Εθνικό μνημόσυνο των αγωνιστών της Κοινότητας Χλώρακας στον αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 και του Γεώργιου Αζίνα
Όποιος δεν σέβεται το παρελθόν δεν έχει μέλλον, ανέφερε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης στον επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο των αγωνιστών της Κοινότητας Χλώρακας στον αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 και του Γεώργιου Αζίνα, που τελέστηκε σήμερα Κυριακή στην Εκκλησία Παναγίας Χρυσοαιματούσης, στη Χλώρακα, προσθέτοντας πως αυτό μας υπενθυμίζει η ιστορική συνείδηση του λαού μας.
Τόνισε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, «έχουμε το καθήκον να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή την μνήμη, όχι ως μια ρομαντική ανάμνηση του παρελθόντος αλλά ως ενεργό στοιχείο της ταυτότητας μας».
Ο κ. Ιωαννίδης διαβεβαίωσε πως ως Κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με τελικό στόχο την άρση της τουρκικής κατοχής, θα συνεχίσουν να τιμούν τις θυσίες των ηρώων όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Θα συνεχίσουμε, είπε, με προσήλωση και αποφασιστικότητα τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού για ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και αξιοπρέπειας για όλους τους Κυπρίους.
Το παράδειγμα των Χλωρακιωτών αγωνιστών της ΕΟΚΑ, του Γεωργίου Αζίνα, είναι για εμάς οδηγός, συνέχισε και ανέφερε πως δεν μας επιτρέπεται να εφησυχάσουμε, να ξεχάσουμε και να αλλοιώσουμε την ιστορική αλήθεια. Πρόσθεσε πως «το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού εξαρτάται από την ακλόνητη προσήλωση μας στην ιστορική αλήθεια, την εθνική ενότητα και στη διαρκή διεκδίκηση των δικαίων μας».
Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης ανέφερε στη συνέχεια πως 70 χρόνια μετά τον αγώνα της ΕΟΚΑ η Κύπρος παραμένει κατεχόμενη. Η τουρκική εισβολή του 1974 και η κατοχή, συνεχίζουν να σκιάζουν την πατρίδα μας. Ακριβώς, είπε ο κ. Ιωαννίδης, για αυτόν τον λόγο η θυσία και ο αγώνας των ηρώων μας, μάς καθιστά υπόλογους απέναντι στην ιστορία και οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι.
Πρόσθεσε πως οφείλουμε στους ήρωες μας, να συνεχίσουμε να θυμόμαστε, να διεκδικούμε. Είναι, συνέχισε, «καθήκον μας να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη των αγωνιστών μας και να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές μια ζωντανή παρακαταθήκη».
Μετά το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59.
Πηγή: ΚΥΠΕ