
Η αποχώρηση του Θανάση Μπακόλα από το ΕΛΚ στο τέλος του μήνα, οπότε και θα εκλεγεί νέος γενικός γραμματέας από το συνέδριο του ΕΛΚ, αφήνει ανοιχτό το ερώτημα ποια θέση θα έχει η Ελλάδα στην επόμενη ημέρα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Δεν μιλάμε για μια μικρή υπόθεση για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του οποίου οι σημαντικές ευρωπαϊκές συμμαχίες (Τουσκ, Φον ντερ Λάιεν κ.ά.) καλλιεργήθηκαν εντός ΕΛΚ – αυτό δεν εξηγεί, βέβαια, τις πληροφορίες που τον θέλουν αμέτοχο ενώ ο Μάνφρεντ Βέμπερ «πριόνιζε» τον πρώην στενό συνεργάτη του, Μπακόλα. Οι φήμες θέλουν παλαιό στέλεχος της ΝΔ και ευρωβουλευτή (ε, σας τον ζωγράφισα) υποψήφιο για μία από τις δέκα θέσεις των αντιπροέδρων του ΕΛΚ. Ανησυχούν πάντως να μην υπάρξουν καραμπόλες στην ψηφοφορία στο συνέδριο. Να μην είναι πάνω από δέκα οι υποψήφιοι, δηλαδή. Μην τυχόν και τους «αδειάσει» ξανά ο Βέμπερ, όπως πέρυσι στην Ευρωβουλή, όπου δεν στήριξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τη θέση του αντιπροέδρου της κεντροδεξιάς ευρωομάδας.
Αισιοδοξία
Συγκρατημένα αισιόδοξος ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης χθες μετά τη συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ στην κατοικία του ειδικού αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, όπου διαπιστώθηκε πρόοδος σε 4 από τα 6 σημεία των ΜΟΕ. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε πρόοδος στα θέματα της σύστασης Τεχνικής Επιτροπής Νεολαίας, της σύστασης Τεχνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, την αποκατάσταση κοιμητηρίων και την αποναρκοθέτηση.
Νέο ραντεβού
Ο Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος (αλλά όχι αποτέλεσμα) και στο θέμα των οδοφραγμάτων, ενώ αντιθέτως στο θέμα της ενέργειας (φωτοβολταϊκό πάρκο στη νεκρή ζώνη) η συμφωνία παραμένει αδύνατη καθώς ο Τατάρ προβάλλει απαιτήσεις που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Ο Χριστοδουλίδης έθεσε και δύο ακόμη ζητήματα εκτός ατζέντας Γενεύης, για την Πύλα και το άνοιγμα δύο μαρωνίτικων χωριών. Θετικός εμφανίστηκε, πάντως, και ο Τατάρ καθώς εξερχόμενος από τη συνάντηση ανέφερε ότι ενδεχομένως να υπάρξει και νέο ραντεβού πριν από το Πάσχα. Πάντως και μόνο ότι συνεχίζεται η συζήτηση και, μάλιστα, με κάποια καλά βήματα, είναι παραπάνω από θετικό.
Ο «νέγρος» τζόκεϊ του Αρτεμισίου
Βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Είναι το μεγαλοπρεπέστερο χυτό άγαλμα αλόγου με αναβάτη που σώζεται από την ελληνική αρχαιότητα. Είναι όμως ο μικροκαμωμένος τζόκεϊ του Αρτεμισίου, όπως είναι γνωστός, «νέγρος»; Οσο κι αν ο όρος θεωρείται υποτιμητικός εδώ και δεκαετίες, τον διαβάζουμε ως περιγραφή στον «Οδυσσέα», τον επίσημο κόμβο του υπουργείου Πολιτισμού, όπου μάλιστα η περιγραφή συνεχίζεται ως προς τη μορφή του αναβάτη ως «μικροσκοπική και άσχημη». Μήπως εν έτει 2025 θα έπρεπε όλοι οι φορείς να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή και να επικαιροποιούν τα κείμενα που αναρτούν δημοσίως στα ελληνικά και όχι να φροντίζουν μόνο τις αγγλικές μεταφράσεις, όπου το γλυπτό αναφέρεται – σωστά – ως African boy; Διότι αν και στα αγγλικά αναφερόταν με την αντίστοιχη μειωτική λέξη είναι ενδιαφέρον να μάθουμε αν θα το επέλεγε ο εκ Κονγκό ορμώμενος καλλιτέχνης Σάμι Μπαλότζι ώστε να το εντάξει στην έκθεσή του που εγκαινιάζεται απόψε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Συγγνώμη στον Κοτζιά
Θα σας πάω τώρα σε μια «αρχαία κόντρα». Αυτή μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου με αφορμή τις Πρέσπες. Η κόντρα έλαβε τέλος – το έγραψε πρώτο το ieidiseis – έπειτα από δήλωση του Καμμένου που έκανε δεκτή ο πρώην ΥΠΕΞ: «Στο πλαίσιο εξωδικαστικής διευθέτησης απάντων των εκκρεμών ποινικών και αστικών υποθέσεων μεταξύ εμού και του κ. Νικόλαου Κοτζιά, από τις οποίες ρητά παραιτούμαστε, δηλώνω ενώπιόν σας, ότι άπασες οι επίμαχες δηλώσεις μου στα ΜΜΕ, αλλά και ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, αφενός ΔΕΝ αφορούσαν προσωπικά τον κ. Κοτζιά, αλλά άλλους παράγοντες και αφετέρου, αποτελούσαν προϊόν παραπληροφόρησης, τις ανακαλώ και ουδέποτε αμφισβήτησα την εντιμότητα και το ήθος του κ. Κοτζιά», γράφει στη δήλωσή του ο Καμμένος.
Η Nίκη ξαναχτυπά
Εκτός από τους πίνακες ζωγραφικής, στη Νίκη φαίνεται να έχουν πρόβλημα και με τους αστυνομικούς. Συγκεκριμένα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, Μιχάλη Λώλη, ο οποίος αποκάλυψε ότι η Νίκη τον καταγγέλλει συνεχώς «ζητώντας την ποινική και πειθαρχική μου δίωξη για “ρατσισμό” και για προκλητική δημόσια παρουσία». Και, σαν να μη φτάνει αυτό, η Νίκη, αναφέρει ο Λώλης, «στέλνει επιστολές στην κυβέρνηση και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. με τις οποίες απαιτεί την απόταξή μου για τον τρόπο που επιτελώ τα καθήκοντά μου». Οι καταγγελίες τους έχουν μπει στο αρχείο τόσο από τον εισαγγελέα όσο και από το πειθαρχικό όργανο. Η μομφή περί «προκλητικής δημόσιας παρουσίας» όμως που του απευθύνει η Νίκη παραπέμπει στο γεγονός ότι πρόκειται για τον πρώτο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος…