Οι 7 ηγέτες που κόντραρε ανοιχτά ο Πάπας Φραγκίσκος

Επτά αρχηγοί κρατών που με τις πολιτικές τους τράβηξαν την προσοχή του Βατικανού, αλλά κυρίως την έντονη κριτική του Πάπα Φραγκίσκου

Ο Πάπας Φραγκίσκος, δεν είχε πρόβλημα να δείξει ότι μερικές φορές χριστιανισμός και εξουσία, είναι «σαν το νερό με το λάδι»: Εξάλλου, η ανοιχτή ρήξη του με ισχυρούς ηγέτες το είχε αποδείξει.

Η κηδεία του Πάπα θα γίνει το Σάββατο 26 Απριλίου, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και πολλοί ηγέτες κρατών -συμπεριλαμβανομένων κάποιων με τους οποίους συγκρούστηκε στη διάρκεια του παπισμού του- δήλωσαν ότι θα παρευρεθούν.

Οι επτά ηγέτες με τους οποίους διαφώνησε με άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο ήταν οι εξής, όπως τους κατέγραψε το Aljazeera:

Ισραήλ – Μπενιαμίν Νετανιάχου: Κατέβασε αναρτήσεις για συλλυπητήρια

Πρώτος στη λίστα είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Είναι ο ηγέτης που ηγήθηκε μαζικών θανάτων αμάχων στην Παλαιστίνη και στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων.

Ο Πάπας κατήγγειλε επανειλημμένα τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Αλλά η πιο έντονη κριτική του για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πόλεμο ήρθε τον Νοέμβριο του 2024 όταν η ιταλική εφημερίδα La Stampa δημοσίευσε αποσπάσματα από ένα νέο βιβλίο του. «Θα πρέπει να ερευνήσουμε προσεκτικά για να αξιολογήσουμε εάν αυτό ταιριάζει στον τεχνικό ορισμό [της γενοκτονίας] που διατυπώθηκε από διεθνείς νομικούς και οργανισμούς», είπε ο Πάπας.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Υποθέσεων Διασποράς Αμιχάι Κιχλί αμέσως απάντησε κάνοντας λόγο «ευτελισμό του όρου «γενοκτονία» από τον Πάπα, που «πλησιάζει επικίνδυνα την άρνηση του Ολοκαυτώματος».

Τον Δεκέμβριο 2025, ο Πάπας χαρακτήρισε επίσης βάναυσους τους βομβαρδισμούς της Γάζας από το Ισραήλ.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών απάντησε λέγοντας ότι ήταν «ιδιαίτερα απογοητευτικό καθώς είναι αποκομμένοι από το αληθινό και πραγματικό πλαίσιο του αγώνα του Ισραήλ ενάντια στην τζιχαντιστική τρομοκρατία – έναν πολυμέτωπο πόλεμο που του επιβλήθηκε στις 7 Οκτωβρίου.

«Αρκετά με τα διπλά μέτρα και τα δύο μέτρα και την διάκριση εις βάρος του εβραϊκού κράτους και του λαού του».

Σημειώνεται ότι ο Φραγκίσκος τον Νοέμβριο του 2023 συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ισραηλινών αιχμαλώτων της Χαμάς.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. «Στέλνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στον χριστιανικό κόσμο και ιδιαίτερα στις χριστιανικές κοινότητες στο Ισραήλ -τους Αγίους Τόπους- για την απώλεια του μεγάλου πνευματικού τους πατέρα. … Ελπίζω πραγματικά ότι οι προσευχές του για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και για την ασφαλή επιστροφή των ομήρων θα ανταποκριθούν σύντομα».

Ωστόσο, το Τε Αβίβ κρατάει ακόμα «κακία» στον εκλιπόντα θρησκευτικό ηγέτη. Τα περισσότερα μεγάλα κράτη θα στείλουν αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων ή βασιλιάδων στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο, αλλά το Ισραήλ θα στείλει μόνο από τον πρεσβευτή του στο Βατικανό. Η ισραηλινή κυβέρνηση, μάλιστα, διέγραψε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδινε συλλυπητήρια για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου λίγες ώρες μετά τη δημοσίευσή της.

Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης ότι οι ισραηλινές διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο έλαβαν επίσης οδηγίες να διαγράψουν παρόμοιες αναρτήσεις και να μην υπογράψουν συλλυπητήρια βιβλία της πρεσβείας του Βατικανού.

ΗΠΑ – Ντόναλντ Τραμπ – «Δεν θα απελάσεις ανθρώπους»

Ο δεύτερος στη λίστα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο Πάπας διαφωνούσε κάθετα για το μεταναστευτικό. Όταν στην πρώτη του θητεία, το 2016, ο Τραμ δήλωσε ότι θα υψώσει ένα «μεγάλο, όμορφο τείχος» στα σύνορα με το Μεξικό, ο Φραγκίσκος αντέδρασε λέγοντας: «Ένα άτομο που σκέφτεται μόνο να χτίζει τείχη, όπου κι αν βρίσκονται, και να μην χτίζει γέφυρες δεν είναι χριστιανός».

Ο Τραμπ απάντησε σε δήλωση που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως: «Κανένας ηγέτης, ειδικά ένας θρησκευτικός ηγέτης, δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί τη θρησκεία ή την πίστη ενός άλλου ανθρώπου. «Είμαι περήφανος που είμαι Χριστιανός και ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψω στον Χριστιανισμό να δέχεται συνεχείς επιθέσεις και να αποδυναμώνεται».

Ο Τραμπ μάλιστα έκανε και έναν υποθετικό παραλληλισμό με το Ισλαμικό Κράτος: «Εάν και όταν το Βατικανό δεχτεί επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος, που όπως όλοι γνωρίζουν είναι το απόλυτο τρόπαιο του ISIS, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι ο Πάπας θα ευχόταν και θα προσευχόταν ο Ντόναλντ Τραμπ να ήταν πρόεδρος γιατί αυτό δεν θα είχε συμβεί», έγραψε ο Τραμπ.

Όταν στην δεύτερη θητεία του ο Τραμπ, υποσχέθηκε «τη μεγαλύτερη απέλαση μεταναστών στην αμερικανική ιστορία», ο Πάπας απάντησε ξανά: «Αν είναι αλήθεια, θα είναι ντροπή γιατί κάνει τους φτωχούς, εξαθλιωμένους που δεν φταίνε την πληρώνουν για την ανισορροπία. Δεν θα το κάνει. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να λυθούν τα πράγματα».

Τον Φεβρουάριο του 2025, το Βατικανό σε επιστολή του σε επισκόπους των ΗΠΑ ανέφερε πως ενώ αναγνώριζε το δικαίωμα μιας χώρας να προστατεύει τον εαυτό της και να κρατά ασφαλείς τις κοινότητές της, παρατήρησε: «Η πράξη της απέλασης ανθρώπων που σε πολλές περιπτώσεις έχουν εγκαταλείψει τη γη τους για λόγους ακραίας φτώχειας, σοβαρής φτώχειας, ανασφάλειας βλάπτει την αξιοπρέπεια πολλών ανδρών και γυναικών και ολόκληρων οικογενειών και τους θέτει σε κατάσταση ιδιαίτερης ευαλωτότητας και αδυναμίας».

Μετά τον θάνατο του ποντίφικα, ο Τραμπ ανάρτησε στην πλατφόρμα του Truth Social: «Αναπαύσου εν ειρήνη Πάπα Φραγκίσκο! Είθε ο Θεός να τον ευλογεί και όλους όσους τον αγάπησαν!» Ο Τραμπ είπε επίσης ότι θα παρευρεθεί στην κηδεία του Πάπα με τη σύζυγό του.

