Μαθητές έφτιαξαν υποβρύχιο ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό

Η βράβευσή τους με το βραβείο «Technology Pioneer» στη Μαθητική Εμπορική Εκθεση Αθήνας του Junior Achievement ήταν μια πρώτη ανταμοιβή για τους κόπους τους, όπως μας είπαν. Οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Αλίμου ανέπτυξαν το Greek Seabot, ένα πρωτοποριακό Υποβρύχιο Ρομπότ Επόμενης Γενιάς που στοχεύει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Με τον Γιάννη Φώλα, τον Αλέξανδρο Κριθαρούλα, τον Γιάννη Πελεκάνο, τον Ιάκωβο Σαχινίδη και τον Θανάση Θεοδώρου συναντηθήκαμε στο σχολείο τους. «Απουσίαζε» το ρομπότ – όπως μας εξήγησαν το έχουν αποσυναρμολογήσει και ετοιμάζουν την πιο εξελιγμένη του εκδοχή για την τελική φάση του ελληνικού διαγωνισμού JA στις 7 Μαΐου.

Η ιδέα γεννήθηκε όταν ψάχνοντας το αντικείμενο εικονικής επιχείρησης συνειδητοποίησαν ότι για την Ελλάδα που περιστοιχίζεται από θάλασσα θα ήταν ιδανικό ένα ρομπότ που θα διατηρεί καθαρούς τους βυθούς μας. «Η αξία μας ως επιχείρηση» λένε «είναι ότι προστατεύουμε το περιβάλλον και το οικοσύστημα αλλά και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη θάλασσα, όπως ο τουρισμός και η αλιεία». Για να το καταφέρουν συνεργάστηκαν τρεις τομείς: Μηχανολογίας, Πληροφορικής και Οικονομίας, το Greek Seabot συνδυάζει ρομποτική, περιβαλλοντική τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη.

Ευέλικτο και «έξυπνο»

Αποτέλεσμα: ένα «ρομπότ» 50 εκατοστών που είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό PVC σωλήνα, αντέχει πιέσεις έως 7 bar και μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά σε βάθη έως 70 μέτρα. Με δυο λόγια, το υποβρύχιο ρομπότ τους βυθίζεται, χαρτογραφεί τον βυθό και έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει από τα σκουπίδια.

Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, ενώ οι ανταγωνιστές από το εξωτερικό, όπως έδειξε η έρευνα αγορά που έχουν κάνει, έχουν το μειονέκτημα του αυξημένου κόστους αλλά και της περίπλοκης λειτουργίας. Ο πλήρης έλεγχος στους 6 βαθμούς ελευθερίας, μέσω 6 μοτέρ υψηλής απόδοσης, εξασφαλίζει στο Greek Seabot ακριβείς κινήσεις, ενώ η ενσύρματη τηλεκατεύθυνση με καλώδιο 100 μέτρων παρέχει απόλυτη σταθερότητα και ασφάλεια στις υποβρύχιες αποστολές.

Στην επόμενή του εκδοχή, που ετοιμάζεται τώρα, το Seabot θα έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος (100 μ.), θα έχει περισσότερα μοτέρ, κίνηση και στους 6 άξονες ενώ η σχεδιαζόμενη ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Machine Vision θα επιτρέψει την αυτόνομη ανίχνευση και εξάλειψη υποθαλάσσιων αποβλήτων. Εν δυνάμει πελάτες τους είναι ιδιώτες, παράκτιοι δήμοι και ξενοδοχεία – και όχι μόνο. Οπως μας είπαν μάλιστα συζήτησαν το project τους με ξενοδοχεία του Αλίμου με θετικές αντιδράσεις.

Μια πρόκληση

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο μπορεί να είναι ατού αλλά γέννησε και δυσκολίες. Κάποια εξαρτήματα, π.χ., δεν υπήρχαν, οπότε αναγκάστηκαν να τα σχεδιάσουν και να τα παραγγείλουν στο εξωτερικό – κάτι που σήμαινε περισσότερο κόστος και χρόνο. Χαρακτηριστικά μας δείχνουν μια πλακέτα, την οποία, αφού σχεδίασαν, παρήγγειλαν στην Κίνα. «Ηταν μια πρόκληση» λένε για το δημιούργημά τους «και φτάσαμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα». Με πολύ κόπο και χρόνο. «Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο (που έγινε η έκθεση) ερχόμασταν στο σχολείο από τις 8 το πρωί, φεύγαμε το μεσημέρι, χωρίς να βγαίνουμε καν στα διαλείμματα, πηγαίναμε σε κάποιο σπίτι και δουλεύαμε μέχρι τις 10 το βράδυ – κάποια βράδια δουλέψαμε και μέχρι τις 5 το πρωί».

Η φροντίδα για το περιβάλλον αποτυπώνεται όχι μόνο στα οικολογικά υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο το Seabot αλλά και στην προώθησή του. Αντί για φυλλάδιο έχουν φτιάξει κάρτες με NFC, αποτρέποντας έτσι τη σπατάλη χαρτιού. Διαθέτουν και ιστοσελίδα (greek-seabot.web.app) και σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα.