Το πρόβλημα εύρεσης επιλέξιμων ακινήτων επιμένει και στο «Σπίτι μου ΙΙ», σε μεγάλο βαθμό λόγω της αλλαγής των κριτηρίων παλαιότητας των κατοικιών σε σχέση με το πρώτο πρόγραμμα. Στο πρώτο «Σπίτι μου» τα ακίνητα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 15ετίας, ενώ στη δεύτερη έκδοση του προγράμματος τα επιλέξιμα σπίτια είναι τουλάχιστον 17-18 ετών, καθώς πρέπει να έχουν χτιστεί πριν από το 2007. Αυτό σημαίνει ότι συγκεντρώνεται η ζήτηση σε παλαιότερες κατοικίες, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές. Ανεβάζοντας τις τιμές στα παλαιότερα, γίνονται ακριβότερα και τα νεότερα.
Παράλληλα, η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων έχει αυξήσει τον αριθμό των δικαιούχων, αφού το 30% των αιτούντων του «Σπίτι μου ΙΙ» έχει υψηλότερα εισοδήματα από τον πήχη του πρώτου προγράμματος. Για τον λόγο αυτό, οι εκταμιεύσεις μέχρι σήμερα είναι αρκετά μικρότερες από τη ζήτηση του προγράμματος βάσει του αριθμού αιτήσεων. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι τράπεζες, η εκταμίευση των στεγαστικών δανείων απαιτεί κάποιους μήνες από την ημερομηνία της αίτησης.
Ερευνα της ReDataset της Resolute Cepal Greece (servicer και διαχειρίστρια εταιρεία ακινήτων) δείχνει ότι τα επιλέξιμα από το πρόγραμμα ακίνητα που έχουν χτιστεί σχετικά πρόσφατα είναι λίγα. Στον Δήμο Αθηναίων, τα περισσότερα επιλέξιμα ακίνητα είναι χτισμένα τη δεκαετία του 1970, με το μέσο εμβαδό να υπολογίζεται κοντά στα 70-75 τ.μ. και τις τιμές των κατοικιών να κινούνται πέριξ των 150.000 ευρώ.
Επιλέξιμα ακίνητα χτισμένα τη δεκαετία του 1990 συγκεντρώνονται στην Ανατολική Αττική (Κορωπί, Γέρακας, Παλλήνη κ.ά.), με τις τιμές τους να κινούνται κοντά στα 200.000 ευρώ, για εμβαδόν 85-90 τ.μ. Στα δυτικά προάστια (Καματερό, Περιστέρι κ.ά.) οι τιμές είναι χαμηλότερες (περίπου 150.000 ευρώ) για παρόμοιες επιφάνειες, ενώ τα περισσότερα σπίτια είναι χτισμένα τη δεκαετία του 1980.
Οι περιορισμένες επιλογές των δικαιούχων του «Σπίτι μου ΙΙ» έχουν ενεργοποιήσει τις τράπεζες, που θέλουν να δώσουν στεγαστικά δάνεια. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) έθεσε σε λειτουργία την πλατφόρμα Uniko σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας Qualco. Η πλατφόρμα λειτουργεί σαν «ψηφιακός μεσίτης» για ακίνητα που έχουν ήδη περάσει νομικό και τεχνικό έλεγχο από την ΕΤΕ και επομένως είναι έτοιμα προς μεταβίβαση. Η πλατφόρμα έχει σήμερα περίπου 600 ακίνητα, που αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3.000 μέχρι το τέλος του έτους. Πρόθεση της ΕΤΕ είναι τα εν λόγω ακίνητα να διατίθενται αποκλειστικά μέσω της Uniko.