Αργεντινή – Μαουρίσιο Μάκρι – «Δεν θέλω τα λεφτά σου»

Ο Φραγκίσκος εγκατέλειψε τη γενέτειρά του, την πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες, το 2013 μετά την εκλογή του Πάπας. Ο ποντίφικας έκανε περισσότερα από 45 διεθνή ταξίδια κατά τη διάρκεια του παπισμού του, αλλά η Αργεντινή δεν ήταν μεταξύ των χωρών που επισκέφθηκε. Πριν γίνει Πάπας, ήταν αρχιεπίσκοπος και στη συνέχεια καρδινάλιος στο Μπουένος Άιρες.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, είχε τεταμένες σχέσεις με πολλούς Αργεντινούς ηγέτες.

Ο Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος ήταν ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής από το 2015 έως το 2019, δεν συγκρούστηκε ποτέ δημόσια με τον Πάπα, αλλά ο Φραγκίσκος πιστεύεται ευρέως ότι ήταν επικριτής των προγραμμάτων λιτότητας του Μάκρι και των επιπτώσεών τους στους φτωχούς στην Αργεντινή. Όταν ο Μάκρι επισκέφθηκε τον Πάπα στο Βατικανό τον Φεβρουάριο του 2016, οι φωτογραφίες της συνάντησής τους έδειχναν έναν ασυνήθιστα αυστηρό Φραγκίσκο, ενισχύοντας τις εικασίες για διαφορές μεταξύ τους. Κανένας από τους δύο δεν απέρριψε αυτές τις προτάσεις.

Τον Ιούνιο του 2016, ο Macri έκανε δωρεά 16.666.000 πέσος (περίπου 15.200 $ σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες) στο εκπαιδευτικό ίδρυμα Scholas Occurentes που υποστηρίζεται από τον Francis.

Ωστόσο, ο Φραγκίσκος έγραψε στο Αργεντινό παράρτημα του Scholas Occurentes, ζητώντας του να επιστρέψει τη δωρεά.

Αργεντινή – Χαβιέρ Μιλέι: «εκπροσώπηση του κακού στη Γη»

Αν οι εντάσεις μεταξύ Φραγκίσκου και Μάκρι ήταν πιο λεπτές, ο σημερινός ακροδεξιός πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι ήταν ανοιχτός στην περιφρόνησή του για τον Πάπα. Ενώ ο Μιλέι έκανε εκστρατεία για την προεδρία το 2023, περιέγραψε τον Πάπα ως «την εκπροσώπηση του κακού στη Γη».

Ωστόσο, ο τόνος του Milei προς τον ποντίφικα αμβλύνθηκε αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2023. Τον Φεβρουάριο του 2024, οι δυο τους συναντήθηκαν στο Βατικανό. Ο Μιλέι είπε ότι θα παραστεί στην κηδεία του Πάπα. Ο Milei έγραψε στο X τη Δευτέρα: «Παρά τις διαφορές που φαίνονται μικρές σήμερα, το ότι μπόρεσα να τον γνωρίσω στην καλοσύνη και τη σοφία του ήταν πραγματική τιμή για μένα».

Βραζιλία – Ζαΐρ Μπολσονάρο: «ο Θεός είναι Βραζιλιάνος»

Κατά τη διάρκεια του παπισμού του, ο Φραγκίσκος υποστήριξε την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στη Βραζιλία.

Η αποψίλωση των δασών και οι πυρκαγιές έχουν ρημάξει το τροπικό δάσος τα τελευταία χρόνια και ως πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2019 έως το 2023, ο Jair Bolsonaro εφάρμοσε πολιτικές που θεωρούν οι επικριτές ότι επιδεινώνουν τον αγώνα για τη διάσωσή του.

Το 2019, ο Πάπας προέτρεψε τους επισκόπους του Αμαζονίου να αναλάβουν τολμηρά μέτρα για να φροντίσουν το τροπικό δάσος. «Αν όλα συνεχίσουν όπως ήταν, αν περνάμε τις μέρες μας ικανοποιημένοι ότι «έτσι γίνονταν πάντα τα πράγματα», τότε το δώρο εξαφανίζεται, πνιγμένο από τις στάχτες του φόβου και της ανησυχίας για την υπεράσπιση του status quo», είπε.

