
Οι αριθμοί δείχνουν τη μεγάλη επιτυχία της εφαρμογής eVivlio του υπουργείου Παιδείας: μέσα σε 10 μέρες την κατέβασαν 45.500 άτομα και έγιναν 159.600 λήψεις βιβλίων. Υπενθυμίζουμε ότι το eVivlio, η εφαρμογή που δίνει σε μαθητές πρόσβαση σε ηχητική μορφή εκπαιδευτικών και λογοτεχνικών βιβλίων, ξεκίνησε το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου και αποτελεί το πρώτο βήμα στην εισαγωγή της ανάγνωσης στο σχολείο ολόκληρων πλέον λογοτεχνικών έργων κορυφαίων ελλήνων/ελληνίδων και ξένων συγγραφέων καθώς και των ομηρικών επών («Οδύσσεια») αντί μεμονωμένων αποσπασμάτων όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σε πρώτη φάση ανέβηκαν 20 λογοτεχνικά βιβλία, τα οποία διαβάζουν γνωστοί έλληνες καλλιτέχνες που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς. Να σημειώσουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή στηρίζει και είναι ιδιαίτερα βοηθητική και για μαθητές με δυσλεξία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Τα βιβλία αυτά πρόκειται και να διανεμηθούν σε έντυπη μορφή στις σχολικές μονάδες προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες να έχουν και τις δύο επιλογές. Ηδη από χθες άρχισε η διανομή των λογοτεχνικών βιβλίων των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού, ήτοι η «Ελληνική μυθολογία» για την Α’ Δημοτικού, ο «Μικρός Πρίγκιπας» για τη Β’ Δημοτικού και το «Παραμύθι χωρίς όνομα» για την Γ’ Δημοτικού.
Ηχητική αναπαραγωγή και πληροφορίες
Τα βιβλία έχουν αναρτηθεί ανά εκπαιδευτική βαθμίδα στο eVivlio. H εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για μαθητές και εκπαιδευτικούς, είναι όμως ανοιχτή για όλους. Κι αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα αφενός να διαπιστώσουμε πόσο εύχρηστη είναι και αφετέρου να απολαύσουμε τον «Μικρό πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί με τη φωνή της Ναταλίας Δραγούμη σε 1 ώρα και 55 λεπτά. Εκτός από μια σύντομη περιγραφή κάθε βιβλίου, η ηχητική αναπαραγωγή συνοδεύεται και από τη βιογραφία του συγγραφέα. Να σημειωθεί ότι το eVivlio είναι προσβάσιμο μέσω της ιστοσελίδας evivlio.gov.gr και εφαρμογών για Android και iOS. Περιλαμβάνει μέχρι στιγμής αφενός την «Οδύσσεια» και αφετέρου τα ακόλουθα έργα: οι «Μύθοι του Αισώπου», επιλογή από παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν και από παραμύθια των αδερφών Γκριμ, ελληνική μυθολογία, «Μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, «Μαύρη Καλλονή» της Αννα Σιούελ, «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» του Ιουλίου Βερν, «Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, «Τα λόγια της πλώρης» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, «Το ημερολόγιο της Αννα Φρανκ», «Ο θάνατος του παλικαριού» του Κωστή Παλαμά, «Ο Βάνκας και άλλα διηγήματα» του Αντον Τσέχοφ, «Τα ρόδινα ακρογιάλια» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Περηφάνια και προκατάληψη» της Τζέιν Οστεν, «Ιούλιος Καίσαρας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Η τιμή και το χρήμα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού και το «1984» του Τζορτζ Οργουελ.
Από χθες και σε μορφή pdf
Τα ίδια βιβλία, σε ψηφιακή μορφή pdf, αναρτήθηκαν από χθες και είναι πλέον διαθέσιμα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία» (ebooks.edu.gr) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος». Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να τα αναζητούν εκεί με τον τίτλο τους ή επιλέγοντας την τάξη ή το μάθημα που τους ενδιαφέρει ή χρησιμοποιώντας ποικίλα φίλτρα αναζήτησης. Επιπλέον, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, μπορούν να πραγματοποιούν αναζητήσεις και μέσα στα κείμενα των λογοτεχνικών βιβλίων, διευρύνοντας έτσι τις ευκαιρίες παιδαγωγικής αξιοποίησής τους με ποικίλους τρόπους. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά λογοτεχνικά βιβλία μέσα στην τάξη, ενισχύοντας τη μαθησιακή εμπειρία και την πρόσβαση σε ποιοτικό λογοτεχνικό υλικό.