Πιστεύουν στα θαύματα στη Βεστφαλία

Στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ 160 φορές έχει εμφανιστεί σκορ με 4+ γκολ στα πρώτα παιχνίδια νοκάουτ φάσης. Στις 159 απ’ αυτές οι ομάδες που ηττήθηκαν δεν κατάφεραν στον επαναληπτικό να ανατρέψουν το σκορ. Στη μία και μοναδική φορά το πέτυχε η Μπαρτσελόνα με αντίπαλο την Παρί Σεν Ζερμέν, στη φάση των «16», τη σεζόν 2016/17. Οι Μπλαουγκράνα είχαν ηττηθεί με 4-0 στο Παρίσι αλλά νίκησαν στο Καμπ Νου με 6-1. Πρόκειται φυσικά για τη διάσημη πια Remontada.

Η Ντόρτμουντ θα επιδιώξει απόψε να γίνει η δεύτερη ομάδα στην ιστορία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης που θα ανατρέψει το εις βάρος της 4-0 από το πρώτο παιχνίδι με την Μπάρτσα, στο Μονζουίκ.

Τις τελευταίες ώρες είναι διάχυτη η αισιοδοξία στη Βεστφαλία πως οι Κιτρινόμαυροι μπορούν να πετύχουν το θαύμα απέναντι στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε οι φίλοι της Ντόρτμουντ θεωρούσαν εφικτή μια τέτοια εξέλιξη και για τον λόγο αυτό αιτήθηκαν 300.000 εισιτήρια!

«Θαύματα γίνονται συνέχεια, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Θέλουμε να δείξουμε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο και να νικήσουμε, με μια σπουδαία απόδοση, πάθος και θέληση για δουλειά», δήλωνε χθες.

Ο μέσος Φέλιξ Ενμετσά ξέρει πως η Ντόρτμουντ πρέπει να παίξει το τέλειο παιχνίδι. «Με τους φιλάθλους μας στο πλευρό μας όλα είναι πιθανά. Πρέπει να το πιστέψουμε».

Ο αθλητικός διευθυντής Λαρς Ρίκεν αισιοδοξεί κι αυτός πως θα ζήσει ένα θαύμα. «Θα είναι ίσως το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό θαύμα στην ιστορία της Ντόρτμουντ», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Sky. Διευκρίνισε πάντως πως πρώτος στόχος είναι η νίκη γιατί «το οφείλουμε στους φιλάθλους».

Η Ντόρτμουντ ονειρεύεται όνειρα αλλά ο αρχηγός της Εμρέ Τσαν δεν κατάφερε χθες να ολοκληρώσει την προπόνηση και συνέχισε με ατομικό πρόγραμμα λόγω μυϊκών προβλημάτων που αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Κόβατς εμφανίστηκε αμφίσημος για τις πιθανότητές του να είναι παρών απόψε στο Βεστφάλεν. Απών είναι βεβαίως και ο κορυφαίος αμυντικός της ομάδας, ο Σλότενμπεργκ, ο οποίος έχει υποστεί ρήξη μηνίσκου. Ωστόσο επισκέφτηκε χθες τους συμπαίκτες του για να τους εμψυχώσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ντόρτμουντ δεν έχει νικήσει ποτέ την Μπάρτσα σε έξι αγώνες κι αν δεν τα καταφέρει και απόψε θα ισοφαρίσει το αρνητικό σερί που έχει απέναντι στους Ρέιντζερς από το 1966 μέχρι το 1999.

Οι Καταλανοί βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, παραμένουν αήττητοι σε 24 παιχνίδια το 2025 και έχουν τον δεύτερο υψηλότερο μέσο όρο τερμάτων στην ιστορία της διοργάνωσης, με 3,3 γκολ/αγώνα. Το ρεκόρ κατέχει η Μπάγερν του Φλικ από τη σεζόν 2019/20 με 3,9.

Από τα αξιοσημείωτα είναι η περίπτωση του Βόιτσεχ Σέσνι. Αν η Μπάρτσα δεν ηττηθεί απόψε θα συμπληρώσει 23 αγώνες χωρίς ήττα και θα ισοφαρίσει την επίδοση του Γιόχαν Κρόιφ από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Την κορυφαία ιστορικά την έχει σημειώσει ο Θεσκ Φάμπρεγας με 30 σερί αγώνες αήττητος.

Στο δεύτερο αποψινό παιχνίδι η φορμαρισμένη Αστον Βίλα υποδέχεται το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, Παρί Σεν Ζερμέν στη ρεβάνς της ήττας της με 3-1.

Ο Ουνάι Εμερι ζητά από την ομάδα του «να γράψει ιστορία» με μια επική ανατροπή που θα τη στείλει στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι πιθανότητες πρόκρισης των Βίλανς είναι μόλις 8,5% (Opta). Από τη σεζόν 2022/23 η αγγλική ομάδα υπό τις οδηγίες του Εμερι έχει υποστεί μόλις μία εντός έδρας ήττα σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, πέρυσι από τον Ολυμπιακό (2-4) στον πρώτο ημιτελικό του Κόνφερενς Λιγκ.

Είναι μια εμπειρία στην οποία αναφέρθηκε χθες ο Ισπανός αλλά δεν θέλει να τη συζητήσει με τους παίκτες του. Ο Μόργκαν Ρότζερς που άνοιξε το σκορ στο Παρκ ντε Πρενς κάνοντας τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Γουίλιαμ να πανηγυρίσει έξαλλα πιστεύει στην ανατροπή. «Υπάρχει μεγάλη πίστη. Ο περισσότερος κόσμος μάς είχε ξεγράψει πριν από την αναμέτρηση. Αν υπάρχει κάποιοι που μπορούν να κάνουν την ανατροπή αυτοί είμαστε εμείς».