Σαρωτικό το πέρασμα της κακοκαιρίας

Σοβαρές πληγές αφήνει στο πέρασμά της η κακοκαιρία που επελαύνει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα. Μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν στις Κυκλάδες, όπου η Πάρος και Μύκονος κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε χθες η Κρήτη, όπου η σφοδρή βροχόπτωση προκάλεσε προβλήματα κυρίως στην περιοχή των Χανίων.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το φαινόμενο θα συνεχιστεί μέχρι και σήμερα το απόγευμα και γι’ αυτό χθες εστάλησαν μηνύματα από το «112» στους κατοίκους των Δωδεκανήσων, της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας με τα οποία τους ζητήθηκε να παραμένουν ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ενδεικτικές της έντασης του επεισοδίου είναι οι μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: Ο μετεωρολογικός σταθμός στο Νεροκούρου Χανίων κατέγραψε, χθες, μέσα σε λίγες ώρες, 134 χιλιοστά βροχής, όταν το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαν καταγραφεί συνολικά 160 χιλιοστά.

Στη Σούδα και σε άλλες περιοχές του Νομού Χανίων οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, εγκλωβίζοντας οδηγούς στα οχήματά τους, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα προκλήθηκαν και στο αεροδρόμιο Χανίων, όπου ακυρώθηκαν πτήσεις ή πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση.

Ζημιές

Αντιμέτωπα με θυελλώδεις άνεμους και καταρρακτώδεις βροχές βρέθηκαν πολλά νησιά του Αιγαίου. Στη Σύρο δρόμοι πλημμύρισαν, στη Ρόδο ιστιοφόρο που ήταν αγκυροβολημένο στη μαρίνα Μανδρακίου βυθίστηκε ύστερα από εισροή υδάτων, ενώ στη Χίο θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν το πλοίο «Νήσος Ρόδος» ενώ προσπαθούσε να δέσει στο λιμάνι του νησιού, όπου έσπασαν και οι κάβοι. Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σε Πάρο, Μύκονο, Τήλο, Σύμη, Κω και Ρόδο, ενώ σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδα, στην Πάτρα, στην Κόρινθο, στη Λάρισα αλλά και στην Εύβοια σημειώθηκαν καταστροφές σε καλλιέργειες λόγω των χαλαζοπτώσεων.

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μύκονο και την Πάρο, οι οποίες επλήγησαν σοβαρά τη Δευτέρα, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ο δήμαρχος Μυκόνου Χρήστος Βερώνης θεωρεί ότι το νησί πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Στην Πάρο, η οποία δέχτηκε τόνους νερού σε λιγότερο από δύο ώρες, οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και κατέληξαν στη θάλασσα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και τουλάχιστον 13 άτομα απεγκλωβίστηκαν με παρέμβαση των συνεργείων διάσωσης και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, ενώ ζημιές έχουν υποστεί εκτός από ιδιωτικά κτίρια και οι υποδομές του νησιού. Σχεδόν ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νησιού έχει παραλύσει και κτίρια «πνίγηκαν» στη λάσπη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, στη Μύκονο μέσα σε λίγες ώρες καταγράφηκαν από τον σταθμό της ΕΜΥ 100 χιλιοστά βροχής και 70 χιλιοστά στη Νάουσα της Πάρου, όταν τέσσερις σταθμοί στη γειτονική Νάξο δεν κατέγραψαν περισσότερα από 10 χιλιοστά βροχής. Οπως εξήγησε, τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν τη μεγάλη ραγδαιότητα που είχε τοπικά το φαινόμενο, δηλαδή τις μεγάλες ποσότητες βροχής που έπεσαν σε μικρή γεωγραφική περιοχή, γεγονός στο οποίο οφείλονται οι καταστροφές.

Πρόγνωση

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις, θα συνεχιστούν κατά διαστήματα μέχρι και σήμερα το μεσημέρι. Αύριο αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται στα ορεινά ηπειρωτικά και στην Κρήτη το απόγευμα.