
Η υπόθεση διαφθοράς στην Πολεοδομία Ρόδου λαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας όσο βαθαίνει η έρευνα, με νέα στοιχεία να έρχονται διαρκώς στο φως αποκαλύπτοντας το πολεοδομικό χάος που επικρατούσε στην υπηρεσία.
Τα μέλη του κυκλώματος φαίνεται μεταξύ άλλων να προχωρούσαν σε αλλοιώσεις ψηφιακών φακέλων στο e-Άδειες και μεταφορά πρωτοκόλλων.
Όπως αναφέρει η dimokratiki.gr, το πολύκροτο σκάνδαλο φαίνεται να επεκτείνεται από την αυθαίρετη δόμηση σε κοινόχρηστες ζώνες έως την ευθεία αλλοίωση ψηφιακών φακέλων στο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και τη μεταφορά πρωτοκόλλων.
Υπενθυμίζεται ότι οι Αδιάφθοροι ξεκίνησαν την έρευνά τους στην Πολεοδομία Ρόδου την 1η Ιουλίου του 2024, στο πλαίσιο της οποίας έχουν καταγραφεί αποκαλυπτικοί διάλογοι μεταξύ των μελών του κυκλώματος όπου αναφέρονται ποσά – μίζες που ζαλίζουν για μεγάλες ή μικρές… τακτοποιήσεις.
Στην αποκάλυψη του κυκλώματος οδήγησε μια ανώνυμη επιστολή. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2024 φάκελος χωρίς αποστολέα έφτασε στα γραφεία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, εντός του οποίου υπήρχε επιστολή που περιέγραφε ένα πλήρως εδραιωμένο σύστημα διαφθοράς.
Πολεοδομία Ρόδου: Μεταφορές οικοδομικών πρωτοκόλλων
Η καταγγελλόμενη μέθοδος περιλαμβάνει μεταφορές οικοδομικών πρωτοκόλλων από παλαιότερους νόμους σε νεώτερους, με ταυτόχρονη αλλαγή του αρχικού δικαιούχου χωρίς τη συναίνεση ή γνώση του. Δηλαδή γινόταν παράνομη τροποποίηση υπαρχόντων οικοδομικών φακέλων στο e-Άδειες, με χειριστές τους ίδιους τους πολιτικούς μηχανικούς οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης, αλλά και την ευθύνη για τις αποφάσεις υπαγωγής στον νόμο περί αυθαιρέτων.
Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο, μετέφεραν πρωτόκολλα από τον έναν νόμο στον άλλον, άλλαζαν τους αρχικούς δικαιούχους και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις για κατασκευές που δεν πληρούσαν ούτε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις υπαγωγής. Ωστόσο, αυτές οι επεμβάσεις που φέρονται να έγιναν με πλαστογραφίες, μπορούν να διαπιστωθούν μέσω του ελέγχου της βάσης δεδομένων, στην οποία παραμένουν καταγεγραμμένες όλες οι παρεμβάσεις και τα ανεβασμένα έγγραφα, όπως και τα ίχνη κάθε αλλαγής.
Ο αποκαλυπτικός διάλογος
Σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές συνομιλίες που καταγράφηκαν από τον «κοριό» των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ., οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα συζητούν ανοιχτά το πώς θα στήσουν τη δήλωση αυθαιρέτου σε υπόθεση που φέρεται να αφορά παράνομη κατασκευή.
Ο ένας συνομιλητής προτείνει να γίνει χρήση του ν. 4178 με δήλωση που να φαίνεται «παλιά», ενώ εξετάζονται και άλλοι νόμοι, όπως ο 3843, ο 720/1977 και ο 1337/1983.
Ενδεικτική είναι η στιχομυθία:
– Γιατί δεν μπορείς να το κάνεις με τον 4495 ή 4178; Κάνεις μία δήλωση εκεί πέρα να είναι εμφανής πως είχε δηλωθεί από παλιά και απλώς έγινε μία επισκευή που δεν ήθελε άδεια
– Ναι, έχω κάτι παλιές εκεί πέρα που τις στείλανε
Τα δύο μέλη του κυκλώματος συνεχίζουν τη συνομιλία εξετάζοντας πώς θα φτιαχτεί το σενάριο ώστε να φαίνεται ότι η κατασκευή ήταν νόμιμη, αλλά υπέστη «ζημιές από φωτιά» και έγινε απλή επισκευή.
Η συζήτηση αυτή, που κλείνει με κανονισμένη δία ζώσης συνάντηση για τα περαιτέρω, δείχνει την προαποφασισμένη προσπάθεια παραποίησης πραγματικών δεδομένων, μέσω της καταχρηστικής χρήσης νομοθετημάτων που είχαν ψηφιστεί για εντελώς διαφορετικό σκοπό.
Παράνομες υπαγωγές στον κοινόχρηστο
Ειδική έμφαση δίνεται στις περιπτώσεις όπου οι υπαγωγές αφορούσαν παντελώς παράνομα αυθαίρετα, εντός του κοινόχρηστου (αιγιαλού ή/και παραλίας).
Οι συνομιλίες εμπλεκομένων περιλαμβάνουν αναφορές σε δηλώσεις για αυθαίρετα που φτιάχτηκαν μετά το 2011, δηλαδή εκτός χρονικού πλαισίου τακτοποίησης, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους.
Οι αρχές πρέπει ταυτόχρονα να αναθέσεουν την αντιπαραβολή δηλώσεων με αεροφωτογραφίες, ώστε να τεκμηριωθεί το αναληθές των δηλώσεων.
Καταστήματα σε Φαληράκι, Στεγνά, Ιαλυσό και Νότια Ρόδο φέρονται να επωφελήθηκαν από τέτοιες πρακτικές.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση 232/2017 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αυθαίρετες κατασκευές:
- εντός κοινοχρήστου (αιγιαλό/ή και παραλίας) δεν υπάγονται στον νόμο 4178/2013 ούτε και στον επόμενο του 2017 εκτός πολύ περιορισμένων εξαιρέσεων,
- ενώ οι τακτοποιήσεις για κατασκευές μετά τις 28/07/2011 δεν είναι επιτρεπτές.
Όταν διαπιστώνεται παράνομη υπαγωγή, τότε βάσει του νόμου:
- υποβάλλεται αίτηση ακύρωσης στην αρμόδια ΥΔΟΜ,
- προσφυγή στο οικείο ΣΥΠΟΘΑ, ή
- δικαστική αίτηση ακύρωσης.
Εφόσον η τακτοποίηση δεν ακυρωθεί, παρά την παρανομία, παραμένει ενεργή, εξαιτίας του τεκμηρίου νομιμότητας που προσφέρει η ψηφιακή έγκριση.
Αυτό καθιστά τις εσωτερικές επεμβάσεις στο σύστημα e-Άδειες ιδιαίτερα κρίσιμες, αφού εφόσον δεν ανιχνευτούν, μπορούν να νομιμοποιήσουν παράνομα ακίνητα εις το διηνεκές.
Σημειώνεται μάλιστα ότι το σύστημα δεν κάνει κανένα έλεγχο και η ευθύνη της εκάστοτε υπαγωγής βαραίνει τον εκάστοτε πολιτικό μηχανικό.