Το 2020, ο πάπας δημοσίευσε ένα κείμενο για την εκμετάλλευση των ιθαγενών στον Αμαζόνιο και τις ζημιές που προκλήθηκαν στο δάσος λόγω της εξόρυξης και της αποψίλωσης των δασών.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε χθες ότι ο Αμαζόνιος είναι δικός του, του κόσμου, όλων», είπε ο Μπολσονάρο απαντώντας στο κείμενο. «Λοιπόν, ο Πάπας μπορεί να είναι Αργεντινός, αλλά ο Θεός είναι Βραζιλιάνος».

Ρωσία – Βλαντιμίρ Πούτιν – «Μην είσαι παπαδοπαίδι του Πούτιν»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε τρεις φορές με τον Φραγκίσκο με την τελευταία τους συνάντηση να πραγματοποιήθηκε το 2021.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ ο Πάπας δεν επέκρινε ποτέ ρητά τον Πούτιν δημόσια, μίλησε εναντίον του πολέμου.

Τον Μάιο του 2022, ο Πάπας τιμώρησε τον Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο, τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, επειδή υποστήριξε τον πόλεμο. «Αδελφέ, δεν είμαστε κληρικοί του κράτους. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της πολιτικής αλλά τη γλώσσα του Ιησού», είπε ο ποντίφικας, περιγράφοντας μια συνομιλία με τον Κύριλλο στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera.

Ο Πάπας είπε ότι είχε προειδοποιήσει τον Κύριλλο να μην γίνει «το παπαδοπαίδι του Πούτιν».

Ο Πούτιν εξέφρασε τα «θερμά του συλλυπητήρια» για τον θάνατο του Πάπα σε επιστολή του προς τον καρδινάλιο Κέβιν Τζόζεφ Φάρελ, καμερλένγκο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. «Κατά τη διάρκεια των ετών του ποντίφικα του, προώθησε ενεργά την ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς και την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Αγίας Έδρας», έγραψε ο Πούτιν.

Ουκρανία – Βολοντίμιρ Ζελένσκι – «Το θάρρος της λευκής σημαίας»

Ο Φραγκίσκος αναστάτωσε επίσης τους ηγέτες της Ουκρανίας αφού είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τον Φεβρουάριο του 2024 ότι το Κίεβο θα πρέπει να έχει «το θάρρος της λευκής σημαίας» για να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου.

«Η σημαία μας είναι κίτρινη και μπλε. Αυτή είναι η σημαία με την οποία ζούμε, πεθαίνουμε και κυριαρχούμε. Δεν θα υψώσουμε ποτέ άλλες σημαίες», έγραψε ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, σε μια απάντηση στο X.

Τον Οκτώβριο, μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy, ο Πάπας είπε: «Καλώ να μην αφεθούν οι Ουκρανοί να παγώσουν μέχρι θανάτου. Σταματήστε τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του άμαχου πληθυσμού, πάντα του πιο πληγέντος. Σταματήστε τη δολοφονία αθώων ανθρώπων».

Σε μια ανάρτηση X τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι έγραψε για τον Πάπα: «Ήξερε πώς να δίνει ελπίδα, να ανακουφίζει τον πόνο μέσω της προσευχής και να προάγει την ενότητα. Προσευχήθηκε για ειρήνη στην Ουκρανία και για τους Ουκρανούς. Θρηνούμε μαζί με τους Καθολικούς και όλους τους Χριστιανούς που προσέτρεξαν στον Πάπα Φραγκίσκο για πνευματική στήριξη».

Πηγές: in.gr/ Aljazeera, Independent, Rreuters

Το άρθρο Οι 7 ηγέτες που κόντραρε ανοιχτά ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.