Το νέο σαρωτικό κύμα δασμών των ΗΠΑ δεν είναι εύκολο -επί του παρόντος τουλάχιστον- να «κοστολογηθεί», σε οικονομικούς όρους, αλλά και διεθνούς διπλωματίας.
Ως προς τις «αγορές» αν θέλει κάποιος να πάρει μία ιδέα, αρκεί να κοιτάξει έως τη Wall Street.
Οι απώλειες των μετοχών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μόνο την Πέμπτη (την επόμενη της ανακοίνωσης των δασμών Τραμπ), υπολογίστηκαν σε περισσότερα από 4,75 τρισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας.
Και για ακόμα μία φορά, όσοι σκεφτούν καλά να πάθουν οι επενδυτές, απλά υπενθυμίζεται ότι στα Χρηματιστήρια ανά τον Κόσμο -και σε αυτό της Wall Street- έχουν τοποθετηθεί και αυστραλιανά συνταξιοδοτικά ταμεία, με τις αποδόσεις -θετικές ή αρνητικές- να καταγράφονται στα υπόλοιπα των Superannuation.
Ο δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται το κύριο μέτρο υγείας του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, κατέγραψε πτώση σχεδόν 5%, η χειρότερη ημέρα του από τότε που η πανδημία COVID-19 «χτύπησε».
Με σημαντική πτώση είχαν κλείσει νωρίτερα τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιμένει ότι η Τετάρτη -οπότε επέβαλε τους νέους δασμούς που πλήττουν όλες τις χώρες, με διαφορετική επιβάρυνση- επρόκειτο για «Ημέρα Απελευθέρωσης» της χώρας του.
Οι απώλειες στα Χρηματιστήρια αναμένονταν, είπε, αλλά προβλέπεται να «ανθίσουν».
«Η επέμβαση τελείωσε!» έγραψε με κεφαλαία γράμματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ο ασθενής έζησε και θεραπεύεται. Η πρόγνωση είναι ότι ο ασθενής θα είναι πολύ πιο δυνατός, μεγαλύτερος, καλύτερος και πιο ανθεκτικός από ποτέ».
«Οι αγορές θα ανθίσουν (are going to boom)».
Μένει να φανεί εντέλει τι θα κάνουν οι… αγορές και ποιο θα είναι το οικονομικό τίμημα των δασμών.
Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εκτίμησε ότι οι νέοι δασμοί, μαζί με αυτούς που επιβλήθηκαν στις αρχές του 2025, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνολική συρρίκνωση του συνολικού όγκου εμπορευματικών συναλλαγών κατά περίπου 1% φέτος.
«Ανησυχώ πολύ γι’ αυτή τη μείωση και από την πιθανότητα κλιμάκωσης, προς έναν πόλεμο δασμών, με έναν κύκλο αντιποίνων που θα οδηγούσε σε νέα μείωση των εμπορευματικών συναλλαγών», ανέφερε η Ενγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.
Αν κάτι δεν αρέσει στους επενδυτές είναι η αβεβαιότητα.
Γι’ αυτό και συχνά έρχονται σε «αντιπαράθεση» με τους πολιτικούς, ζητώντας σταθερότητα.
Οι αστάθμητοι παράγοντες ωστόσο για τις πολιτικές αποφάσεις δεν είναι λίγοι.
Αρκεί μία φυσική καταστροφή ή πιο σπάνια μία πανδημία για να «εκτροχιάσει» τις προβλέψεις.
Ή στην προκειμένη περίπτωση ο… παράγοντας Τραμπ.
Όχι βέβαια ότι δεν αναμενόταν οι αποφάσεις για νέους δασμούς.
Τα είχε… πει προεκλογικά. Κατά την πρώτη θητεία του στην Προεδρία των ΗΠΑ τους χρησιμοποίησε επίσης.
Αλλά είχε αφήσει τουλάχιστον τότε «παράθυρα» διαπραγμάτευσης και ήταν πιο… ήπιος.
Πλέον βάζει «φωτιά» στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και τη διεθνή διπλωματία.
Οι σχέσεις των ΗΠΑ δοκιμάζονται ακόμα και με τους πιο στενούς συμμάχους τους, όχι μόνο σε όρους εμπορίου, αλλά και άμυνας (βλέπε ΝΑΤΟ).
ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ συμβούλεψε «όλες» τις κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο να το σκεφτούν προτού «ανταποδώσουν» τους δασμούς, προειδοποιώντας για «κλιμάκωση».
«Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα, περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Καθώς, αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», διαμήνυσε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απάντησε, μιλώντας για «μείζον πλήγμα» στην παγκόσμια οικονομία από τους δασμούς.
Παράλληλα, διαμήνυσε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «έτοιμη να ανταποδώσει» και προετοιμάζει ήδη περαιτέρω πακέτα μέτρων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για μια «βάναυση και αβάσιμη απόφαση» από τις ΗΠΑ που θα προκαλέσει «σοκ» στην παγκόσμια οικονομία.
«Ένα είναι βέβαιο … η αμερικανική οικονομία και οι Αμερικανοί, είτε επιχειρήσεις είτε πολίτες, θα βγουν πιο αδύναμοι από χθες και φτωχότεροι», δήλωσε, καλώντας τους Ευρωπαίους να «παραμείνουν ενωμένοι».
