Πολυεθνική ασπίδα ασφαλείας στην Ελλάδα

Με πολύβουη κυψέλη μοιάζει αυτές τις ημέρες η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, καθώς σε 24ωρη βάση πραγματοποιούνται 120 με 150 απογειώσεις μαχητικών και άλλων αεροσκαφών που συμμετέχουν στην άσκηση «Ηνίοχος» που έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, ικανή να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Στην «Ηνίοχος» συμμετέχουν η Γαλλία με Μ-2000, οι ΗΠΑ με F-16, KC-46 και KC-135, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με M2000/9, η Ινδία με SU-30, η Ισπανία με F/A-18 Hornet, το Ισραήλ με G-550, η Ιταλία με Tornado, το Κατάρ με F-15, το Μαυροβούνιο με B-412, η Πολωνία με F-16 και η Σλοβενία με PC-9. Επιπρόσθετα, η Κύπρος συμμετέχει με προσωπικό υποστήριξης, ενώ η Σλοβακία και το Μπαχρέιν απέστειλαν ομάδα παρατηρητών.

Το γεγονός πως στη συγκεκριμένη ελληνική άσκηση συμμετέχουν το Ισραήλ, η Γαλλία και οι ΗΠΑ αποτελεί εκτός όλων των άλλων και ένα ηχηρότατο μήνυμα συμμαχικής αποφασιστικότητας και ετοιμότητας απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό στην περιοχή και ειδικά σε μια περίοδο που η Αγκυρα έχει αρχίσει να δείχνει την ενόχλησή της για τις κινήσεις της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην επικείμενη έξοδο ανατολικά της Κάσου για το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Η μεγαλύτερη άσκηση

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος 2025», η οποία θα ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου, είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως πολυεθνικής. Η συμμετοχή στην άσκηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ έχει εξοργίσει την Τουρκία. Εφημερίδες όπως η «Sözcü», αλλά και οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες στην Τουρκία, θέλοντας να ασκήσουν κριτική στον Ερντογάν που διαφήμιζε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ειδικά τη συμμαχία με το Κατάρ, αναφέρονται στην αντίφαση της συμμετοχής των δύο αραβικών χωρών σε μια άσκηση στην οποία συμμετέχει το Ισραήλ.

Τα σενάρια που διεξάγονται στην «Ηνίοχος» καλύπτουν όλο το εύρος των επιχειρήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια πολεμική αεροπορία. Ειδικότερα, διεξάγονται σενάρια με επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον αεροπορικής ισχύος, αμυντικές επιχειρήσεις εναντίον αεροπορικής ισχύος, στρατηγικές αεροπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αεροπορικών δυνάμεων επ’ ωφελεία χερσαίων και θαλάσσιων επιχειρήσεων, αποστολές αναγνώρισης, αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης, αποστολές εναντίον χρονικά ευαίσθητων στόχων και αποστολές προστασίας υψηλής αξίας ιπτάμενων μέσων.

Στην άσκηση συμμετέχουν και δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του ελλαδικού χώρου. Επειδή η άσκηση έχει βασιστεί σε τεράστιο βαθμό στα σενάρια του ελληνικού Top Gun, δηλαδή του Σχολείου Οπλων Τακτικής του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), που επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι την εξαγωγή συμπερασμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, η άσκηση έχει χαρακτηριστεί από συμμαχικές χώρες μία από τις πλέον απαιτητικές, όπως η Red Flag των ΗΠΑ και η Blue Flag του Ισραήλ.