
Με ένα ελβετικό ρολόι ακριβείας έμοιαζε ο μηχανισμός που είχε στηθεί πίσω από την Υπηρεσία Δόμησης Ρόδου, όπως περιγράφει στην εισαγγελική της πρόταση η αντιεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, Μαρία Αγγελούδη.
Η εισαγγελική λειτουργός υπογραμμίζει ότι στην Πολεοδομία Ρόδου είχε δημιουργηθεί μια εγκληματική οργάνωση που λειτουργούσε με ιεραρχία, σαφείς ρόλους και επαναλαμβανόμενη δράση, η οποία επένδυε τα κέρδη της προκειμένου να τα νομιμοποιήσει.
Το κύκλωμα λειτουργούσε με επτά βασικούς πρωταγωνιστές, πέντε υπάλληλοι της ΥΔΟΜ Ρόδου και δύο ιδιώτες πολιτικοί μηχανικοί. Στόχος τους ήταν να εκδίδουν πλαστές ή παράτυπες οικοδομικές άδειας, να διεκπεραιώνουν υποθέσεις με οικονομικά ανταλλάγματα, ακόμα και με παραποίηση δημοσίων εγγράφων.
Πώς δρούσαν
Όπως αναφέρει η αντιεισαγγελέας Πλημμελειοδικών, μοναδικός στόχος του κυκλώματος της Πολεοδομίας Ρόδου ήταν ο παράνομος πλουτισμός.
Σύμφωνα με την «Δημοκρατική», η κυρία Αγγελούδη υπογραμμίζει στην 96σέλιδη πρότασή της, ότι το κύκλωμα εντόπιζε παλιές ανενεργές οικοδομικές άδειες, τις οποίες τροποποιούσε ή τις επαναχρησιμοποιούσε παράνομα.
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της Δικαιοσύνης, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι ενέκριναν φακέλους με ψευδή ή τροποποιημένα στοιχεία, ενώ από την πλευρά τους οι ιδιώτες μηχανικοί είχαν το ρόλο του μεσάζοντα. Έφερναν δηλαδή τους «πελάτες» που ήταν ξενοδόχοι ή επιχειρηματίες του νησιού σε επαφή με την εγκληματική οργάνωση που λειτουργούσε εντός της Υπηρεσίας Δόμησης.
Κωδικοποιημένες συνομιλίες
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης, η αντιεισαγγελέας Πλημμελειοδικών υπογραμμίζει ότι τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις για να συνεννοούνται σχετικά με τη δράση τους.
Παράλληλα, τις περισσότερες φορές επέλεγαν να έχουν επαφές από κοντά, ενώ όταν αυτό δεν ήταν εφικτό χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων με end-to-end κρυπτογράφηση.
Τα αρχηγικά μέλη
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση είχαν ο 56χρονος αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης και η 48χρονη μηχανικός, για τους οποίους είχαν οριστεί και υψηλά ποσά εγγυοδοσίας.
Μάλιστα, η κυρία Αγγελούδη απορρίπτει ως αβάσιμες τις προσφυγές των δύο προσώπων, τονίζοντας ότι η πραγματική εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης δεν είναι αυτή που υποστηρίζουν.
Ειδικότερα για τον 56χρονο αναπληρωτή διευθυντή της ΥΔΟΜ Ρόδου η αντιεισαγγελέας αναφέρει ότι ο ισχυρισμός ότι δεν έχει να πληρώσει τις 30.000 ευρώ της εγγυοδοσίας είναι αβάσιμος.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο 56χρονος και η οικογένειά του έλαβαν 800.000 ευρώ από την πώληση αγροτεμαχίου, ενώ η περιουσία του περιλαμβάνει ακίνητα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ στην οικία του βρέθηκαν πάνω από 28.000€.
Από την πλευρά της η 48χρονη πολιτικός μηχανικός, που δήλωσε και αυτή… αδυναμία πληρωμής, φαίνεται πως κατέχει πολυτελή ακίνητα, ενώ είναι μέτοχος και διαχειρίστρια σε τεχνικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Μάλιστα, η 48χρονη συμμετείχε ενεργά σε τροποποιήσεις αδειών για ξενοδοχείο της οικογένειάς της!