Μέχρι 15/9 οι αιτήσεις αμφισβήτησης

Τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα και το φόρο που τους έχει υπολογίσει η Εφορία έχουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Την πλατφόρμα myBusinessSupport, θα πρέπει να επισκεφθούν όσοι θεωρούν πως αδικούνται από το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2025, ενώ για τα μέλη νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία η προθεσμία εκπνέει στις 29 Σεπτεμβρίου 2025.

Οι επαγγελματίες μπορούν να αμφισβητήσουν τον φόρο και το τεκμαρτό εισόδημα μέσω δύο επιλογών. Η πρώτη αφορά αντικειμενικούς λόγους όπως νοσηλεία, στρατιωτική θητεία, που οδήγησαν σε μειωμένη απασχόληση πέρυσι και πρέπει να περιοριστεί το τεκμαρτό εισόδημα και κατ’ επέκταση ο φόρος.

Στη δεύτερη περίπτωση που ο φορολογούμενος υποστηρίζει πως τα πραγματικά του εισοδήματα είναι μικρότερα από τα τεκμαρτά, ο δρόμος της αμφισβήτησης περνά από τον φορολογικό έλεγχο αφού νωρίτερα ο φορολογούμενους συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο δηλώνοντας ό,τι έχει και δεν έχει σε κινητή και ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για μια ακτινογραφία τύπου «πόθεν έσχες» με τον επαγγελματία να δηλώνει από σπίτια έως καταθέσεις, δαπάνες και έξοδα για φως, νερό, τηλέφωνο.

Το ερωτηματολόγιο

Για να προχωρήσει η διαδικασία αμφισβήτησης, πρώτα συμπληρώνεται το ερωτηματολόγιο και ακολουθεί η υποβολή της αίτησης ελέγχου. Θα πρέπει να έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση, που σημαίνει πως το εκκαθαριστικό με το τεκμαρτό εισόδημα θα εκδοθεί και ο φόρος που βεβαιώνεται θα αρχίσει να γίνεται απαιτητός εντός των νόμιμων προθεσμιών ακόμα και εάν στο μεταξύ έχει υποβληθεί αίτηση αμφισβήτησης και φορολογικού ελέγχου. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή εμπροθέσμως της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους που αφορά, έχοντας συμπληρώσει τους κωδικούς 443-444 του εντύπου Ε1 της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων».