Ο Τιτανικός ζωντανεύει ψηφιακά στον βυθό του Ατλαντικού – Οι λέβητες που δεν «σώπασαν» και τα μυστικά του ναυαγίου

Αποκαλύπτονται οι τελευταίες ώρες του ναυαγίου

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά το ναυάγιο που συγκλόνισε τον κόσμο στις 15 Απριλίου του 1912, ψηφιακές εικόνες αποκαλύπτουν με πρωτοφανή λεπτομέρεια κάποια μυστικά του Τιτανικού.

Η εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων Magellan Ltd. κατέγραψε το ναυάγιο, που βρίσκεται σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων στον Ατλαντικό Ωκεανό, προσφέροντας μια καθηλωτική ματιά στο εσωτερικό του ιστορικού πλοίου.

Το λεβητοστάσιο και οι βαλβίδες που «μιλούν»

Ανάμεσα στις εντυπωσιακές λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται βρίσκεται το λεβητοστάσιο κοντά στο σημείο όπου το πλοίο κόπηκε στα δύο. Σύμφωνα με το BBC, οι εικόνες δείχνουν κάποιους λέβητες να είναι ακόμη κυρτοί, στοιχείο που υποδηλώνει ότι λειτουργούσαν έως την τελευταία στιγμή.

Έτσι, επιβεβαιώνονται μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων ότι οι μηχανικοί εργάστηκαν μέχρι το τέλος για να κρατήσουν τα φώτα του πλοίου αναμμένα. Μια ανοιχτή βαλβίδα που καταγράφηκε στην πρύμνη του πλοίου ενισχύει τις μαρτυρίες ότι ο ατμός συνέχιζε να ρέει στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και καθώς το πλοίο βυθιζόταν.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Parks Stephenson, «Ο Τιτανικός είναι ο τελευταίος αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής και έχει ακόμα ιστορίες να πει».

Οι ήρωες του μηχανοστασίου

Το νέο εύρημα ενισχύει τις ιστορίες γενναιότητας που έχουν καταγραφεί για τους μηχανικούς του Τιτανικού. Μια ομάδα, με επικεφαλής τον μηχανικό Τζόζεφ Μπελ από την Κάμπρια, φτυάριζε κάρβουνο μέχρι τέλους για να παραμείνουν τα φώτα αναμμένα, βοηθώντας το πλήρωμα να οργανώσει την εκκένωση με τις σωσίβιες λέμβους. Όλοι χάθηκαν, αλλά η πράξη τους θεωρείται σωτήρια για πολλούς επιβάτες.

«Κράτησαν το χάος μακριά για όσο περισσότερο μπορούσαν», δήλωσε ο Stephenson στο BBC, «και αυτό συμβολίζεται σήμερα από εκείνη την ανοιχτή βαλβίδα στην πρύμνη».

Ψηφιακή ανακατασκευή της νύχτας της τραγωδίας

Οι σαρώσεις, που αναλύθηκαν για το ντοκιμαντέρ «Titanic: The Digital Resurrection» του National Geographic και της Atlantic Productions, αποτελούν συνέχεια των πρώτων ψηφιακών απεικονίσεων που δημοσιεύτηκαν πριν δύο χρόνια. Τα υποβρύχια της Magellan Ltd κατέγραψαν όλα τα μέρη του ναυαγίου, ενώ δημιουργήθηκε και προσομοίωση που αναπαριστά την καταστροφή της νύχτας της 15ης Απριλίου 1912.

Ο επικεφαλής της έρευνας Jeom-Kee Paik, του University College London, επιβεβαιώνει πως ο Τιτανικός χτυπήθηκε από το παγόβουνο μόνο μία φορά. Ωστόσο, η πρόσκρουση άνοιξε ρήγματα μεγέθους Α4 κατά μήκος έξι διαμερισμάτων, οδηγώντας σε σταδιακή πλημμύρα και τελικά στην καταστροφή.

Ο ναυπηγός Simon Benson από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ εξηγεί: «Το νερό έμπαινε σταδιακά από τις μικρές αυτές τρύπες, πλημμυρίζοντας τα διαμερίσματα από πάνω». Το RMS Titanic, ιδιοκτησίας της White Star Line, βυθίστηκε μέσα σε 2 ώρες και 40 λεπτά, παρασύροντας στον θάνατο περίπου 1.517 από τους 2.224 επιβαίνοντες. Τα κομμάτια του πλοίου εντοπίστηκαν το 1985, σε απόσταση 350 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Καναδά.

Το ναυάγιο στο πέρασμα του χρόνου

Σήμερα, ο Τιτανικός είναι διαμελισμένος. Η πλώρη και η πρύμνη απέχουν περίπου 2.600 μέτρα, με την πρώτη να είναι πιο αναγνωρίσιμη, παρά τα ίχνη της πρόσκρουσης, ενώ η δεύτερη είναι ένα χαώδες σύμπλεγμα μετάλλου. Το ναυάγιο περιβάλλεται από ένα πεδίο με συντρίμμια, που περιλαμβάνει κομμάτια επίπλων, μεταλλικά αντικείμενα, μπουκάλια σαμπάνιας και ακόμη και παπούτσια επιβατών.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο Τιτανικός διαβρώνεται ραγδαία και ενδέχεται να εξαφανιστεί πλήρως μέσα στα επόμενα 40 χρόνια. Παρά τη φυσική του φθορά, μέσα από τις σαρώσεις και τα νέα ευρήματα, η ιστορία του συνεχίζει να συναρπάζει και να αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της πιο διάσημης ναυτικής τραγωδίας του κόσμου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα