
Ανάβει το πράσινο φως για τη δημιουργία δημοτικού δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα, καθώς έπειτα από χρόνια ξεπαγώνουν μελέτες για το ποδήλατο, που είχαν ολοκληρωθεί επί δημαρχίας Καμίνη.
Τελευταία και… καταϊδρωμένη πρόκειται να φτάσει η Αθήνα στις πράσινες μετακινήσεις, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές πόλεις από την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και νωρίτερα έκαναν μία μεγάλη στροφή προς τη βιώσιμη κινητικότητα και τη μετακίνηση σε δύο ρόδες.
Οι επίσημες ανακοινώσεις για όλες τις δράσεις που αφορούν το ποδήλατο στην Αθήνα αναμένεται να γίνουν μετά το Πάσχα, ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», προχωρά η επικαιροποίηση των μελετών από την Αναπτυξιακή του Δήμου Αθηναίων για τα περίπου 17 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων εντός των ορίων της πόλης.
Βάσει του σχεδιασμού, το δίκτυο θα απλώνεται στις γειτονιές της Αθήνας, στα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Νίκος Χρυσόγελος, πρόκειται για παλιές μελέτες οι οποίες δεν είχαν προχωρήσει, ενώ δεν είχαν ούτε προϋπολογισμό. «Εχουμε υπολογίσει προϋπολογισμό ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα έργα που θα γίνουν δεν θα είναι “βαριά″ και ακριβά. Στόχος μας είναι το επόμενο πεντάμηνο να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των μελετών και τα έργα να έχουν τελειώσει το αργότερο σε δύο χρόνια». Οι ποδηλατόδρομοι που θα δημιουργηθούν θα είναι σε κάποιες περιοχές με αποκλειστική λωρίδα ποδηλάτου, ενώ σε κάποιες άλλες θα υπάρχει συνύπαρξη ποδηλατών με πεζούς. Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη σε κάποιους δρόμους – ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας –, όπου οι λεωφορειολωρίδες έχουν γίνει χώροι στάθμευσης, να συνυπάρχει το ποδήλατο με τα λεωφορεία και με αυτόν τον τρόπο να δίνεται λύση στο υφιστάμενο πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης.
Μητροπολιτικός Ποδηλατόδρομος
Το δημοτικό ποδηλατικό δίκτυο θα έρθει να «κουμπώσει» με τον σχεδιασμό του βόρειου άξονα του Μητροπολιτικού Ποδηλατόδρομου (Γκάζι – Κηφισιά), που θα ξεκινά από το Θησείο και θα καταλήγει στον σταθμό ΗΣΑΠ της Κηφισιάς, διασχίζοντας συνολικά πέντε δήμους (Αθηναίων, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Αμαρουσίου και Κηφισιάς). Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκονται σε λειτουργία τα περίπου 10 χιλιόμετρα του νότιου ποδηλατικού άξονα, εκ των οποίων το 1,5 χιλιόμετρο είναι μέσα στον Δήμο Αθηναίων. Το έργο του βόρειου άξονα, μήκους 17,8 χιλιομέτρων, ήταν ώριμο από το 2014 αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει. «Περίπου 8,5 χιλιόμετρα του βόρειου ποδηλατικού άξονα θα είναι εντός των ορίων του δήμου μας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μια πολιτική συνεργασίας», συμπληρώνει ο Νίκος Χρυσόγελος.
Την ίδια στιγμή, ο σχεδιασμός της δημοτικής Αρχής προβλέπει τη δημιουργία 50 σταθμών-χώρων στάθμευσης για το ποδήλατο, καθώς και σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά ποδήλατα, κυρίως σε σημεία κατά μήκος των ποδηλατικών διαδρομών. Το επόμενο, δε, βήμα είναι να μπουν φωτοβολταϊκά για τη φόρτιση.
Οι διαδρομές του Eurovelo
«Θέλουμε να μπει η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές διαδρομές κι αυτός είναι ένας από τους στόχους μας, να διασχίζουν, δηλαδή, και να φτάνουν μέχρι την Αθήνα. Ετσι, θέλουμε δύο διαδρομές του Eurovelo – η Eurovelo 8 και η Eurovelo 11 – να καταλήγουν στην πόλη μας». Αλλωστε, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας, υπάρχουν ασφαλείς ποδηλατικές διαδρομές εντός και εκτός πόλεων, «και τέτοιες επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε και στην Αθήνα. Δεν θέλουμε να διευκολύνουμε μόνο τον ποδηλάτη αλλά να πετύχουμε την αναζωογόνηση της γειτονιάς, στο πλαίσιο της πόλης των 15 λεπτών, με ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και μείωση της εγκληματικότητας και του αισθήματος της ανασφάλειας».
Μάλιστα, μία από τις προτάσεις που πρόκειται να καταθέσει η αντιδημαρχία είναι σε περιοχές όπου υπάρχει εδαφική δυσκολία, όπως η Ριζούπολη, η Ανω Κυψέλη και το Πολύγωνο, τα ποδήλατα να επιτρέπεται να μπουν στο πίσω μέρος των λεωφορείων της δημοτικής συγκοινωνίας.