Οι ΗΠΑ ανοίγουν την πόρτα για δασμούς σε φαρμακευτικά προϊόντα και ημιαγωγούς

Ανοίγουν την πόρτα για δασμούς σε φαρμακευτικά προϊόντα και ημιαγωγούς οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξαν τη Δευτέρα τον δρόμο για δασμούς που στοχεύουν τεχνολογίες αιχμής και τα φαρμακευτικά προϊόντα, τροφοδοτώντας την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία εν μέσω εμπορικού πολέμου, για τον οποίο ο Κινέζος Πρόερδος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να έχει «νικητή».

Μετά από εβδομάδες ενδείξεων ότι μια τέτοια κίνηση επίκειται, ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη ερευνών για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων για λόγους «εθνικής ασφάλειας», καθώς και άλλη μια έρευνα για ημιαγωγούς και εξοπλισμό κατασκευής μικροτσίπ.

Το ενδεχόμενο γενικευμένων δασμών εμφανίστηκε τη στιγμή που ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, προέβαλε πρόοδο στις συνομιλίες με επιμέρους χώρες για επίτευξη εμπορικών συμφωνιών — χωρίς όμως να δώσει πολλές λεπτομέρειες.

Όσον αφορά την Κίνα, δήλωσε πως «υπάρχει μια μεγάλη συμφωνία που μπορεί να γίνει», αλλά ήταν αόριστος ως προς το πότε ή αν όντως θα πραγματοποιηθεί. Συνομιλίες έχουν ξεκινήσει με το Βιετνάμ, ενώ προγραμματίζονται συναντήσεις με την Ιαπωνία την Τετάρτη και με τη Νότια Κορέα την επόμενη εβδομάδα, είπε στο Bloomberg TV.

Οι επενδυτές ανακουφίστηκαν από τη φαινομενική αποκλιμάκωση των πιέσεων στην ευρείας κλίμακας προσπάθεια του Προέδρου Τραμπ να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία μέσω δασμών, ώστε να αναγκάσει εταιρείες να επαναπατρίσουν την παραγωγή στις ΗΠΑ.

Οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν σημαντικά υψηλότερα τη Δευτέρα καθώς οι αγορές χαιρέτισαν την απόφαση της Κυβέρνησης Τραμπ για εξαιρέσεις από δασμούς σε βασικά ηλεκτρονικά είδη. Ανάκαμψη σημείωσαν και οι αγορές της Ασίας και της Ευρώπης.

Ο Τραμπ παραμένει σταθερός ότι οι δασμοί θα επαναφέρουν την κρίσιμη μεταποίηση στις ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Κους Ντεσάι, να δηλώνει στο AFP τη Δευτέρα πως «όλη η Κυβέρνηση εργάζεται σε ρυθμούς Τραμπ» — προφανώς εννοώντας με ταχύτητα.

Οι ανταποδοτικοί δασμοί έχουν φτάσει το 145% από τις ΗΠΑ στην Κίνα, ενώ το Πεκίνο απάντησε με αντίποινα 125% στις αμερικανικές εισαγωγές.

Αργά την Παρασκευή, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν εξαιρέσεις από τους τελευταίους δασμούς ενάντια στην Κίνα και άλλες χώρες για σειρά προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως smartphones, ημιαγωγοί και υπολογιστές.

Όμως ο Τραμπ υπαινίχθηκε την Κυριακή ότι αυτή η εξαίρεση θα είναι προσωρινή και ότι σκοπεύει να επιβάλει φραγμούς στις εισαγωγές ημιαγωγών και άλλων προϊόντων.

Ως απάντηση, η Νότια Κορέα — βασικός εξαγωγέας προς τις ΗΠΑ — ανακοίνωσε την Τρίτη σχέδια για επιπλέον επενδύσεις ύψους 4,9 δισ. δολαρίων στη βιομηχανία ημιαγωγών. Το Υπουργείο Οικονομικών της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η «αυξανόμενη αβεβαιότητα» σχετικά με τους δασμούς των ΗΠΑ έχει οδηγήσει την ισχυρή βιομηχανία της χώρας να ζητά υποστήριξη.

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ υπαναχώρησε και πάλι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβιβασμού, δηλώνοντας στον Λευκό Οίκο ότι είναι «πολύ ευέλικτος» και πως «εξετάζει κάτι για να βοηθήσει κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες» που πλήττονται από τον δασμό 25% που έχει επιβάλει σε όλες τις εισαγωγές αυτοκινήτων.

«Δεν θέλω να βλάψω κανέναν», είπε.

Ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ξεκίνησε περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία με επίσκεψη στο Βιετνάμ, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο προστατευτισμός «δεν οδηγεί πουθενά» και ένας εμπορικός πόλεμος «δεν θα έχει νικητή».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τα ποσοστά δασμών για τους ημιαγωγούς «μέσα στην επόμενη εβδομάδα» και ο Υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, είπε ότι πιθανότατα θα τεθούν σε ισχύ «σε έναν ή δύο μήνες».

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι ο Τραμπ παραμένει αισιόδοξος για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, αν και αξιωματούχοι της Κυβέρνησης έχουν καταστήσει σαφές ότι περιμένουν από το Πεκίνο να κάνει την πρώτη κίνηση.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε πως «η ΕΕ παραμένει εποικοδομητική και έτοιμη για μια δίκαιη συμφωνία» μετά από συνάντηση με τον Λούτνικ και τον Αμερικανό απεσταλμένο Τζέιμσον Γκριρ στην Ουάσιγκτον.

Ο Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει αμοιβαιότητα μέσω μιας προσφοράς «μηδέν προς μηδέν» στους βιομηχανικούς δασμούς, αλλά πρόσθεσε σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ότι «για να επιτευχθεί αυτό θα απαιτηθεί σημαντική κοινή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές».

Η Κυβέρνηση Τραμπ λέει επίσης ότι δεκάδες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει εμπορικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν συμφωνίες πριν λήξει η 90ήμερη αναστολή.

Ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομικής Αναζωογόνησης, Ριόσεϊ Ακαζάουα, θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας του να πλήττονται από τον δασμό 25% στον τομέα των αυτοκινήτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το άρθρο Οι ΗΠΑ ανοίγουν την πόρτα για δασμούς σε φαρμακευτικά προϊόντα και ημιαγωγούς εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.