
Τρεις στους δέκα φορολογούμενους κέρδισαν την Εφορία το 2024 γλιτώνοντας έξτρα φόρους και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. Οι φορολογούμενοι, αμφισβητώντας αποφάσεις επιβολής φόρων και προστίμων της φορολογικής διοίκησης, προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).
Η ΔΕΔ, αφού εξέτασε τις υποθέσεις, για πάνω από το 30% των προσφυγών διαπίστωσε λάθη στη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου ή στον καταλογισμό φόρων και προστίμων κατόπιν διασταυρώσεων. Δηλαδή, σχεδόν ένα στα τρία πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό για φορολογικές παραβάσεις ήταν λανθασμένο.
Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024 δείχνουν ότι από τους φορολογούμενους που προσέφυγαν στη ΔΕΔ το 31,2% πέτυχε ολική ή μερική διαγραφή των φόρων και των προστίμων.
Πολλοί φορολογούμενοι που έφυγαν με άδεια χέρια από τη ΔΕΔ συνέχισαν να αναζητούν το δίκιο τους και προσέφυγαν στα δικαστήρια, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το 40,5% των υποθέσεων που απορρίπτονται καταλήγει στις δικαστικές αίθουσες.
Το 2024, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, εξετάστηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών 6.454 ενδικοφανείς προσφυγές. Για τις 1.992 υποθέσεις οι φορολογούμενοι δικαιώθηκαν και πέτυχαν ολική ή μερική διαγραφή καταλογισθέντων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων.
Σχεδόν 7 στις 10 προσφυγές ή, για την ακρίβεια, 4.282 προσφυγές απορρίφθηκαν από τη ΔΕΔ, μεταξύ των οποίων ήταν και οι προσφυγές που υπέβαλαν ελεύθεροι επαγγελματίες κατά του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματός τους. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, 124 προσφυγές απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέτασή τους, και 13 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων. Επιπλέον, εξετάστηκαν 36 προσφυγές για τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες απορρίφθηκαν σιωπηρώς καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για την εξέτασή τους. Το περασμένο έτος η ΔΕΔ εξέτασε και 632 αιτήματα αναστολής καταβολής του 50% της οφειλής, τα οποία απορρίφθηκαν.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το 2013 έως και τον Δεκέμβριο του 2024 έχουν υποβληθεί συνολικά 94.460 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες εκδικάστηκαν οι 90.873. Από αυτές, σε 21.859 περιπτώσεις η ΔΕΔ ακύρωσε τις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε τους φορολογούμενους, διαγράφοντας φόρους και πρόστιμα για έναν στους τέσσερις. Παράλληλα στα δικαστήρια έχουν καταλήξει 36.593 υποθέσεις φορολογικών διαφορών, ενώ εκκρεμούν για έλεγχο στη ΔΕΔ 3.587 υποθέσεις.
Η διαδικασία
Επισημαίνεται ότι η προσφυγή στη ΔΕΔ υποβάλλεται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου, ενώ κατόπιν χάνεται το δικαίωμα προσφυγής και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να προσφύγει ούτε στα διοικητικά δικαστήρια. Επίσης, για να προσφύγει ο ελεγχόμενος στη ΔΕΔ, θα πρέπει να καταβάλει το 50% των φόρων και των προστίμων που του καταλόγισε ο έλεγχος και αν δικαιωθεί, το ποσό επιστρέφεται.
Μείωση προστίμων με «ομολογία φοροδιαφυγής»
Οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπιστεί με φορολογικές παραβάσεις έχουν τη δυνατότητα να κουρέψουν έως και 50% τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραδεχτούν τη φορολογική παράβαση που τους έχει βεβαιώσει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Ωστόσο, για να πετύχουν τη μείωση των προστίμων θα πρέπει μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να καταβάλουν το 25% της οφειλής.
Με την ηλεκτρονική δήλωση οι φορολογούμενοι δηλώνουν ότι αποδέχονται την κύρια οφειλή που προκύπτει στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου. Για την οφειλή αυτή δικαιούνται μείωση του σχετικού προστίμου, αναλόγως του σταδίου όπου επέρχεται η αποδοχή της κύριας οφειλής, κατά ποσοστό 25%-50%.