Ο Δήμος Merri-Bek και η Σπάρτη θα παραμείνουν «αδελφές» πόλεις, καθώς η πρόταση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας συνεργασίας του Δήμου με την ιστορική πόλη της Ελλάδας, εγκρίθηκε ομόφωνα στην ψηφοφορία που διεξήχθη την Τετάρτη, 9 Απριλίου, απορρίπτοντας την πρόταση για τον τερματισμό της σχεδόν 40ετούς σχέσης αδελφοποίησης, από μέλη της Δημοτικής Αρχής.
«Χαίρομαι πολύ που το Δημοτικό Συμβούλιο Merri-Bek θα διατηρήσει αυτή την ιδιαίτερα σημαντική σχέση αδελφοποίησης με τη Σπάρτη», δήλωσε η Katerine Theodosis στον «Νέο Κόσμο».
Η ίδια εξέφρασε η πεποίθηση ότι εν λόγω σχέση λειτουργεί ως «αντανάκλαση του δεσμού μας με τους Ελληνοαυστραλούς στην κοινότητά μας, οι οποίοι συνέβαλαν στην οικοδόμηση του Merri-Bek».
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική σύμβουλος Merri-Bek, Katerine Theodosis, κατέθεσε επίσημη πρόταση να συνεχιστεί η σχέση αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Merri-bek και της Σπάρτης.
Αυτό συνέβη αφού μέλη της Δημοτικής Αρχής πρότειναν τερματισμό της «αδελφικής» σχέσης, βάσει των ευρημάτων μιας εσωτερικής αναθεώρησης που είχαν διενεργήσει.
Ωστόσο, υποστηρικτές του προγράμματος αδελφοποίησης αντέδρασαν αρνητικά στην προαναφερθείσα πρόταση, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων, η οποία ενισχύει πολιτιστικά προγράμματα και διεθνείς εκδηλώσεις.
«Επειδή ίσως κάποιοι σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής δεν έχουν έρθει σε επαφή με αυτές τις ‘αδελφές’ πόλεις, δεν σημαίνει ότι η κοινότητα δεν τις εκτιμά ή δεν διατηρεί αυτή τη σχέση»Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η κα Theodosis αναφέρθηκε στην ελληνική της κληρονομιά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέχισης της σχέσης αδελφοποίησης για την ενίσχυση των πολιτιστικών, οικονομικών και ιστορικών δεσμών, δηλώνοντας:
«Εγώ η ίδια είμαι υπερήφανη κόρη δύο Ελλήνων μεταναστών που ήρθαν στην πόλη μας τη δεκαετία του 1970.
«Αυτοί οι μετανάστες εργάστηκαν σκληρά, πολλοί σε εργοστάσια, για να συμβάλουν στην οικοδόμηση του Merri-Bek που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα
«Δεν κοστίζει τίποτα στον Δήμο, αλλά οι απολαβές είναι σημαντικές – ιδιαίτερα για τις οργανώσεις της κοινότητάς μας που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τη Σπάρτη».
Ακολούθως, μετά την ομιλία της, η πρότασή της εγκρίθηκε ομόφωνα.
Η κα Theodosis εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλα τα μέλη της παροικίας, και ιδιαίτερα προς τα μέλη της Παλλακωνικής Αδελφότητας Μελβούρνης και Βικτώριας «Λεωνίδας», που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και υποστήριξαν τις προσπάθειες διατήρησης της σχέσης αυτής.
Ο πρώην πρόεδρος της Παλλακωνικής Αδελφότητας, Peter Adamis, σε επιστολή του προς τον «Νέο Κόσμο» δήλωσε ότι η πρόταση τερματισμού της «αδελφικής» σχέσης μεταξύ των δήμων Merri-Bek και Σπάρτης «σηματοδοτεί ένα αίσθημα αδιαφορίας προς τους βαθύτατους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν τις κοινότητές μας».
Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι η διακοπή μιας τέτοιας σχέσης «δεν θα εξαλείψει μόνο ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής μας κληρονομιάς, αλλά θα μειώσει και (τη σημασία) της συμβολής της ελληνικής κοινότητας, πολλά μέλη της οποίας είναι υπερήφανοι απόγονοι της Λακωνίας».
«Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας απόφασης θα ήταν βαθύς, επηρεάζοντας αμέτρητους ανθρώπους και οικογένειες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού της πόλης μας».
Ο κ. Adamis αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συνεισφορά της ελληνικής κοινότητας στον κοινωνικό ιστό του Brunswick και του Merri-Bek.
«Για πάνω από εξήντα χρόνια, η ελληνική κοινότητα μεταναστών αποτελεί θεμέλιο για το Brunswick και το Merri-Bek.
Οικογένειες όπως οι Demetriades, Michaelides, Papatzaneteas, Kassafidis, and Kalafatis όχι μόνο δημιούργησαν ευημερούσες επιχειρήσεις, αλλά οι πολιτιστικές τους παραδόσεις έχουν πλέξει τον ιστό της τοπικής μας ταυτότητας.
Το ‘Sparta Place’ στην οδό Sydney Road στέκεται ως ισχυρή υπενθύμιση αυτής της σύνδεσης, λειτουργώντας όχι μόνο ως γεωγραφικό σημείο, αλλά ως σύμβολο της κοινής μας ιστορίας, των πολιτιστικών δεσμών και της συνεχούς κληρονομιάς των Ελληνοαυστραλών στην κοινότητά μας».
Σημείωσε ότι «η πλούσια και βαθιά» ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στο Merri-Bek χρονολογείται «από τις δεκαετίες του 1930 και 1940».
«Εμβληματικές προσωπικότητες, όπως ο John Rentzis -που μετανάστευσε από τη Σπάρτη το 1949- διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση της τοπικής ελληνικής κοινότητας.
«Το σπίτι του αποτέλεσε κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας το αίσθημα του ανήκειν και την κοινοτική συνοχή, που οδήγησαν τελικά στην ίδρυση βασικών θεσμών, όπως η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Βασιλείου (St Basil’s Greek Orthodox Church).
«Αυτή η ιστορία δεν αποτελεί απλώς ένα κεφάλαιο του παρελθόντος· είναι μια ζωντανή κληρονομιά που συνεχίζει να διαμορφώνει την ταυτότητα της κοινότητάς μας και να ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των πολιτισμών».
Τόνισε επίσης ότι η αξία των σχέσεων Αδελφών Πόλεων «ξεπερνά κατά πολύ τις τυπικές διαδικασίες», λέγοντας ότι «αντιπροσωπεύουν ζωτικούς συνδέσμους για την ενεργό συμμετοχή της κοινότητας, οδούς για πολιτιστικές ανταλλαγές και πλατφόρμες για την ενίσχυση διεθνών φιλικών σχέσεων που εμπλουτίζουν τη ζωή των κατοίκων.
«Η διακοπή αυτού του δεσμού θα αποτελούσε προσβολή για την κληρονομιά των Ελληνοαυστραλών στο Merri-Bek, στέλνοντας το απογοητευτικό μήνυμα ότι οι συνεισφορές τους -που έχουν κερδηθεί με κόπο και εκτιμώνται βαθιά – δεν έχουν πλέον αξία.
Μια τέτοια ενέργεια θα ήταν ενάντια στις αρχές της συμπερίληψης και της πολυπολιτισμικότητας, τις οποίες η πόλη μας υπερηφανεύεται ότι προωθεί».
The post Ομόφωνη η απόφαση για τη συνέχιση της σχέσης αδελφοποίησης μεταξύ Merri-Bek και Σπάρτης appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.