Οι νέοι δασμοί του Τραμπ «χτυπούν» και τα αυστραλιανά προϊόντα

Δασμούς 10% το λιγότερο για όλα τα αυστραλιανά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Τραμπ, κατά την ειδική εκδήλωση που έγινε στον Λευκό Οίκο για την ανακοίνωση του νέου γύρου δασμών σε διεθνές επίπεδο, την «Ημέρα Απελευθέρωσης» των ΗΠΑ, όπως την ονόμασε ο ίδιος, έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο βόειο κρέας που εξάγει η Αυστραλία προς τη χώρα του.

«Η Αυστραλία απαγορεύει – και είναι υπέροχοι άνθρωποι, και έχουν υπέροχα τα πάντα – αλλά απαγορεύουν το αμερικανικό βόειο κρέας. Και όμως, μόνο πέρυσι εισάγαμε αυστραλιανό βόειο κρέας αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ΗΠΑ) από αυτούς. Δε δέχονται κανένα από το βόειο κρέας μας. Δεν το θέλουν γιατί δε θέλουν να επηρεάσει τους αγρότες τους και, ξέρετε, δεν τους κατηγορώ – αλλά το ίδιο κάνουμε και εμείς τώρα, ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα απόψε, θα έλεγα».

LIBERATION DAY RECIPROCAL TARIFFS 🇺🇸 pic.twitter.com/ODckbUWKvO

— The White House (@WhiteHouse) April 2, 2025

Πέρυσι σημειώθηκε ισχυρή αύξηση των αυστραλιανών εξαγωγών βοείου κρέατος που κατευθύνονταν στις ΗΠΑ, η οποία τροφοδοτήθηκε από την ευνοϊκή πρόσβαση της Αυστραλίας στην αγορά χάρη στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Αυστραλίας (FTA) και το ασθενέστερο αυστραλιανό δολάριο, σύμφωνα με την Meat and Livestock Australia.

Η εν λόγω FTA έχει εξαλείψει τους δασμούς στο 99% των εισερχόμενων αγαθών από τις ΗΠΑ, αλλά οι αυστηροί κανονισμοί βιοασφάλειας της Αυστραλίας σημαίνουν ότι οι εισαγωγές φρέσκου βοείου κρέατος έχουν απαγορευτεί από την Αυστραλία μετά την ανίχνευση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (bovine spongiform encephalopathy (BSE) το 2003.

Τον Μάιο του 2018, η Αυστραλία ήρε την απαγόρευσή της για τα θερμικά επεξεργασμένα, διατηρήσιμα στο ράφι, προϊόντα βοείου κρέατος από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η αυστραλιανή αγορά παραμένει κλειστή για το νωπό βόειο κρέας και τα προϊόντα βοείου κρέατος των ΗΠΑ.

Αυτός ο περιορισμός της βιοασφάλειας οδήγησε την Εθνική Ένωση Βοοτρόφων (National Cattlemen’s Association) των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει τη συμφωνία «μονόπλευρη».

Πρόσφατα ένας Αμερικανός πολιτικός ζήτησε να επιβληθεί δασμός 70% στο αυστραλιανό wagyu.

Οι ΗΠΑ ήταν η πολυτιμότερη εξαγωγική αγορά βοείου κρέατος της Αυστραλίας το 2023-24, ένα οικονομικό έτος κατά το οποίο η αξία των συνολικών εξαγωγών βοείου κρέατος έφθασε στο ύψος ρεκόρ των 14,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η ισχυρότερη αύξηση παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ, όπου οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 60% σε 394.716 τόνους, και στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 33% σε 177.684 τόνους», ανέφερε η Meat & Livestock Australia τον Μάρτιο.

«Θα υπογράψω ένα ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή ανταποδοτικών τελωνειακών δασμών σε (εισαγωγές από) χώρες από όλον τον Κόσμο», επισήμανε ο κ. Τραμπ.

«Ανταποδοτικοί σημαίνει πως ό,τι κάνουν σε εμάς, κάνουμε σε αυτούς. Είναι πολύ απλό, δε θα μπορούσε να είναι πιο απλό», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως είναι «μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην αμερικανική ιστορία».

Κλιμακώνοντας την επιθετική δασμολογική πολιτική του -και τον εμπορικό πόλεμο- ανακοίνωσε δασμούς 20% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολούθως για τις εισαγωγές από τις παρακάτω χώρες: Κίνα (34%), Ινδία (26%), Νότια Κορέα (25%), Ιαπωνία (24%), Ηνωμένο Βασίλειο (10%), Βιετνάμ (46%), Ελβετία (31%), Καμπότζη (49%), Νότια Αφρική (30%), Ινδονησία (32%), Βραζιλία (10%), Σιγκαπούρη (10%).

Για τις εισαγωγές από την Ταϊβάν, οι δασμοί θα είναι ύψους 32%.

 

The post Οι νέοι δασμοί του Τραμπ «χτυπούν» και τα αυστραλιανά προϊόντα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.