Πώς η πυρόσφαιρα άναψε φωτιές

Νέος κύκλος πολιτικής σύγκρουσης άνοιξε για την τραγωδία των Τεμπών στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων – που προκάλεσαν και παρέμβαση του Αρείου Πάγου – γύρω από το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ). Στις 40 ημέρες από την επίσημη παρουσίαση του πορίσματος, το τμήμα που αναφέρεται στην πυρόσφαιρα βρίσκεται ξαφνικά υπό αμφισβήτηση και άρα στον αέρα, ενόσω αποκαλύπτονται τριγμοί εντός του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και αποστάσεις του από ορισμένα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ).

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν αμέσως στα χαρακώματα με αλληλοκατηγορίες: η μία πλευρά αντιστρέφει την κατηγορία της «συγκάλυψης», μιλώντας για «οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης της κοινής γνώμης», η άλλη πλευρά κάνει λόγο για «κυβερνητικό Βατερλώ» και «αναξιοπιστία». Απέναντι στα αντιπολιτευτικά πυρά περί αδυναμίας της κυβέρνησης να διασφαλίσει «ένα έγκυρο» κρατικό πόρισμα, το Μαξίμου υπεραμύνεται της συγκρότησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και αρνείται ότι ακυρώνει ολόκληρο το πόρισμα. «Σίγουρα πρέπει να ερευνηθεί αρμοδίως πώς έφτασαν να γράφουν αυτά που έγραψαν και να τα ανακοινώσουν» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην πυρόσφαιρα, αλλά όπως σχολίασε, κανείς δεν αμφισβητεί τα υπόλοιπα σκέλη. «Δεν ήταν η κυβέρνηση που μία πιθανολόγηση σε μικρό μέρος του πορίσματος την έκανε σημαία και πρόταση δυσπιστίας» είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

Ζητούν απαντήσεις

Για το ΠΑΣΟΚ την ευθύνη της σύγχυσης της κοινωνίας την έχει η κυβέρνηση. «Οχι μόνο δεν παίρνουμε απαντήσεις, αλλά βλέπουμε τους φορείς να μπερδεύουν τα πράγματα ακόμα περισσότερο», σχολίασε (Open) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς παρέπεμψε σε παλαιότερη αποστροφή του Ακη Σκέρτσου για να χαρακτηρίσει «σοκαριστικό το πως ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ μετατράπηκε από «ευαγγέλιο εθνικής αυτογνωσίας» σε φιάσκο της κυβέρνησης. Πώς ένα «ευαγγέλιο» έγινε σήμερα μία αποτυχημένη πραγματογνωμοσύνη και γιατί ο κ. Μητσοτάκης από το 2023 έχει αλλάξει τόσες φορές γνώμη για το αν υπήρχε εύφλεκτο υλικό στην εμπορική αμαξοστοιχία;» (ΕΡΤnews).

Αντίστοιχα βέλη έριξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, με τον Σκέρτσο να απαντά ότι εκείνη η θέση του για το πόρισμα αφορά «αποκλειστικά τις σκληρές αλήθειες που καταγράφει για το μείζον, δηλαδή για τις διαχρονικές συστημικές αστοχίες και ελλείψεις που σε συνδυασμό με ανθρώπινα λάθη οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα και πώς όλα αυτά δεν θα επαναληφθούν ποτέ». Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να κάνει αυτοκριτική και να ζητήσει συγγνώμη «για τη συμμετοχή τόσο στην πολιτική σκευωρία κατά της κυβέρνησης όσο και στη συλλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού, ως «ουρά» του κ. Βελόπουλου και της κ. Κωνσταντοπούλου».

Στον μύλο των δημόσιων αντιδράσεων μπήκαν όμως και γαλάζιοι βουλευτές – και με εσωκομματικές αναφορές. Ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «πρέπει να παραιτηθούν» οι υπεύθυνοι για την αναφορά στην πυρόσφαιρα στο πόρισμα, ενώ σκληρές ήταν οι αιχμές του Δημήτρη Μαρκόπουλου – κυρίως προς τον Σκέρτσο, χωρίς να τον κατονομάσει –, αφού, απορρίπτοντας τα περί συγκάλυψης, μίλησε για στελέχη που «έστω αργοπορημένα ανακάλυψαν την «πολιτική σκευωρία»» και που «λιποψύχησαν, κρύφτηκαν ή δήλωναν πως θα έβγαιναν στους δρόμους».