Είναι κρίμα
Οπως διηγείται στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ιεράπετρας Γιώργος Χατζάκης, στη σκηνή υπήρχαν ελληνικά σημαιάκια τα οποία, στο πλαίσιο της παράστασης του έργου του Νάιτζελ Ουίλιαμς «Ο εχθρός της τάξης», ένας μαθητής μάζευε με κάποιον τρόπο σαν να τις τσαλάκωνε. «Ούτε τις πάτησε ούτε τίποτα από όλα όσα λέγονται» λέει. «Το βίντεο υπάρχει στο Διαδίκτυο, μπορεί να το δει ο καθένας. Υπήρξε, όμως, ένα άτομο το οποίο δεν βρισκόταν καν στην παράσταση, το οποίο ειδοποίησε την αστυνομία. Η αστυνομία, όπως όφειλε, πήγε στον χώρο. Η παράσταση είχε τελειώσει. Οι αστυνομικοί δεν μπήκαν καν στον χώρο των παραστάσεων, αλλά στο φουαγέ, συνομίλησαν με τους καθηγητές, την υπεύθυνη της διοργάνωσης και την εντεταλμένη σύμβουλο για θέματα θεάτρου για να διαπιστώσουν τι είχε συμβεί και μετά αποχώρησαν. Είναι κρίμα γιατί ένα μεμονωμένο γεγονός, υπερβολικό κατά τα άλλα, αμαυρώνει έναν θεσμό που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου και με τη στήριξη του Δήμου Ιεράπετρας».
Το γεγονός τροφοδότησε Διαδίκτυο και Τύπο, ανακοινώσεις και συζητήσεις. Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λασιθίου αναφέρει μεταξύ άλλων: «… Η συγκίνηση που σκόρπισαν τα νέα παιδιά παραλίγο να αμαυρωθεί από ένα περιστατικό που δυστυχώς εκφράζει τον νεοσυντηρητισμό και τον σκοταδισμό μιας μερίδας της κοινωνίας μας. Συγκεκριμένα, μετά από ανώνυμη καταγγελία κλήθηκε η αστυνομία στον χώρο του φεστιβάλ επειδή κάποιος/α «αγανάκτησε» λόγω του περιεχομένου, της σκηνοθεσίας και της όλης δράσης μιας συγκεκριμένης παράστασης, αυτής που ανέβασαν οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου. Θα ήταν γελοίο, εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό και επικίνδυνο. Το γεγονός ότι η αστυνομία έσπευσε (!) στον χώρο του φεστιβάλ την ώρα της παράστασης και κατέγραψε τα στοιχεία των υπεύθυνων καθηγητών, σε συνδυασμό πως μετά το περιστατικό κατέβηκαν από την διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ τα βίντεο των παραστάσεων, προκαλεί αγανάκτηση. Η θέα οπλισμένων αστυνομικών οργάνων σε έναν χώρο μαθητικής τέχνης αποτελεί ύβρις για την ίδια τη δημοκρατία…».
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Με τη σειρά της η Ελληνική Αστυνομία στην ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους τους κράτους που διασφαλίζουν την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, ιδίως των μαθητών. Παράλληλα όμως οφείλει να διερευνά κάθε καταγγελία, επώνυμη ή ανώνυμη. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι αστυνομικοί και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν έδρασαν αυτεπάγγελτα αλλά ανταποκρίθηκαν σε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, όπως προβλέπεται από την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας. Η πραγματικότητα είναι ότι οι αστυνομικοί, που εκείνη τη στιγμή εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, προσέγγισαν τον χώρο της εκδήλωσης με διακριτικότητα, χωρίς να διακόψουν ούτε να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της παράστασης, ούτε να προβούν σε οποιονδήποτε έλεγχο, προσαγωγή, καταγραφή στοιχείων μαθητών ή σε άλλη ενέργεια που θα περιόριζε την ελευθερία έκφρασης. Αντιθέτως, συνομίλησαν αποκλειστικά και μόνο με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, σε χώρο εκτός της αίθουσας της εκδήλωσης, προκειμένου να ενημερωθούν και να διαπιστώσουν τα καταγγελλόμενα».