Να κάνουν όλοι απλά λίγη υπομονή

Χάρη σε ένα mail της ελληνικής ομοσπονδίας Cheerleading πληροφορήθηκα ότι η χώρα μας πέτυχε μια ιστορική επιτυχία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cheerleading που διεξάγεται στο Ορλάντο των Ηνωμένων Πολιτειών. Οπως με πληροφορούν «η ομάδα Youth Pom, αποτελούμενη από αθλήτριες του συλλόγου Αμαζόνες, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου και φέρνοντας στη χώρα μας μια σπουδαία διεθνή διάκριση». Οι τσιρλίντερ είναι αυτά τα ωραία κορίτσια που έχουμε μάθει να χορεύουν στα τάιμ άουτ των αγώνων του ΝΒΑ – έχουμε πλέον τέτοια και στην Ελλάδα και ικανότατα. Το σημειώνω γιατί δεν διάβασα πουθενά κάποια ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας που να δίνει στα κορίτσια συγχαρητήρια κ.λπ. Οταν το σπορ θα γίνει ολυμπιακό άθλημα βέβαια βλέπω να τρέχουν υπουργοί στα αεροδρόμια να φωτογραφηθούν με τα κορίτσια, τα οποία ελπίζω να μην ξεχάσουν πως μόνο αυτή η στήλη πρόβαλε το κατόρθωμά τους. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία πως κι αυτό το σπορ θα γίνει ολυμπιακό άθλημα: έγινε το σκέιτμπορντ – χρειάζεται απλά όλοι οι fans των τσιρλίντερ να κάνουν λίγη υπομονή.

Φωνές

Στο μεταξύ ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ ετοιμάζονται να ζήσουν στο μπάσκετ μια ακόμα μεγάλη εβδομάδα ψάχνοντας νίκες για να πάνε στο Final 4 του Αμπου Ντάμπι – ο πρώτος στη Μαδρίτη κόντρα στη Ρεάλ και ο δεύτερος στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο την Εφές. Ο Ολυμπιακός στη χειρότερη των περιπτώσεων θα γυρίσει στο ΣΕΦ για να δώσει ένα πέμπτο ματς: προηγείται με 2-0 χάρη στις δυο του νίκες – μια εύκολη και μια δύσκολη. Ο ΠΑΟ είναι σε πιο δύσκολη θέση καθώς έχασε το δεύτερο ματς από την Εφές στο ΟΑΚΑ και πάει τώρα να βρει μια απαραίτητη εκτός έδρας νίκη σε ένα γήπεδο πάντα δύσκολο για τον ίδιο. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται ψυχραιμία: το ότι είναι καλύτερος από τη Ρεάλ το αποδεικνύει πιο πολύ και από τις δυο σερί νίκες του σε τρεις μέρες η πρωτιά του στην κανονική περίοδο – βέβαια θα είναι δύσκολο να μη χάσει κανένα ματς από τη Βασίλισσα με την οποία έχει δυο νίκες και στην κανονική περίοδο. Ο ΠΑΟ χρειάζεται πρώτα από όλα να ηρεμήσει. Στο ματς που έχασε εδώ από την Εφές μπορεί να αδικήθηκε, πλην όμως οι φωνές για τη διαιτησία δεν κάνουν καλό και δεν γίνεται όταν έρχεται ένα ανάποδο αποτέλεσμα να απειλείς ότι θα φύγεις από μια διοργάνωση, να καταγγέλλεις την ηγεσία της, να τα βάζεις με όλα και όλους. Πόσο μάλλον όταν ο προπονητής της ομάδας λέει πως στα δυο ματς με την Εφές υπήρξαν απλά ανθρώπινα λάθη: ο Αταμάν δεν τα λέει αυτά γιατί είναι Τούρκος, τα λέει γιατί ξέρει πως δεν είναι ποτέ καλό να συζητάς για διαιτητές και διαιτησίες στα play offs.

