Μαξίμου: Αποστολή «κατευνασμού» των βουλευτών

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνοδεύτηκε από επικρίσεις αλλά αυτές έμειναν, κατόπιν και παρασκηνιακών μασάζ από τα κεντρικά, εντός των επιτρεπτών ορίων.

Ηταν η αφετηρία – αυτό σηματοδότησε για το Μέγαρο Μαξίμου – μιας νέας επιχείρησης διαρκείας, που θα απαιτήσει συντονισμένους εσωκομματικούς χειρισμούς και, άρα, θα κριθεί σε δεύτερο χρόνο.

Εξάλλου δεν ήταν παροδικά τα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους βουλευτές του το πρωί της Παρασκευής στην εισήγησή του στην ΚΟ με χαρακτηριστικό το μήνυμά του ότι η κυβερνητική σύνθεση δεν είναι «στατική».

Αντίθετα, μετά την προσπάθεια του Μητσοτάκη να κλείσει οριστικά την εκλογολογία και τη διαδοχολογία ως δύο ζητήματα που απειλούν με εσωτερικές αναταράξεις, αποτελούν πλέον ειδική αποστολή η σαφής στροφή στο κόμμα και η προσπάθεια για ανοιχτούς διαύλους με τους βουλευτές και για εντατική φροντίδα τους – ιδίως της πτέρυγας που προειδοποιεί για την αποσύνδεση της κυβέρνησης από τον «παραδοσιακό κορμό» της ΝΔ.

Με επικεφαλής τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επιστρατεύεται για την «καλύτερη ώσμωση» μεταξύ Μαξίμου, ΚΟ και υπουργείων, στην επιχείρηση κατευνασμού εμπλέκονται και άλλοι εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού, όπως οι Γιώργος Μυλωνάκης, Μιχάλης Μπεκίρης, Θανάσης Νέζης.

Είναι τα πρόσωπα που έσπευσαν σε ζυμώσεις πριν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, προς αποφυγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

«Αρκεί μια σπίθα για να φουντώσει το εσωκομματικό κλίμα», λέει κυβερνητικός παράγοντας.

Και στο Μαξίμου το αντιλαμβάνονται.

Ηδη διακρίνουν αλλαγή πλεύσης από τους πυρήνες των βουλευτών που πιέζουν την κυβέρνηση, δυσανασχετώντας με χειρισμούς της.

Λένε από μόνες τους πολλά η συλλογή υπογραφών για ομαδική ερώτηση στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΟ και η κατάθεσή της αμέσως μετά τη λήξη της. Πρώτον, η εσωκομματική αντιπολίτευση θα παραμείνει, με παγιωμένο συμβολικά τον αριθμό 11, αλλά όχι με σταθερή σύνθεση των βουλευτών.

Δεύτερον, στελέχη του ίδιου εσωκομματικού κλίματος απορρίπτουν τις λεκτικές ενστάσεις και αντιπαραθέσεις στο παρασκήνιο, επιλέγοντας αποκλειστικά πια τη δημόσια σφαίρα για παρεμβάσεις, ώστε να μην κατηγορηθούν ότι συγκροτούν κλαμπ «γκρινιάρηδων» πίσω από κλειστές πόρτες.

Ενδεικτικό ότι δεν ζήτησε τον λόγο στη συνεδρίαση της Παρασκευής κανένας από τους 11 της νέας ερώτησης (με επικεφαλής τη Φωτεινή Αραμπατζή και με συνυπογράφοντες έξι βουλευτές που σήκωσαν το θέμα της Θράκης – Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θεόδωρος Καράογλου, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μάνος Κόνσολας, Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιώργος Βλάχος), με την οποία ζητούν αύξηση των θέσεων απασχόλησης ανέργων 55+ ετών καταγγέλλοντας ότι οι δήμοι βρήκαν κλειστή την πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για τις 6.000 διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άμεσα θα ξεκλειδώσουν κεντρικές πρωτοβουλίες προκειμένου να «αναβαθμιστεί» ο ρόλος των βουλευτών στην κυβερνητική καθημερινότητα: θα λειτουργήσει γραφείο παραλαβής αιτημάτων – προτάσεων των βουλευτών στην πρωθυπουργική γραμματεία, θα επιστρέψουν οι κύκλοι συναντήσεων του Πρωθυπουργού με μέλη της ΚΟ, θα οριστούν βουλευτές – συντονιστές στις έξι διαρκείς επιτροπές της Βουλής.