
Για τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου συζήτησαν χθες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν, ανάβοντας και τυπικά το πράσινο φως για το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Αγκυρα, το οποίο διπλωματικές πηγές τοποθέτησαν «μετά το Πάσχα» και «σε χρόνο που θα καθορισθεί βάσει των προγραμμάτων των δύο ηγετών». Πραγματοποιώντας τη συγκεκριμένη συνάντηση στο περιθώριο της πρώτης νατοϊκής συνόδου ΥΠΕΞ για τον Μάρκο Ρούμπιο – τον οποίο είχαν και οι δύο συναντήσει στην Ουάσιγκτον, με τον έλληνα ΥΠΕΞ να έχει προηγηθεί χρονικά – Γεραπετρίτης και Φιντάν κατ’ ουσίαν εξέπεμψαν σήμα για συνέχιση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, η οποία έδειχνε να έχει τεθεί σε προσωρινή παύση (παρότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ) στον απόηχο της φυλάκισης Ιμάμογλου και των σχετικών δηλώσεων από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης που μιλούσαν για «δυσχερείς συνθήκες», την ώρα που και ο αμερικανός ΥΠΕΞ είχε εκφράσει ανησυχίες για τις πρόσφατες συλλήψεις στην Τουρκία. Σε συνέχεια αυτών των ανησυχιών, πιθανόν, να επεδίωξε ο Χακάν Φιντάν να έχει ολιγόλεπτη συνάντηση, μετά το δείπνο εργασίας των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, με τον Μάρκο Ρούμπιο.
Ανανέωσαν
το ραντεβού τους
Στο χθεσινό τετ α τετ, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν επίσης για τη διοργάνωση ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας, στις 8 και 9 Μαΐου ενώ ανανέωσαν το μεταξύ τους ραντεβού για την άτυπη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις 14 – 15 Μαΐου. Επί τάπητος, επιπλέον, έθεσαν την πορεία των διατλαντικών σχέσεων και τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.
Οι δύο ΥΠΕΞ είχαν ξανασυναντηθεί μία μέρα πριν από τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, στις 18 Μαρτίου, στο περιθώριο της άτυπης διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη όπου συζήτησαν και για το επικείμενο ΑΣΣ στην Αγκυρα, το οποίο διπλωματικές πηγές τότε τοποθετούσαν «εντός Απριλίου» ενώ, ταυτόχρονα, προσδιόριζαν την επόμενη συνάντηση των υπουργών για τις 3 – 4 Απριλίου, στις Βρυξέλλες. Από την αρχή του έτους, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας είχαν συνολικά τρεις εκ του σύνεγγυς επαφές και μια τηλεφωνική συνομιλία, την οποία είχε ανακοινώσει το ΥΠΕΞ στις 27 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν και τότε συζητηθεί προπαρασκευαστικές ενέργειες για το ΑΣΣ και τη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Τουρκία. Λίγες μέρες αργότερα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν είχαν «συμπέσει» στην Ντόχα, κατά το ξεκίνημα της επταήμερης περιοδείας του έλληνα ΥΠΕΞ στη Μέση Ανατολή. Από εκείνο το τετ α τετ είχε γίνει γνωστό πως είχε τεθεί από πλευράς Ελλάδας το ζήτημα των τουρκικών παρενοχλήσεων στο (συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ) έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, το λεγόμενο GSI, ενώ, παράλληλα, είχε συμφωνηθεί να συνεχίσουν οι δύο χώρες να εργάζονται από κοινού για τη διατήρηση του θετικού κλίματος, μέσω του δομημένου διαλόγου.
Προσερχόμενος χθες, πάντως, στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τη χαρακτήρισε «κρίσιμη», τονίζοντας τη «σημαντική συγκυρία» εντός της οποίας διεξάγεται, κάνοντας ειδική αναφορά και στο ζήτημα των δασμών Τραμπ, που, τρόπον τινά, επισκίασαν τη διάσκεψη. «Η επιβολή μονομερών περιορισμών σε ό,τι αφορά την κίνηση εμπορευμάτων δεν κατατείνει στην οικονομική ασφάλεια. Τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε σχέση με το παγκόσμιο εμπόριο μεταξύ συμμάχων θα πρέπει πρωτίστως να επιλύονται επί τη βάσει της αμοιβαίας κατανόησης και του διαλόγου» σημείωσε ο έλληνας ΥΠΕΞ , επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα θα τηρήσει μια δημιουργική στάση». Οπως εξήγησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, η χώρα μας «είναι υπέρ της αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπέρ της διατλαντικής συνεργασίας» και θα επιδιώξει «με κάθε μέσο» να συνεργαστεί «ωφέλιμα προς το κοινό καλό και συμφέρον».