Σε άνθηση βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η αγορά των μεταχειρισμένων ειδών στην Ελλάδα. Αν για τους περισσότερους η έννοια της αγοράς μεταχειρισμένου αφορούσε στο παρελθόν την αγορά του αυτοκινήτου, τα τελευταία χρόνια οι επιλογές των ελλήνων καταναλωτών επεκτείνονται από τα είδη ένδυσης έως τα ηλεκτρονικά είδη, τα κινητά τηλέφωνα, ακόμα και τα έπιπλα.
Η τάση αυτή ανεβαίνει διαρκώς ακολουθώντας τη διεθνή τάση, με τους έλληνες καταναλωτές να εμφανίζονται πλέον πιο πρόθυμοι να αγοράσουν «second hand» προϊόντα. Η αγορά των second hand βρίσκει πρόσφορο έδαφος τόσο στις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν επηρεάσει την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών και οδηγούν αρκετούς στην αναζήτηση οικονομικότερων προϊόντων για να καλύψουν τις ανάγκες τους όσο και στην ανάγκη για βιωσιμότητα και προστασία του περιβάλλοντος που ενισχύει την κυκλική οικονομία, με τις νεότερες γενιές καταναλωτών να εμφανίζονται πιο ευαισθητοποιημένες και πιο ανοικτές σε αυτές τις αγορές. Πάντως, σύμφωνα με έρευνα της Research And Markets, η παγκόσμια αγορά μόνο των επισκευασμένων κινητών τηλεφώνων αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισ. δολ. έως το 2029, από 64,91 δισ. δολ. ΗΠΑ το 2023.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν την ανοδική πορεία του κλάδου την τελευταία εικοσαετία, καθώς ο κύκλος εργασιών στην κατηγορία «Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα» στο διάστημα 2020-2024 έφτασε στα 41,60 εκατ. ευρώ το 2024, από 9,099 εκατ. το 2020.
Πρωταγωνιστεί η «Γενιά Ζ». Πλέον, ένας στους δύο Ελληνες έχει αγοράσει τουλάχιστον ένα είδος από κάποια πηγή μεταχειρισμένων, από «δεύτερο χέρι», σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε Focus Bari/ YouGov – από ρούχα έως smartphones. Ηδη μέσα στο 2023 το ένα τρίτο των πολιτών αγόρασε μια μεταχειρισμένη συσκευή, κατά κύριο λόγο κινητό τηλέφωνο. Πιο διαδεδομένες εμφανίζονταν οι συγκεκριμένες αγορές μεταξύ ανδρών και νεαρών ηλικιών. Μάλιστα, η συνεχώς ανοδική αυτή τάση, που είναι εντονότερη στις νεότερες γενιές καταναλωτών, έχει οδηγήσει και μεγάλες επιχειρήσεις από τον κλάδο του εμπορίου να μπουν στη συγκεκριμένη αγορά.
Ερευνα της Κlarna τον Μάρτιο του 2024 έδειξε ότι συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών γνωρίζει τα οικονομικά οφέλη των «κυκλικών πρακτικών», αφού θεωρούνται σημαντικοί τρόποι εξοικονόμησης χρημάτων. Ειδικότερα, το 69% των καταναλωτών έχει ή αναμένει πιθανή εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ το 66% σημειώνει παρόμοια οφέλη για τις αγορές ηλεκτρονικών ειδών από δεύτερο χέρι. Περισσότεροι από τους μισούς (54%) καταναλωτές σε όλες τις δημογραφικές ομάδες δηλώνουν αδιάφοροι για τα τελευταία gadgets, ενώ το 42% δείχνει μειωμένο ενδιαφέρον για τις νέες κυκλοφορίες προϊόντων σε σύγκριση με το 2023.
Την ίδια στιγμή, πάνω από το ένα τρίτο (36%) των καταναλωτών ανησυχεί περισσότερο για το οικολογικό αποτύπωμα από ό,τι στο παρελθόν, κάτι που ενισχύει την αγορά των μεταχειρισμένων. Πρωταγωνιστικό ρόλο, πάντως στην τάση που θέλει περισσότερα μεταχειρισμένα είδη στις αγορές έχει η αποκαλούμενη «Γενιά Z», καθώς δηλώνει ότι είναι τρεις φορές πιο πιθανό να επιλέξει, για παράδειγμα, μεταχειρισμένα ηλεκτρονικά είδη από ό,τι οι καταναλωτές άνω των 55 ετών.