Προτεραιότητα η αναβάθμιση και η ενίσχυση ελληνικής γλώσσας, λέει η Υπ. Παιδείας

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι η ελληνική γλώσσα, με την ιστορική της διαδρομή και τον πλούτο της, πέραν από εργαλείο και μέσο επικοινωνίας, αποτελεί φορέα πολιτισμού

Η αναβάθμιση και η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας τόσο στην εκπαίδευση όσο και ευρύτερα στην κοινωνία, αποτελεί σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, προτεραιότητα για τον τόπο, δήλωσε την Πέμπτη η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της σε συνέδριο με θέμα «Η Ελληνική Γλώσσα στο Σύγχρονο Σχολείο», εις μνήμην Ρέας Παπαγεωργίου, που διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Reoulita.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι η ελληνική γλώσσα, με την ιστορική της διαδρομή και τον πλούτο της, πέραν από εργαλείο και μέσο επικοινωνίας, αποτελεί φορέα πολιτισμού, σκέψης και ταυτότητας, ένα σύστημα ιδεών και αξιών, που εξελίσσεται, επηρεάζεται και συνδιαμορφώνεται, από (και με) τις σύγχρονες κοινωνικές, πολιτισμικές και τεχνολογικές αλλαγές.

Υπέδειξε ότι η ευθύνη του σχολείου είναι μεγάλη, να διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες, οι οποίες θα επιτρέψουν σε όλα τα παιδιά να αγαπήσουν την ελληνική γλώσσα, να κατανοήσουν τη δύναμή της και να τη χρησιμοποιούν με ευχέρεια, ακρίβεια και δημιουργικότητα.

«Η γλωσσική αγωγή και εκπαίδευση, διαχρονικά, αποτελεί κύριο στόχο της πολιτικής που υιοθετούμε», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι η αναβάθμιση και η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, στη διαχρονία και τη συγχρονία της, τόσο στην εκπαίδευση όσο και ευρύτερα στην κοινωνία, αποτελεί σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, προτεραιότητα για τον τόπο. Ανέφερε ότι η Επιτροπή για τη Γλώσσα της οποίας προεδρεύει ο Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, έχει ήδη προωθήσει δράσεις για το θέμα.

Πρόσθεσε ότι η εκπαιδευτική πολιτική στο γλωσσικό πεδίο ανταποκρίνεται και στην ανάγκη να προσφερθούν διευρυμέ­νες μαθησιακές εμπειρίες στους νέους και στις νέες για ευρεία κοινωνική μόρφωση, για ενημερό­τητα σε καίρια θέματα που αναδεικνύονται στη σύγχρονη πραγματικότητα, για καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης, αλλά και για την προσωπική τους ανάπτυξη και ευημερία.

«Συνειδητοποιούμε ακόμη ότι, με τη ρευστότητα και την πολυπλοκότητα που επικρατούν στον σημερινό κόσμο, χρειάζεται να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας», σημείωσε.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συνέχισε, εφαρμόζονται στοχευμένες πολιτικές, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο.

«Επιπλέον, θέτουμε στον πυρήνα της εκπαιδευτικής μας πολιτικής και προτάσσουμε ως βασική μας επιδίωξη την ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων των παιδιών, σε όλα τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης», σημείωσε, και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια σημαντικές αποφάσεις και δράσεις για την ενίσχυση της διδασκαλίας και της καλλιέργειάς της.

Η Υπουργός Παιδείας ανέφερε ενδεικτικά δράσεις που πραγματοποιούνται όπως η σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης και τα στοχευμένα Αναλυτικά Προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες, με απώτερο σκοπό τη γλωσσική επάρκεια των μαθητών/μαθητριών μας, την αναβάθμιση των γλωσσικών τους δεξιοτήτων, αλλά και την παράλληλη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων σε όλα τα μαθήματα.

«Επενδύουμε στη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα σύγχρονης εκπαιδευτικής γλωσσολογίας, διδακτικής της γλώσσας, διαχείρισης πολυγλωσσικών τάξεων και προώθησης πολυγραμματισμών, με τη συμβολή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, των διάφορων δομών του Υπουργείου μας, αλλά και σε συνεργασία με συναφείς φορείς της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι ενισχύονται οι προσπάθειες για την ένταξη και ενσωμάτωση των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, μέσα από στοχευμένα προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, πάντοτε με επιστημονική τεκμηρίωση και σεβασμό προς τη γλωσσική ταυτότητα κάθε μαθητή και κάθε μαθήτριας.

Η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στοχοπροσήλωση, αναδεικνύοντας την ελληνική γλώσσα και προάγοντας τη δημιουργική διδασκαλία και την αποτελεσματική κατάκτησή της. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η γλωσσική επάρκεια είναι θεμέλιο για τη γνωστική ανάπτυξη, τη δημοκρατική συμμετοχή και την ευρύτερη ενδυνάμωση των παιδιών μας».

Μιλώντας για την αείμνηστη εκπαιδευτικό Ρέα Παπαγεωργίου, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι «με το έργο και τη δράση της προσέφερε σημαντικά στη γλωσσική εκπαίδευση και την προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας στον τόπο μας. Το πολυδιάστατο έργο της θα συνεχίζει να αποτελεί πολύτιμο παιδαγωγικό θεμέλιο για τους/τις εκπαιδευτικούς μας», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