Ξεπαγώνουν άμεσα 50.000 κληρονομικά δικαιώματα

Λύση στο αδιέξοδο όπου έχουν περιέλθει 50.000 πολίτες, οι οποίοι επί μήνες αναμένουν την έκδοση πιστοποιητικών για τα κληρονομικά τους δικαιώματα, επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης ρίχνοντας στη μάχη περισσότερους από τριακόσιους δικαστικούς υπαλλήλους.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας εκκρεμούν πενήντα χιλιάδες αιτήσεις πολιτών για έκδοση πιστοποιητικών που σχετίζονται με δημοσιεύσεις διαθηκών και αποποιήσεις κληρονομιών. Πιστοποιητικά, που είναι αναγκαία για να προχωρήσουν μια σειρά από διαδικασίες και εκκρεμότητες που έχουν να διευθετήσουν κληρονόμοι, τα οποία συνδέονται με διάφορες πτυχές της οικονομίας όπως αγοραπωλησίες ακινήτων, τακτοποίηση φόρων κληρονομιάς, υποβολή φορολογικών δηλώσεων κ.ά.

Για να πάρουν στα χέρια τους οι ενδιαφερόμενοι πολίτες το πιστοποιητικό χρειάζεται να αναμένουν ακόμα και έξι μήνες, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση αυτή να έχει άμεσες συνέπειες στις συναλλαγές και τις μεταβιβάσεις που έπρεπε να γίνουν και να παραμένουν… παγωμένες μέχρις ότου παραλάβουν τα πολύτιμα έγγραφα.

Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί επανειλημμένως από τους δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έχουν καταβάλει λόγω των κενών που υπάρχουν, δεν επαρκούν για να βοηθήσουν τους χιλιάδες πολίτες να παραλάβουν έγκαιρα τα πολυπόθητα πιστοποιητικά.

Ομάδα εργασίας

Για να αντιμετωπιστεί λοιπόν αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα, που μόνο στην Αθήνα αντιμετωπίζουν πενήντα χιλιάδες πολίτες, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργού Γιώργου Φλωρίδη και του υφυπουργού Ιωάννη Μπούγα, αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αθηνών για την έκδοση της συσσωρευμένης εκκρεμότητας πενήντα χιλιάδων ψηφιακών πιστοποιητικών διαθηκών και ψηφιακών πιστοποιητικών αποποιήσεων.

Για ταχύτερα αποτελέσματα μάλιστα στη μάχη της έκδοσης των πιστοποιητικών θα ριχτούν περισσότεροι από τριακόσιοι δικαστικοί υπάλληλοι, ώστε το συντομότερο δυνατό να έχει βγει αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα και να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες διαδικασίες που δεν μπορούσαν να προχωρήσουν λόγω της μη έγκαιρης έκδοσης των συγκεκριμένων πιστοποιητικών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η ομάδα εργασίας, όπως αυτή θα καθοριστεί με Πράξη του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, εφέτη Χριστόφορου Λινού, θα αποτελείται από υπαλλήλους του Πρωτοδικείου Αθηνών έως 333 ατόμων.

Εργο της ομάδας εργασίας είναι αποκλειστικά η έκδοση της συσσωρευμένης εκκρεμότητας 50.000 ψηφιακών πιστοποιητικών διαθηκών και ψηφιακών πιστοποιητικών αποποιήσεων.

Τα μέλη της ομάδας εργασίας θα εργάζονται πέραν του κανονικού ωραρίου απασχόλησης των εργάσιμων ημερών και πέραν του χρόνου που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση. Το χρονικό διάστημα απασχόλησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σε κάθε μέλος της ομάδας εργασίας καταβάλλεται άπαξ αποζημίωση ύψους 450 ευρώ. Η καταβολή της αποζημίωσης στους υπαλλήλους του Πρωτοδικείου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατόπιν σχετικής βεβαίωσης του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών.