Κορυφαίοι οικονομολόγοι επικρίνουν τον Τραμπ για τους δασμούς και μιλούν για παγκόσμια ύφεση

Πού οδηγεί η εμμονή Τραμπ οικονομία και αγορές – Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Επικρίσεις κατά του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την απόφασή του να επιβάλει δασμούς διατυπώνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιώντας για τον εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση.

Ο Λι Νταοκούι, ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους της Κίνας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι δασμοί του Τραμπ στοχεύουν κυρίως να «πιέσουν άλλες χώρες» για παραχωρήσεις.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι υπάρχει κάποια άλλη οικονομική πολιτική που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, να υποστούν απώλειες ταυτόχρονα. Αυτό είναι απλώς ένα θέμα αποτυχημένων οικονομικών πολιτικών», είπε ο Λι.

Εξέφρασε την άποψη ότι τόσο η αμερικανική Κυβέρνηση όσο και η οικονομία των ΗΠΑ θα υποστούν τεράστιες απώλειες. Ο Λι, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tsinghua ήταν πρώην μέλος του κύριου πολιτικού συμβουλευτικού Σώματος της Κίνας.

Είπε ότι η κινεζική Κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί πλήρως για τους δασμούς και το Πεκίνο έχει ετοιμάσει αντίμετρα και εντείνει τις προσπάθειες για τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης.

Ενώ η εμπορική πολιτική του Τραμπ σηματοδοτεί το τέλος της ηγεσίας της παγκοσμιοποίησης από τις ΗΠΑ, δίνει στο Πεκίνο ευκαιρίες να διαπραγματευτεί συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες και να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου συστήματος που θα αντικαταστήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, είπε ο Λι.

«Η Κίνα έχει τα οικονομικά θεμέλια για να ηγηθεί της παγκοσμιοποίησης», ανέφερε.

Για τον Τόμας Πικετί, Γάλλο συγγραφέα του μπεστ σέλερ «Κεφάλαιο στον εικοστό πρώτο αιώνα», «ο Τραμπισμός είναι πρώτα απ’ όλα μια αντίδραση στην αποτυχία του Ρήγκαν».

«Οι Ρεπουμπλικάνοι συνειδητοποιούν ότι ο οικονομικός φιλελευθερισμός και η παγκοσμιοποίηση δεν έχουν ωφελήσει τη μεσαία τάξη όπως είπαν ότι θα ωφελούσαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αριστερός οικονομολόγος.

«Έτσι τώρα χρησιμοποιούν τον υπόλοιπο κόσμο ως αποδιοπομπαίο τράγο», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν θα λειτουργήσει και το “κοκτέιλ Τραμπ” απλώς θα δημιουργήσει περισσότερο πληθωρισμό και περισσότερες ανισότητες.

Ως απάντηση, «η Ευρώπη πρέπει να καθορίσει τις δικές της προτεραιότητες και να προετοιμαστεί για την παγκόσμια ύφεση που έρχεται» με ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο σε «υποδομές ενέργειας και μεταφορών, εκπαίδευση, έρευνα και υγεία», ανέφερε.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, aul Krugman, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ουσιαστικά η χώρα που ίδρυσε το σύγχρονο εμπορικό σύστημα που είχε οδηγήσει σε χαμηλότερους δασμούς τις τελευταίες δεκαετίες.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ τα έκαψε όλα», έγραψε ο Κρούγκμαν στο δημοφιλές του ιστολόγιο Substack πριν τεθούν σε ισχύ οι βασικοί δασμοί 10 τοις εκατό του Προέδρου στις εισαγωγές το Σάββατο.

“Ο Τραμπ δεν προσπαθεί πραγματικά να επιτύχει οικονομικούς στόχους. Όλα αυτά θα πρέπει να θεωρηθούν ως επίδειξη κυριαρχίας, που έχει σκοπό να σοκάρει και να προκαλέσει δέος στους ανθρώπους και να τους κάνει να ταλαιπωρηθούν”, είπε.

Ο Κρούγκμαν κατηγόρησε την αμερικανική Κυβέρνηση για «κακοήθη βλακεία» σε μια εποχή κατά την οποία «η μοίρα της παγκόσμιας οικονομίας είναι στο όριο».

«Πώς μπορεί κάποιος, είτε επιχειρηματίες είτε ξένες κυβερνήσεις, να εμπιστεύεται οτιδήποτε βγαίνει από μια διοίκηση που συμπεριφέρεται έτσι;», διερωτήθηκε

Για τον Nasser Saidi, πρώην Υπουργό Οικονομίας του Λιβάνου, «ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ο αντίκτυπος στις λιγότερο ανεπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες» από το «σεισμικό σοκ του Τραμπ στο παγκόσμιο εμπορικό τοπίο».

«Χώρες όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος ή η Ιορδανία πρόκειται να αντιμετωπίσουν διαταραχές όσον αφορά τις εμπορικές τους σχέσεις» καθώς και την προοπτική περικοπών στις ξένες επενδύσεις.

“Όταν θα δημιουργηθούν τιμολόγια αυτού του τύπου, υψηλά επίπεδα δασμών χωρίς οικονομική βάση, αυτό που θα γίνει είναι σοβαρή διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού”, πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι τελειώσαμε με την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ελευθεροποίησης», κάτι που θα οδηγήσει χώρες της Μέσης Ανατολής, για παράδειγμα, να ενισχύσουν τους δεσμούς με τους Ασιάτες εταίρους, ανέφερε.

Ο Κάκο Νουμπούκπο, οικονομολόγος και πρώην Υπουργός της Κυβέρνησης στο Τόγκο, προειδοποίησε ότι οι δασμοί του Τραμπ θα πλήξουν τα αφρικανικά έθνη που ήδη υποφέρουν από πολιτικές δυσχέρειες.

«Αλλά ο προστατευτισμός είναι ένα όπλο των αδύναμων και νομίζω ότι ο Τραμπ έχει συνειδητοποιήσει ότι στον ανταγωνισμό με την Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα οι πιο αδύναμες», ανέφερε.

Σε απάντηση, «οι αφρικανικές χώρες θα πρέπει να προωθήσουν τις δικές τους εθνικές και περιφερειακές αλυσίδες αξίας» για προστασία έναντι των δασμών του Τραμπ, είπε.

Ο Bismarck Rewane, Διευθύνων Σύμβουλος της Financial Derivatives Co. στη Νιγηρία, δήλωσε ότι οι «μεγάλες δυνάμεις» θα υποφέρουν περισσότερο από μια παγκόσμια ύφεση.

«Η Αφρική θα υποφέρει, αλλά όχι τόσο όσο οι μεγάλοι», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