Μία παραπομπή με πολλές συγκρούσεις

Μέσα σε εκρηκτικό κλίμα, με αποχωρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και σφοδρά πυρά για αντισυνταγματική παράκαμψη της Προανακριτικής Επιτροπής με στόχο το «μπάζωμα της αλήθειας», η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε, τελικά, χθες, με 190 «ναι» έναντι 10 «όχι» επί συνόλου 200 ψηφισάντων, την άμεση παραπομπή και άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Πλέον η σκυτάλη, δηλαδή, περνά στο Δικαστικό Συμβούλιο τα μέλη του οποίου (τρεις αρεοπαγίτες και δύο σύμβουλοι της Επικρατείας) θα κληρωθούν από την Ολομέλεια σε ειδική συνεδρίαση με κάλπη που θα περιέχει τα ονόματα των υποψήφιων ανώτατων δικαστικών σε σφαιρίδια. Με το «καλημέρα» σας βέβαια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήγειραν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, με τον Σωκράτη Φάμελλο και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγουν πρώτοι τον δρόμο της αποχώρησης από τη διαδικασία, αφού προηγουμένως ζήτησε να επιστρέψει η υπόθεση στην Προανακριτική για να ολοκληρώσει το ανακριτικό της έργο. Θέμα ακυρότητας της διαδικασίας έθεσε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου προειδοποιώντας ότι η ψήφος της πλειοψηφίας για το πρόωρο κλείσιμο της επιτροπής συνιστά «αυτοτελή αξιόποινη πράξη». Την αποχώρηση από τη διαδικασία επέλεξε και το ΚΚΕ καταγγέλλοντας «άθλια μεθόδευση», αλλά και η Ελληνική Λύση, ενώ η Νέα Αριστερά αποχώρησε κάνοντας λόγο για «χυδαία επιχείρηση συγκάλυψης».

Σύνταγμα «α λα ΝΔ»

Το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε στην αίθουσα, ψηφίζοντας την άσκηση δίωξης – άλλωστε, με πρότασή του συστάθηκε η Προανακριτική. Κατήγγειλε, ωστόσο, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση ότι επιλέγει για άλλη μια φορά «μια version α λα ΝΔ» με μια «fast track διαδικασία», που παραβιάζει όσα προβλέπει το Σύνταγμα για την προκαταρκτική έρευνα «βλάπτοντας τους θεσμούς και κλιμακώνοντας την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος», όπως είπε, χαρακτηριστικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Υπονομεύετε ευθέως τη Δημοκρατία» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ απαντώντας στα πυρά του Θάνου Πλεύρη, ότι το κόμμα του «ρίχνει νερό στον μύλο της συνωμοσιολογίας», είπε: «Δικό σας έργο είναι η συνωμοσιολογία». «Δεν θέλατε μετά το e-mail Τριαντόπουλου να κληθεί στην Επιτροπή όλο το Μέγαρο Μαξίμου», πρόσθεσε ο Ανδρουλάκης, ενώ διερωτήθηκε γιατί δεν έχουν κληθεί από τον εισαγγελέα οι υπεύθυνοι από το «Πρώτο Θέμα» για τις μονταρισμένες απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών του σταθμάρχη Λάρισας και μηχανοδηγών που δημοσιεύθηκαν την επομένη της τραγωδίας στα Τέμπη.

Λακωνικός

Ο περί ου ο λόγος, πάντως, ο Χρήστος Τριαντόπουλος δηλαδή, επέλεξε να μη μιλήσει χθες στην Ολομέλεια για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αντί ομιλίας έστειλε μια επιστολή, κατά τα πρότυπα του «υπομνήματός» του προς την επιτροπή. Εκείνο θυμίζω ήταν μόνο δύο λιτές παράγραφοι, με τις οποίες ζητούσε την παραπομπή του ενώ δήλωνε αθώος. Η χθεσινή επιστολή ήταν πιο λακωνική.

Στο ΣτΕ κρίνονται

τα ιδιωτικά ΑΕΙ…

Δύο εμβληματικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο συζητήσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρό της, Μιχάλη Πικραμένο και καλείται μέσα στους επόμενους μήνες να απαντήσει στο κρίσιμα ερωτήματα της συνταγματικότητας των νόμων, αφενός για την ίδρυση και λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων και αφετέρου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα τεκνοθεσίας. Η υπόθεση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια έφτασε στη μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ, έπειτα από προσφυγές που έχουν κατατεθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, καθηγητές ανωτάτων σχολών αλλά και ιδιωτικά κολέγια. Οι προσφεύγοντες στηρίζουν το αίτημά τους επικαλούμενοι ότι ο νόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων που εφαρμόζεται ήδη, είναι αντισυνταγματικός και ψηφίστηκε παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση (άρθρο 16) που επιτρέπει μόνον τη λειτουργία κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Εκτός όμως από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά του νόμου έχουν προσφύγει και τα ιδιωτικά κολέγια με το επιχείρημα ότι η ίδρυση μη κρατικών (ιδιωτικών) πανεπιστημίων τους υποβαθμίζει δημιουργώντας παρόχους εκπαίδευσης δύο ταχυτήτων. Τέλος, από την πλευρά τους, οι καθηγητές ΑΕΙ και η ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι οι ρυθμίσεις του επίμαχου νόμου παραβιάζουν το άρθρο 16 αλλά και υποβαθμίζουν τις εγγυήσεις του Συντάγματος σχετικά με την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

…και ο γάμος ομοφύλων

Η δεύτερη  υπόθεση αφορά προσφυγές που στρέφονται κατά του νόμου για τον γάμο των  ομόφυλων ζευγαριών, ενός από τους πλέον πολυσυζητημένους νόμους που προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων. Οι ανώτατοι δικαστές καλούνται με την απόφασή τους να κρίνουν αν ο νόμος που έδωσε τη δυνατότητα γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και το δικαίωμα της τεκνοθεσίας, είναι ή όχι  σύμφωνος με το Σύνταγμα. Σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση έφτασε ενώπιον του δικαστηρίου έπειτα από αιτήσεις νομικών προσώπων για «τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας και του γάμου και την ενθάρρυνση της τεκνογονίας σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση και, γενικότερα, την προάσπιση της ορθόδοξης πίστης».