Π. Μαρινάκης: Δεν θα δοθεί κάποιο επίδομα σε συνταξιούχους για το Πάσχα

Δεν θα δοθεί κάποιο επίδομα στους συνταξιούχους επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την καταβολή των συντάξεων εν όψει του Πάσχα.

Ο Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά τόνισε πως οι συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις ημερομηνίες που ήταν προκαθορισμένο, όχι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Όπως είπε αν πληρώνονταν νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα θα ήταν μεγάλη η απόσταση σε σχέση με τον επόμενο μήνα.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι σε μια προσπάθεια αποκατάστασης μιας ανισότητας στην χορήγηση αναπηρικών επιδομάτων, η οποία για δεκαετίες αποτελούσε αίτημα της κοινότητας των Κωφών και κατόπιν διαλόγου με εκπροσώπους της ίδιας της Κοινότητας, ο Πρωθυπουργός σήμερα στην επίσκεψή του στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών ανακοίνωσε πως η

Κυβέρνηση προχωρά στην ικανοποίηση του αιτήματός τους, επεκτείνοντας την χορήγηση του επιδόματος κώφωσης στην ηλικιακή ομάδα 18-65 ετών, η οποία μέχρι σήμερα αποκλειόταν από αυτήν.

Η παρέμβαση αυτή, που έχει άμεση ισχύ, τόνισε ο κ. Μαρινάκης

– επιτυγχάνει την θεσμική αποκατάσταση της κώφωσης ως δια βίου αναπηρίας

– αίρει ηλικιακούς αποκλεισμούς

– διευκολύνει την κάλυψη μέρους του κόστους των ακουστικών, που δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και των λοιπών εξαρτημάτων που απαιτούνται για την διευκόλυνση των κωφών και

– ενισχύει την προσβασιμότητα και την κοινωνική ένταξή τους

Με τη διεύρυνση του επιδόματος κώφωσης- βαρηκοΐας , σημείωσε, κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς μια δίκαιη Ελλάδα, μια Ελλάδα με όλους για όλους.

«Αξίζει να αναφέρουμε πως τον Μάιο του 2023 αυξήσαμε όλα τα επιδόματα αναπηρίας κατά 8%, τα οποία δεν είχαν αυξηθεί καθόλου για περισσότερο από 10 χρόνια.

Επιπλέον, υποστηρίζουμε τους κωφούς/βαρήκοους με ενεργητικές πολιτικές και ιδίως με το πρόγραμμα εξ αποστάσεως διερμηνείας, την έγκαιρη παρέμβαση για νήπια και τον Προσωπικό Βοηθό.

Ως Πολιτεία οφείλουμε να μεριμνούμε για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, κάτι που αποτελεί μια συνταγματική, ευρωπαϊκή και διεθνή υποχρέωση του κράτους μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συντάχθηκε η «Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030: Μία Ελλάδα με όλους, για όλους», ένα εμβληματικό εγχείρημα, τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για τη χώρα μας».

Περιλαμβάνει 154 δράσεις που εξειδικεύονται σε 7 πυλώνες:

1. Καθολική προσβασιμότητα

2. Ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα

3. Πρόσβαση στην υγεία

4. Συμπερίληψη, καινοτομία και νέα προγράμματα σπουδών, επιμόρφωση κατάρτιση

5. Πρόσβαση στην εργασία

6. Ορατότητα, αφύπνιση, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση

7. Στήριξη της οικογένειας ατόμων με αναπηρία

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τη διοίκηση και τους εργαζόμενους για το έργο τους και τόνισε: «διορθώνουμε μια διαχρονική αδικία σε βάρος των κωφών συμπολιτών μας καθώς το επίδομα κώφωσης δινόταν στα παιδιά 0-18 ετών και ξαναδινόταν στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών. Αποσκοπούμε στο να υιοθετούμε πολιτικές πραγματικά δίκαιες και να αντιμετωπίζουμε κάθε μορφή αναπηρίας ξεχωριστά αναγνωρίζοντας τις δικές της ιδιαιτερότητες». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμη, προανήγγειλε ανακοινώσεις σχετικά με τον τρόπο που οι κωφοί συμπολίτες μας προσλαμβάνουν την πληροφορία μέσα από τη δημόσια τηλεόραση με δράσεις υποτιτλισμού, «έτσι ώστε κάθε μέρα που περνά να κάνουμε ένα βήμα προς μια κοινωνία πιο δίκαιη».

Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»

Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία από την Πέμπτη 10 Απριλίου. Αναβαθμίζοντας και απλουστεύοντας τις λειτουργίες του «ΕΡΓΑΝΗ Ι», το νέο σύστημα παρέχει σημαντικές πρόσθετες βελτιώσεις στην καθημερινότητα τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων.

Μερικές από τις βασικότερες αλλαγές και βελτιώσεις που επιφέρει το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» στη λειτουργία των επιχειρήσεων είναι οι εξής:

• Η νέα ενιαία διαδικασία παρακολούθησης όλων των τύπων εργασιακών σχέσεων και των μεταβολών τους

• Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής εντύπων

• Η δυνατότητα ηλεκτρονικής διαχείρισης διαδικασιών χωρίς φυσική παρουσία

• Οι νέες δυνατότητες τροποποίησης υποβληθεισών δηλώσεων

• Η καταγραφή των συνολικών ωρών εργασίας εβδομαδιαίως για όλες τις εργασιακές σχέσεις για εργαζόμενους με παράλληλη απασχόληση

• Η διάθεση «Μηνιαίας Εργασιακής Κατάστασης» ανά σχέση εργασίας

Παράλληλα, η πλήρης εφαρμογή του «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» θα επιφέρει σημαντικά οφέλη και για τους εργαζόμενους. Καταρχάς, θα τους παρέχεται η δυνατότητα, μέσω της αναβαθμισμένης εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και της πλατφόρμας myErgani.gov.gr να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο οποιαδήποτε δήλωση μεταβολής της απασχόλησής τους.

Επιπρόσθετα, θα τους δίνεται η δυνατότητα αποδοχής ή απόρριψης των βασικών όρων εργασίας μέσω ηλεκτρονικών μέσων. Μέχρι το νέο σύστημα να τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν, κανονικά, το ΕΡΓΑΝΗ Ι. Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως στόχος μας είναι να διευκολύνουμε, ουσιαστικά, τη λειτουργία των επιχειρήσεων, μειώνοντας σημαντικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και το περιττό διοικητικό βάρος.