Προανήγγειλε ότι η απάντηση στους νέους δασμούς των ΗΠΑ θα είναι «περισσότεροι μαζική» από τα προηγούμενα αντίμετρα.
Οι κινεζικές Αρχές και τα κρατικά Μέσα καταδίκασαν τους νέους, σαρωτικούς δασμούς του Τραμπ.
Άρθρο γνώμης των Global Times, που συνδέεται στενά με το Πεκίνο, περιέγραψε την ανακοίνωση του Τραμπ ως «δασμολογικό εκβιασμό».
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας υποσχέθηκε «αποφασιστικά αντίμετρα».
Η ιαπωνική κυβέρνηση έκρινε ότι οι τελωνειακοί δασμοί ύψους 24% στα προϊόντα της χώρας πιθανόν παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και τη διμερή συμφωνία των δύο κρατών για το εμπόριο.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνι, υποσχέθηκε πως η κυβέρνησή του θα ανταποδώσει τους τελωνειακούς δασμούς, κρίνοντας πως τα μέτρα αυτά θα «αλλάξουν θεμελιωδώς» το διεθνές εμπόριο.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας υιοθέτησε πιο μετροπιαθή στάση και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συνάψει συμφωνία με αυτή των ΗΠΑ για να «μετριαστεί» ο αντίκτυπος και δε σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ανταπόδοσή τους.
Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δύσκολες προκλήσεις, που δημιουργεί ο «παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος», ο οποίος ξεκινά, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία.
Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων, αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα προκληθούν μετά την επιβολή νέων δασμών ύψους 20% για τις εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, προς τις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρεται «οι δασμοί αυτοί, που επιβάλλονται οριζόντια σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδέχεται να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα ορισμένων κλάδων της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά αναμένεται να είναι περιορισμένες, χωρίς να επηρεάσουν σημαντικά την οικονομία».
Η «ΦΟΡΜΟΥΛΑ»
Ορισμένοι από τους δασμούς που ανακοίνωσε ο κ. Τραμπ χλευάζονται, καθώς βάζουν στο στόχαστρο νησιά καλυμμένα από πάγο που κατοικούνται κυρίως από πιγκουίνους.
Αλλά η «φόρμουλα» των ΗΠΑ για τον υπολογισμό αυτών των δασμών έχει και μια σοβαρή πλευρά: πλήττει ορισμένες από τις πιο φτωχές χώρες του Κόσμου.
Όπως επισήμανε το Reuters, τα μαθηματικά πίσω από τους δασμούς, συνοψίζονται στα εξής:
Παίρνετε το έλλειμμα εμπορευματικών συναλλαγών των ΗΠΑ που έχει με μια χώρα, το διαιρείτε με τις εξαγωγές αυτής της χώρας στις ΗΠΑ και το μετατρέπετε σε ποσοστό. Ακολούθως μειώστε αυτό το ποσοστό στο μισό για να προκύψει ο ανταποδοτικός»δασμός των ΗΠΑ, με κατώτατο όριο 10%.
Κάπως έτσι, επιβλήθηκε δασμός 10% στην ηφαιστειογενή αυστραλιανή επικράτεια των Νήσεων Χερντ και Μακντόναλντ στην Ανταρκτική. Οι πιγκουίνοι τη γλίτωσαν φτηνά, ίσως πει κάποιος.
Αλλά η Μαδαγασκάρη – μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο με κατά κεφαλήν ΑΕΠ λίγο πάνω από 500 δολάρια – με αυτή τη δασμολογική φόρμουλα θα βρεθεί αντιμέτωπη με δασμούς 47%. Πέρυσι, είχε εξαγωγές βανίλιας, μετάλλων και ενδυμάτων ύψους 733 εκατομμυρίων δολαρίων προς τις ΗΠΑ.
«Μάλλον κανείς δεν αγοράζει Tesla εκεί», είπε ο Τζον Ντέντον, επικεφαλής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), στο Reuters, σε μια ειρωνική αναφορά στο απίθανο σενάριο η Μαδαγασκάρη να μπορέσει να κατευνάσει τον κ. Τραμπ αγοράζοντας πολυτελή αμερικανικά προϊόντα.
Η Μαδαγασκάρη δεν είναι μόνη: η ωμότητα της φόρμουλας που εφαρμόζεται σε οικονομίες που δεν έχουν την πολυτέλεια να εισάγουν πολλά από τις ΗΠΑ οδηγεί αναπόφευκτα σε υψηλό αμοιβαίο ποσοστό: 50% για το Λεσότο στη νότια Αφρική, 49% για την Καμπότζη στη νοτιοανατολική Ασία.
«Οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι η Αφρική και η νοτιοανατολική Ασία», είπε ο κ. Ντέντον, προσθέτοντας ότι οι δασμοί Τραμπ «κινδυνεύουν να βλάψουν περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές χωρών που ήδη αντιμετωπίζουν επιδείνωση των συνθηκών εμπορίου».
The post Ο Τραμπ έβαλε… φωτιά στο παγκόσμιο εμπόριο appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.