
Οι κρίσεις και οι «ειδικοί»
Οπως από καιρό αναμενόταν η κατάληξη της ιστορίας με τους εμπειρογνώμονες, εντός ή εκτός πολλών εισαγωγικών, που ανέλαβαν να διαφωτίσουν την κοινωνία, και τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, θα ήταν ανάλογη αυτής, με τους κάθε λογής ειδικούς… λόγους. Που εισβάλλουν απρόσκλητοι στη ζωή μας, την κάνουν άνω-κάτω, κι αφού ολοκληρώσουν το «έργο» τους ή αποκαλυφθεί η αγραμματοσύνη ή και η πραγματική τους στόχευση, αποχωρούν ακροποδητί, για να περάσουν απαρατήρητοι. Μήπως και διασώσουν ό,τι διασώζεται από όσα ισχυρίζονταν κατά τη διάρκεια των διαφόρων κρίσεων, τις οποίες είχαν αναλάβει να εξηγήσουν. Σεισμολόγοι, μετεωρολόγοι, ηφαιστειολόγοι, επιδημιολόγοι, συγκοινωνιολόγοι, εργατολόγοι, οικονομολόγοι, συνταγματολόγοι, ψυχολόγοι, πόσοι δεν έχουν περάσει, ως διάττοντες αστέρες, από τη ζωή μας, όλα αυτά τα χρόνια, για να αναλύσουν με ύφος περίφροντι και από καθέδρας (ίδιο όλοι!), αυτό που κουβαλάνε στο κεφάλι τους, και συνήθως αυτό το κάτι, βρίσκεται σε τέλεια αντίθεση με την πραγματικότητα. Και φευ, συνήθως δεν πρόκειται για την αδήριτη ανάγκη τους να κερδίσουν τα 15 λεπτά δημοσιότητας που ο καθένας δικαιούται, κατά τον Αντι Γουόρχολ. Αυτή είναι ίσως η πιο αθώα εκδοχή της παρέμβασής τους.
Είναι πολλά τα χρήματα
Τα «ψώνια» δεν έλειψαν άλλωστε ποτέ από αυτή τη χώρα. Ζούσαν ανάμεσά μας, και θα εξακολουθούν να ζουν στον αιώνα τον άπαντα, διότι και αυτό – το «ψώνιο» δηλαδή – συγκαταλέγεται στο DNA της φυλής. Καλώς ή κακώς, συμβαίνει. Το βλέπεις παντού. Στον δρόμο, στο γραφείο, στο διπλανό τραπέζι του καφέ. Σύμφυτο με τον χαρακτήρα των ανθρώπων είναι.
Εδώ όμως δεν πρόκειται για τα «ψώνια» που μπορεί να υπάρχουν – και υπάρχουν. Εδώ, στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, «παίζουν» και λεφτά. Πόσα λεφτά, δεν είναι σαφές, αλλά όταν αρχίσουν να εκδικάζονται οι αστικές αγωγές κατά της Hellenic Train και του ελληνικού Δημοσίου, ενδεχομένως θα μιλάμε για πολλά χρήματα. Τα οποία χρήματα δεν θα τα πάρουν μόνο, όπως θα έπρεπε, οι οικογένειες των θυμάτων. Μερίδιο σε αυτά, αν καταλαβαίνω σωστά από τις ακριτομυθίες που αρχίζουν και κυκλοφορούν, θα λάβουν και όσοι διεξέλθουν τις αγωγές – δικηγόροι και ειδικοί. Οι πρώτοι θα διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις στις οικογένειες, στηρίζοντας την αποδοχή των διεκδικήσεων στις γνωματεύσεις των δεύτερων. Των πραγματογνωμόνων – με ή χωρίς εισαγωγικά.
Αυτά ακούγονται, και μακάρι να είναι ψέματα. Διότι εγώ, ας πούμε, ξέρω ότι αν κάποιος προσλάβει έναν δικηγόρο να υποστηρίξει μια υπόθεση, συμφωνεί μαζί του και το αντίτιμο το οποίο θα του καταβάλει με την ολοκλήρωση της υπόθεσης…
Οι αποζημιώσεις…
Για ποσοστά επί αποζημιώσεων δεν είχα ακούσει. Ο αφελής. Οτι «παίζουν» ποσοστά και τέτοια ως αμοιβή δικηγόρων και πραγματογνωμόνων, το πληροφορήθηκα χθες το πρωί από τον ΑΝΤ1, και ειδικότερα από τον κύριο Λακαφώση, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη. Τι είπε ο κ. Λακαφώσης, για την περίπτωση του οποίου σας ενημέρωσα χθες (κεντρικό πρόσωπο σ’ αυτή την ιστορία με τους εμπειρογνώμονες των Τεμπών);
Τα ακόλουθα, τα οποία με ενέβαλαν σε σκέψεις για τη διανοητική μου επάρκεια, καθώς δεν μου περνούσε καν από το μυαλό (λέμε τώρα…) ότι μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα, αναφορικά με μια τραγωδία που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα του διχασμού:
«Ακούω όσα λέγονται (είπε ο άνθρωπός μας ο κ. Λακαφώσης) για τις αποζημιώσεις και μου φαίνεται αστείο. Μου φαίνεται περίεργο να πιστεύει κανείς ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα συμφωνούσαν να δώσουν το 20% από τις αποζημιώσεις. Αυτή τη στιγμή δεν αμείβομαι, όταν έρθει η ώρα των αστικών αποζημιώσεων θα το δούμε. Κανένας τεχνικός σύμβουλος δεν παίρνει διψήφιο ποσοστό από τις αποζημιώσεις»!!!
…και το ποσοστό τους
Του κ. Λακαφώση λοιπόν, του φαίνεται «αστείο» ό,τι ακούγεται για τις αποζημιώσεις. Επίσης του φαίνεται και «περίεργο» να πιστεύει κάποιος ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα συμφωνούσαν να δώσουν το 20% της αποζημίωσης που θα λάβουν, στους «ειδικούς» όπως εκείνος, που γνωματεύουν περί το δυστύχημα. Αλλά εν συνεχεία, με απόλυτη βεβαιότητα (πόθεν, αλήθεια, προέρχεται αυτή η βεβαιότητα;) δηλώνει ότι κανένας εκ των εμπειρογνωμόνων-πραγματογνωμόνων «δεν παίρνει διψήφιο ποσοστό» από τις αποζημιώσεις που θα λάβουν οι συγγενείς των θυμάτων!..
Περαιτέρω διευκρινίσεις επ’ αυτού δεν έδωσε ο «ειδικός» κύριος Λακαφώσης. Ας πούμε, το μονοψήφιο ποσοστό που έχει συμφωνήσει με τους «πελάτες» του, είναι 5%, 7% ή 9%; Επίσης από τι εξαρτάται ακριβώς το ύψος του ποσοστού; Διότι στην αφέλεια που με διακρίνει (ξαναλέμε τώρα…), αρχίζω να σκέφτομαι, αν παίζει ρόλο λ.χ. το περιεχόμενο μιας πραγματογνωμοσύνης. Διότι αν είναι πρόχειρη και ατεκμηρίωτη, ή αν υποστηρίζει μια εκδοχή διαφορετική από την κρατούσα σχετικά με την έκρηξη λόγω παράνομου εύφλεκτου υλικού στην εμπορική αμαξοστοιχία, πώς να δώσει τη μάχη και να την κερδίσει ο φουκαράς ο δικηγόρος που θα διεκδικήσει την αποζημίωση; Με δυο λόγια ρωτώ εγώ, αυτό το ποσοστό που δεν είναι «διψήφιο» αν δεχτούμε ότι ο περιώνυμος πραγματογνώμονας μας λέει την αλήθεια, και είναι «μονοψήφιο», έχει χαρακτήρα ενός success fee, που λέμε και στην εύανδρο Ηπειρο;