Ρεζίλι

Eνα καλό παράδειγμα τέτοιου λάθους είναι η ποδοσφαιρική Ρεάλ Μαδρίτης. Το Σάββατο έπαιζε τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας με την Μπαρτσελόνα. Πριν απ’ το ματς θεώρησε καλό να καταγγείλει τους διαιτητές, να ακυρώσει τη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης του ματς, να απειλήσει μέσω διαρροών στον Τύπο πως δεν θα κατεβεί να παίξει κ.λπ. Φυσικά και κατέβηκε. Και εξαιτίας όλης αυτής της έντασης που δημιούργησε χάρισε στην Μπάρτσα το πρώτο ημίχρονο παίζοντας χωρίς μυαλό. Βρέθηκε να χάνει με 1-0, ανασυντάχθηκε γιατί είναι η Ρεάλ, γύρισε το ματς όταν ο κόουτς Κάρλο Αντσελότι έστειλε στο γήπεδο τον τραυματία Εμπαπέ που σκόραρε κιόλας, αλλά η Μπαρτσελόνα ισοφάρισε με τον Τόρες στο 85΄ και κέρδισε στην παράταση με ένα γκολ του δεξιού της μπακ: ο Κούντε λειτούργησε στη φάση με τρόπο που θα ζήλευαν όλοι οι ακραίοι επιθετικοί. Η Ρεάλ πέτυχε τον στόχο της με τη φασαρία που δημιούργησε: τα τηλεοπτικά ριπλέι μαρτυρούν πως στους Καταλανούς δεν δόθηκαν δύο πέναλτι – ο διαιτητής… δίστασε και το VAR σιώπησε. Αλλά το Κύπελλο, το 38ο στην ιστορία της το κέρδισε η Μπαρτσελόνα. Και μια ήττα της Ρεάλ που θα ήταν απλά πικρή απέκτησε διάσταση τεράστιας αποτυχίας: μιλάμε για πραγματικό ρεζιλίκι. Σκοπός των ομάδων πρέπει να είναι οι τίτλοι. Φασαρία που δεν φέρνει νίκες, προκαλεί στο τέλος μόνο ειρωνικά σχόλια. Ειδικά στις εποχές των social media.

Τρίτη ήττα

To Κύπελλο Ισπανίας είναι φυσικά ο λιγότερο σημαντικός τίτλος που οι δυο ομάδες θα διεκδικήσουν. Αλλά τα μηνύματα για τη Ρεάλ δεν είναι καλά: η ήττα της στον τελικό της Σεβίλλης ήταν η τρίτη φέτος από τους Καταλανούς μετά την ήττα με 4-0 στο πρωτάθλημα (και μάλιστα στο Μπερναμπέου) και αυτή με 5-2 στον τελικό του Σούπερ Καπ. Υπάρχει ένα ακόμα μεταξύ τους ματς στις 11 Μαΐου στη Βαρκελώνη που μπορεί να είναι καθοριστικό για την έκβαση του πρωταθλήματος αν η Μπάρτσα κάπου στραβοπατήσει, διότι σήμερα προηγείται στην κούρσα με 4 βαθμούς διαφορά. Να σημειωθεί πως η νίκη στον τελικό αυτό ήταν η έβδομη του κόουτς Χανς Φλικ σε επτά τελικούς που έχει δώσει με την Μπάγερν Μονάχου και τους Μπλαουγκράνα.

Κατόρθωμα

Θεωρείται πως αυτό είναι το μεγάλο κατόρθωμα του γερμανού προπονητή; Λάθος: η αληθινή του συνεισφορά είναι η εκτόξευση της τιμής των πιτσιρικάδων που έχει στην Μπαρτσελόνα. Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Transfermarkt, ο Φλικ αύξησε την αξία της Μπάρτσα κατά 138,6 εκατομμύρια ευρώ – τουλάχιστον. Η τιμή του Γιαμάλ ανέβηκε 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι, του Κουμπαρσί 40, του Πέδρι 40, του Ραφίνια 30, του Κασαντό 27,5, του Μπαλντέ 20 και του Φέμιν Λόπεζ άλλα τόσα! Χωρίς ακόμα η Μπαρτσελόνα να έχει κερδίσει το πρωτάθλημα ή το Τσάμπιονς Λιγκ η τιμή των ποδοσφαιριστών της έχει ανεβεί στα ύψη: με τον γερμανό προπονητή στο τιμόνι της η Μπάρτσα έφτασε σε χρηματιστηριακή αξία της τάξης του 1 δισ. ευρώ – ίσως και μεγαλύτερη. Και δεν είναι αλήθεια πως δεν πουλάει παίκτες: όταν βρίσκεται στην ανάγκη μια χαρά το κάνει – ρωτήστε τον Νεϊμάρ, τον Ντεμπελέ, τον Βίκτορ Ρόκε, τον Γκριεζμάν, τον Τρινκάο και άλλους πολλούς.

Σημασία

Ολα αυτά σας τα έγραψα περιμένοντας τα χθεσινά ντέρμπι στη Σουπερλίγκα. Για τα οποία θα τα πούμε αύριο. Το πρωτάθλημα μπορεί να έχει κριθεί, αλλά και τα ματς που απομένουν έχουν τη σημασία τους…