Την επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου για τη φροντίδα των εγκαταλελειμμένων εμβρύων, αποκάλυψε ο διευθυντής της χειρουργικής ογκολογίας του νοσοκομείου Τζεμέλι, Σέρτζιο Αλφιέρι – Πώς γνωρίστηκαν και τι του είχε ζητήσει ο ποντίφικας πριν τις επεμβάσεις που έκανε
Άγνωστες λεπτομέρειες για τις τελευταίες του επιθυμίες, την προσωπική τους σχέση και το πώς βίωσε ο Πάπας τις τελευταίες του ημέρες, αποκάλυψε ο καθηγητής Σέρτζιο Αλφιέρι, διευθυντής της χειρουργικής ογκολογίας του νοσοκομείου Τζεμέλι της Ρώμης και προσωπικός χειρουργός του Φραγκίσκου.
«Τον Ιανουάριο ο Πάπας μού είπε πως έπρεπε να φροντίσουμε τα εγκαταλελειμμένα έμβρυα», δήλωσε στην Corriere della Sera. «Ήταν απόλυτος: “Μιλάμε για ζωή, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χρησιμοποιούνται για πειράματα ή να χάνονται. Θα ήταν φόνος”». Όπως αποκάλυψε, μελετούσαν με το Υπουργείο Υγείας τρόπο να προχωρήσουν σε «υιοθεσία εμβρύων», αλλά ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να υλοποιήσει ο Πάπας την απόφασή του. «Η δέσμευσή μου είναι να το πραγματοποιήσω, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις», είπε συγκινημένος.
🗣El médico de @Pontifex_es, Sergio Alfieri, desvela el momento más crítico de su ingreso: “Teníamos que elegir si detenernos y dejarlo ir, o forzar e intentarlo”
➡Ha sido en una entrevista al periódico italiano ‘Il Corriere de la Sera’@COPE @evaenlaradio pic.twitter.com/5rIJmTjk2h
— Ecclesia COPE (@ecclesiacope) March 25, 2025
Ο Αλφιέρι είδε για τελευταία φορά τον Πάπα το Μεγάλο Σάββατο, λίγες ώρες πριν φύγει από τη ζωή. «Ήταν καλά, μου το είπε και ο ίδιος. Του πήγα την αγαπημένη του τάρτα και μιλήσαμε», ανέφερε. Παρά τις συστάσεις για ανάρρωση 60 ημερών, ο Πάπας είχε επιστρέψει στη δουλειά: «Ήταν μέρος της θεραπείας του. Ήθελε να ολοκληρώσει όλα όσα είχε στο μυαλό του. Ήταν σαν να είχε καταλάβει ότι πλησίαζε το τέλος».
Δέκα μέρες πριν, είχε ζητήσει να συναντήσει όλους όσοι τον είχαν φροντίσει στο Τζεμέλι. «Του είπα να το κάνουμε μετά το Πάσχα. Η απάντησή του ήταν: “Τετάρτη”», θυμάται ο Αλφιέρι και προσθέτει: «Είχα τη σαφή αίσθηση πως ήθελε να ολοκληρώσει μια σειρά από πράγματα πριν πεθάνει».
Οι τελευταίες στιγμές
Το ξημέρωμα της Δευτέρας του Πάσχα, ο Πάπας παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση. Ο προσωπικός του βοηθός κάλεσε τον Αλφιέρι: «Πήγα αμέσως στη Σάντα Μάρτα. Τον βρήκα με ανοιχτά μάτια αλλά σε κώμα, χωρίς αντίδραση σε ερεθίσματα. Δεν υπήρχε κάτι να γίνει. Ήταν ήδη στο τέλος». Η μεταφορά του στο νοσοκομείο θεωρήθηκε επικίνδυνη και περιττή. «Ο ίδιος έλεγε πάντα πως θέλει να πεθάνει στο σπίτι. Κι έτσι έγινε».
Ο Πάπας ξεψύχησε λίγα λεπτά αργότερα. Ο Αλφιέρι παρέμεινε στο πλευρό του μαζί με το ιατρικό και προσωπικό επιτελείο, ενώ ο καρδινάλιος Παρολίν τους κάλεσε να προσευχηθούν όλοι μαζί και απήγγειλαν το ροζάριο.
Μια σχέση «καρδιάς»
Ο Αλφιέρι γνώρισε τον Πάπα το 2018. Το 2021, όταν παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα εκκολπωματίτιδας, τον επέλεξε προσωπικά για την επέμβαση. «Είχα τη μεγαλύτερη εμπειρία στην Ιταλία σε τέτοιες επεμβάσεις. Με κάλεσε και μου είπε: “Έχω αποφασίσει να χειρουργηθώ και διάλεξα εσάς”».
Η επέμβαση οργανώθηκε μυστικά. Ο Πάπας ζήτησε να φτάσει στο Τζεμέλι χωρίς να το μάθει κανείς. «Αν διαρρεύσει, δεν θα γίνει η επέμβαση», είχε προειδοποιήσει. Και αποκαλύπτει: «Λίγο πριν το χειρουργείο, μου ευλόγησε τα χέρια. Ήταν ένα προσωπικό μήνυμα: “Χρησιμοποίησε τα χέρια σου με την καρδιά”».
Ο Πάπας είχε ζητήσει τη βοήθεια του Αλφιέρι και για τη διάσωση του καθολικού νοσοκομείου «Fatebenefratelli», το οποίο είχε σχεδόν πουληθεί. Με δική του παρέμβαση, εξασφαλίστηκαν τα απαραίτητα κονδύλια, με τη συμβολή του καρδινάλιου Τσούπι και του επιχειρηματία Ντελ Βέκιο.
Ο Φραγκίσκος επέστρεψε στο Τζεμέλι και για τη δεύτερη επέμβαση. «Ήθελε να στείλει μήνυμα για τη δημόσια υγεία και τον ρόλο των καθολικών νοσοκομείων», λέει ο γιατρός του.
Ο Αλφιέρι, αν και πρώτιστα ογκολόγος, σκοπεύει να συνεχίσει την προσπάθεια για την προστασία των εμβρύων, σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας Οράτσιο Σκιλάτσι και, εφόσον καταστεί εφικτό, με το ίδιο το Βατικανό. «Ήταν επιθυμία του Πάπα. Θα το κάνουμε, αν μπορούμε», δηλώνει.
Πηγή: protothema.gr
Το άρθρο Ο προσωπικός γιατρός του Πάπα αποκαλύπτει τις τελευταίες στιγμές εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.