«Είμαι αυτό που δηλώνω»
Φυσικά, προσωπικά, θα αποφύγω διαρρήδην αυτά που κάνουν τις τελευταίες ώρες διάφορα… ΦΕΚ, τα οποία αναπαράγουν με ένταση θεωρίες ότι όλα (όσα υποστηρίζουν οι πραγματογνώμονες ειδικοί περί της εκρήξεως) είναι fake news και διαψεύδονται από ξένα πανεπιστήμια και άλλους ειδικούς. Οπως προανέφερα ακόμη και η δική μου αφέλεια, με καθοδηγεί να είμαι επιφυλακτικός με κάτι τέτοιες αναφορές, οι οποίες έχουν προφανή στόχο να ακυρώσουν την επιστημονική επάρκεια ειδικών, όπως ο κύριος Λακαφώσης, ακόμη και μετά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου. Αλλωστε ο ίδιος ο κ. Λακαφώσης στον ΑΝΤ1, φρόντισε να απαντήσει σε όσους αμφισβητούν την επιστημονική του κατάρτιση (όπως ο πατέρας δύο θυμάτων του δυστυχήματος, ο κ. Πλακιάς, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση εισαγγελέα). Είπε συγκεκριμένα:
«Γράφουν ότι έχω μειωμένα προσόντα. Φυσικά και είμαι μηχανικός, είμαι αυτό που δηλώνω. Οποιος δηλώνει κάτι με υπογραφή, γνωρίζει και τις συνέπειες».
Υποθέτω ενθυμείσθε ότι μόλις χθες ανέφερα τη ρήση του ηθοποιού Καρούσου που αναπαρήγε συχνά ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης, το «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Ο κ. Λακαφώσης δήλωσε ότι είναι «μηχανικός», και «είμαι αυτό που δηλώνω», είπε ξεκάθαρα!
Οπως και ότι γνωρίζει τις συνέπειες. Αρα, αφού γνωρίζει και τις συνέπειες, είναι υποθέτω έτοιμος και να τις αναδειχθεί, τώρα που αρχίζει το πανηγύρι με τους εισαγγελείς…
Τα μητρώα του ΕΔΟΕΑΠ
Ο ΕΔΟΕΑΠ όμως δεν μας ενημέρωσε – ακόμη – περί του πώς ο κύριος Λακαφώσης, ένας μηχανικός, κατά δήλωσή του, μπορεί να ασφαλίζεται στο Ταμείο των δημοσιογράφων, και να απολαμβάνει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την οποία συντηρούν με τις εισφορές τους οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης. Θα έχουν πέσει με τα μούτρα στην έρευνα, πιθανολογώ. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο. Το μόνο που έχω να προσθέσω για τη διοίκηση του ασφαλιστικού μας φορέα είναι το ακόλουθο: μήπως η περίπτωση του περί ου ο λόγος «μηχανικού» είναι μια καλή ευκαιρία να υπάρξει μια γενικευμένη έρευνα στα μητρώα του ΕΔΟΕΑΠ, για να δούμε πόσοι άλλοι «κρύβονται» στο εσωτερικό του; Πόσοι άλλοι, άλλων σεβαστών καθ’ όλα επαγγελμάτων, απολαμβάνουν τις παροχές του Οργανισμού, διότι δεν θέλουν να πληρώνουν εισφορές στα δικά τους Ταμεία; Γιατί αν ισχύει αυτό, δεν θα μου προξενήσει καμία έκπληξη εάν βρίσκονται μεταξύ μας ασφαλισμένοι, εκδοροσφαγείς, λαχειοπώλες, φαναρτζήδες, κούριερ, κρεοπώλες, εργαζόμενοι στη λαχαναγορά, ή ακόμη και υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και λοιποί απασχολούμενοι στην οικοδομή. Ολα ανοιχτά είναι…