
Με την πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ) που υπέγραψαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ελλάδα αποτυπώνει για πρώτη φορά σε χάρτη τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της, ως όφειλε, βάσει κοινοτικής οδηγίας του 2014. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κατάρτιση, την εξειδίκευση και την αποτύπωση σε χάρτη του ΘΧΣ της χώρας (ο οποίος αναμένεται πλέον και επίσημα να κατατεθεί στην Κομισιόν), η Ελλάδα καταγράφει πια σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αναγνωρίζοντας πλήρη επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Με αυτόν τον τρόπο, τα νοτιοανατολικότερα όρια των νησιωτικών ακτών της χώρας «ακουμπούν» τα δυτικότερα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα η ελληνική ΑΟΖ να «ακουμπά» την κυπριακή, χωρίς ωστόσο να υπάρχει προσώρας οριοθετημένη ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Στον χάρτη, επιπλέον, αποτυπώνονται για πρώτη φορά οι ελληνοϊταλικές συμφωνίες οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ του 1977 και του 2020, καθώς και η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ΑΟΖ του 2020. Ταυτόχρονα, για τις μη οριοθετημένες περιοχές η Ελλάδα με διακεκομμένη γραμμή χαράσσει σαφώς επί του χάρτη έως πού καθορίζεται το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με βάση τη μέση γραμμή και έως τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη. Συνολικά ο ΘΧΣ χωρίζεται σε τέσσερις χωρικές ενότητες, για τις οποίες θα ακολουθήσει έκδοση αντίστοιχων θαλάσσιων χωροταξικών πλαισίων, ενώ σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στον χάρτη αποτυπώνεται και η επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.
Οπως διευκρίνισε το ΥΠΕΞ, ο εν λόγω χάρτης δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ ούτε άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, παρά μόνο αποτύπωση των δραστηριοτήτων σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες. Οσον αφορά το κατά πόσο επηρεάζεται η εν εξελίξει ελληνοτουρκική προσέγγιση, διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως «το ότι λύνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο», ενώ παράλληλα υπενθυμίζουν πως πρόκειται για «ουσιαστική υποχρέωση της χώρας μας έναντι της ΕΕ».
Στο ΚΥΣΕΑ η 4η Belh@rra
Για τον ΘΧΣ ενημερώθηκε χθες από τους αρμόδιους υπουργούς και το ΚΥΣΕΑ, το οποίο ενέκρινε και το δωδεκαετές εξοπλιστικό πλάνο της Ελλάδας (2025-2036) στον απόηχο και της πρόσφατης υπογραφής ελληνογαλλικής συμφωνίας για την προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, εισηγήθηκε την προμήθεια της τέταρτης γαλλικής φρεγάτας Belh@rra, για την οποία άναψε το πρώτο «πράσινο» φως.