
Στα αεροδρόμια οι τιμές είναι συνήθως στα ύψη, είτε πρόκειται για εστιατόρια, είτε για καφέ ή απλά σνακ. Σύμφωνα με την «Corriere della Sera», το ακριβότερο αεροδρόμιο είναι της Κωνσταντινούπολης (φωτογραφία). Διαβάζουμε ότι, για παράδειγμα, ένα πιάτο λαζάνια μπολονέζ (90 γραμμάρια) κοστίζει 24,5 ευρώ. Περνώντας στα αλμυρά κρουασάν, ένα με κοτόπουλο κοστίζει 14,5 ευρώ, με την τιμή να ανεβαίνει στα 16,5 ευρώ αν έχει τόνο και 17,5 ευρώ αν έχει καπνιστό σολομό. Οι σαλάτες κυμαίνονται από 13 ευρώ η κλασική έως 16,5 ευρώ με τόνο και 17,5 ευρώ με κοτόπουλο. Επίσης, ένα σκέτο μπριός κοστίζει 6,5 ευρώ, ενώ αυτό με τα αμύγδαλα πάνω από 10 ευρώ. Οσο για τα ποτά; Η τυπική τουρκική μπίρα, Efes, η οποία κοστίζει μόλις 1,5 ευρώ στην πλατεία Ταξίμ, στο αεροδρόμιο κάνει 17,5 ευρώ. Στο Popeyes τέσσερις φτερούγες κοτόπουλο με αναψυκτικό και τηγανητές πατάτες κοστίζουν 17,5 ευρώ. Στα McDonald’s, ένα Big Mac κοστίζει 21,5 ευρώ, τιμή υπερδιπλάσια από τη μέση τιμή στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, που ανέρχεται στα 8,6 ευρώ.
Συναντήσεις Πιερρακάκη στην Ουάσιγκτον
Συνάντηση με τον Michael Kratsios, διευθυντή του Office of Science and Technology Policy του Λευκού Οίκου, είχε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στην Ουάσιγκτον. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η οικονομική πρόοδος της Ελλάδας, οι δυνατότητες προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η συζήτηση επανέφερε στο προσκήνιο την άριστη συνεργασία που είχε ξεκινήσει ήδη από το 2020 στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, όταν οι δύο πλευρές είχαν αναπτύξει έναν εποικοδομητικό διάλογο για την ενίσχυση των τεχνολογικών καινοτομιών.
19 εκταμιεύσεις σε 3 μήνες
Μόλις 19 ήταν μέχρι τις 4 Απριλίου οι εκταμιεύσεις δανείων του προγράμματος «Σπίτι Μου ΙΙ», σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που παρουσίασε χθεσινό δημοσίευμα («Ημερησία»). Ο συνολικός όγκος των εκταμιεύσεων ανερχόταν σε σχεδόν 2 εκατ. ευρώ (δηλαδή περίπου 105.000 ευρώ ανά δάνειο). Συνολικά, οι εγκεκριμένες αιτήσεις – που είναι πολύ πιθανό, αλλά όχι και απαραίτητο, ότι θα καταλήξουν σε εκταμιεύσεις – ήταν 4.634 και αντιστοιχούσαν σε συνολική χρηματοδότηση περίπου 550 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 120.000 ευρώ ανά δάνειο.
Η «Repubblica» για την οικονομία
Στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» σε άρθρο της. Ειδικότερα, η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει: «Πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ το 2024, το θετικότερο από τα στοιχεία της Eurostat τα οποία δείχνουν, αντιθέτως, συνολικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης της τάξεως 3,2%». Οπως σημειώνει, πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond, “σκουπίδια”».
Προτιμούν τα σταθερά επιτόκια
Σε επίπεδα-ρεκόρ έχει αναρριχηθεί το ποσοστό των δανειοληπτών που επιλέγουν σταθερά επιτόκια κατά τη λήψη χρηματοδότησης για την κάλυψη στεγαστικών ή καταναλωτικών αναγκών. Οπως διαβάζουμε στον «ΟΤ», πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται τόσο με τον τελευταίο κύκλο αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, που κατέστησε τα νοικοκυριά πιο συντηρητικά στις επιλογές τους, όσο και με τη στρατηγική των τραπεζών στο λανσάρισμα νέων προϊόντων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στεγαστικά δάνεια με επιτόκια που κινούνται στην περιοχή του 4% για ένα διάστημα, το οποίο μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 30 χρόνια, ενώ για μικρότερη περίοδο πέφτουν ακόμη και κάτω από το 3%.
«Ισχυροί δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ»
Συνάντηση μεταξύ των μελών του Αμερικανικο-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, στην Αθήνα. Αυτό αναφέρεται σε ανάρτηση του Επιμελητηρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ προστίθεται: «Αυτή η σημαντική δέσμευση έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι ισχυροί οικονομικοί και στρατηγικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε βασικούς τομείς της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου, των επενδύσεων, της υγείας, της πληροφορικής, της ενέργειας και της καινοτομίας».
Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΑΕΕ
Τη συγκρότηση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής και τους προέδρους των Επιτροπών της, για τη διετία 2025-2026, ανακοίνωσε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Την Εκτελεστική Επιτροπή συγκροτούν οι Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (πρόεδρος), Δημήτρης Μαράκης (αντιπρόεδρος), Παναγιώτης Δημητρίου (γενικός γραμματέας), Δημήτριος Ζορμπάς (ταμίας) και μέλη είναι οι Ιωάννης Καντώρος, Νικόλαος Μακρόπουλος, Φιλίππα Μιχάλη, Ερρίκος Μοάτσος, Βασίλειος Χριστίδης.
Αιτήσεις για εκπαιδευτικούς
Αρχίζει σήμερα, Παρασκευή 25 Απριλίου 2025, στις 13.00, η υποβολή αιτήσεων για τη συμπλήρωση μελών στο Μητρώο Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών για τις εκπαιδευτικές μονάδες της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ανά κλάδο και ειδικότητα σε γεωγραφικές περιοχές όπου εξαντλήθηκαν οι πίνακες κατάταξης. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 4 Μαΐου 2025, στις 23.59.
Εριξε τις προσδοκίες
Σε αναθεώρηση της πρόβλεψής της για το ύψος του δείκτη S&P 500 του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης προχώρησε η Deutsche Bank. Συγκεκριμένα, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή της (Νοέμβριος 2024) «έβλεπε» ότι ο S&P 500 θα έκλεινε το 2025 στις 7.000 μονάδες, τώρα η γερμανική τράπεζα προβλέπει ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί περίπου στις 6.150 μονάδες στα τέλη του έτους. Σήμερα, ο S&P 500 κινείται στις 5.740 μονάδες, ενώ τον Φεβρουάριο έφτασε σε υψηλό 6.144 μονάδων.