«Οριζόντια προτεραιότητα» η ισότητα των φύλων, λέει η Επ. Ισότητας

H κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε σε σειρά από νομοθετικές, εκπαιδευτικές και εταιρικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων

Η ισότητα των φύλων είναι μια «οριζόντια προτεραιότητα» της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη ανέφερε το Σάββατο η Επίτροπος Ισότητας, Τζόζη Χριστοδούλου, χαιρετίζοντας το συνέδριο “Women in Business & Beyond 2025” στη Λεμεσό.

Στην ομιλία της η κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε σε σειρά από νομοθετικές, εκπαιδευτικές και εταιρικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων, τις οποίες συντονίζει το γραφείο της σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.

Μεταξύ των μέτρων στα οποία αναφέρθηκε είναι και η επιτάχυνση της εναρμόνισης της νομοθεσίας με την οδηγία της ΕΕ για την ισορροπία των φύλων στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών. Όπως είπε, στόχος είναι η εκπροσώπηση των γυναικών σε εισηγμένες εταιρείες να φτάσει το 40% μεταξύ των μη εκτελεστικών διευθυντικών στελεχών και το 33% συνολικά. Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη και η συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και την Επίτροπο Νομοθεσίας για την τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου.

«Η ισότητα των φύλων αποτελεί οριζόντια προτεραιότητα για την Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, διαμορφώνοντας κάθε επίπεδο πολιτικής μέσα από μια ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση», ανέφερε η Επίτροπος. «Εργαζόμαστε ολιστικά και οριζόντια», πρόσθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη για ολοκληρωμένη δράση.

Η κ. Χριστοδούλου αναγνώρισε ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, χρειάζεται να γίνει ακόμα πολλή δουλειά. Όπως είπε, η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό γυναικών σε θέσεις στελεχών μεταξύ των χωρών της ΕΕ την τελευταία δεκαετία, η οποία ανέρχεται στο 10,5%. Ωστόσο, πρόσθεσε, εξακολουθεί να κατατάσσεται πολύ χαμηλά, στην 23η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την ισότητα των φύλων σε ηγετικούς ρόλους, σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2024 από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).

Ανέφερε, δε, ότι μεγαλύτερες αδυναμίες εντοπίζονται στη συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία λήψης πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αποφάσεων. Όπως είπε, οι γυναίκες κατέχουν το 37,7% των εδρών στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά η εκπροσώπηση μειώνεται στο 14% στη Βουλή, στο 15% στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο 9% στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών, είπε. Επίσης, ανέφερε ότι η παρουσία γυναικών είναι εξίσου περιορισμένη στα Διοικητικά Συμβούλια του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα (11%) και των αθλητικών οργανισμών (10%).