Η περίοδος του Πάσχα λειτουργεί για τη Χαριλάου Τρικούπη και ως περίοδος περισυλλογής και αποφάσεων – στόχος είναι να ανατραπεί η αρνητική δημοσκοπική εικόνα, αλλά και η αίσθηση πως κάτι δεν πάει καλά στο εσωτερικό, στις σχέσεις και τις συνεργασίες μεταξύ των στελεχών. Οι κινήσεις εξωστρέφειας που αποφασίζονται αυτές τις μέρες αναμένεται να έρθουν σε πολιτικό, αλλά και σε οργανωτικό επίπεδο: αφενός για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να θέσει εκείνο την ατζέντα φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και αφετέρου για να δοθεί η εντύπωση μιας συλλογικής προσπάθειας και αξιοποίησης όλων των στελεχών που έχει στη διάθεσή του το κόμμα.
Πολιτικά, στο ΠΑΣΟΚ έχουν επιλέξει την επίθεση προς το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά σε θέματα θεσμών, αλλά παράλληλα θέλουν να αναδείξουν την παρεμβατικότητά τους: χθες ο Ανδρουλάκης με τους βουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα, τον ευρωβουλευτή Γιάννη Μανιάτη και την υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού Αννα Διαμαντοπούλου βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, για μια συνάντηση με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, όπου έθεσαν το θέμα των δασμών: «Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή. Διότι σε άλλη περίπτωση θα έχουμε μια πολυφωνία από την πλευρά της Ενωσης, την οποία θα εκμεταλλευτούν οι ΗΠΑ εις βάρος τελικά όλων των χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται στα σκαριά επιτροπές που αφορούν τόσο τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ όσο και για τη δημιουργία υπερ-συντονιστών για τον καλύτερο συντονισμό της παραγωγής πολιτικής – στην πρώτη, υπάρχουν σκέψεις να συμμετέχουν στελέχη που δεν βρίσκονται στο περιβάλλον του προέδρου, ενώ οι δεύτεροι θα λειτουργούν ως σύνδεσμος μεταξύ των τομέων και του κεντρικού ΠΑΣΟΚ και δεν θα αντικαθιστούν τις πρωτογενείς αποφάσεις.
Η απόφαση
για την Μπατζελή
Ολα αυτά, βέβαια δεν κρύβουν τα υφιστάμενα εσωτερικά προβλήματα – η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ) του κόμματος και η ακρόαση της Κατερίνας Μπατζελή αποτελεί εσωκομματικό αγκάθι. Οποιαδήποτε ποινή άνω του τριμήνου της αναστολής ιδιότητας, λόγω της συγκυρίας του συνεδρίου, επί της ουσίας τη θέτει εκτός του κομματικού μηχανισμού, χωρίς καν το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή. Ολα δείχνουν πως το δεκαπενθήμερο που μεσολάβησε δεν άλλαξε πολλά και, εκτός αν υπάρξει μια υποχώρηση της τελευταίας στιγμής, το επικρατέστερο σενάριο για την πρώην υπουργό είναι η ετήσια αναστολή της ιδιότητας του μέλους – με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σε επίπεδο αντιδράσεων.