Σεμνή και συγκινητική η παρουσίαση του βιβλίου της Αναστασίας Λιβεριάδη “WISPERING TO MY DAUGHTER”

Την Κυριακή 6 Απριλίου, στις 3.00 μμ στην Αίθουσα Διαλέξεων Lyceum του Alphington Grammar, Old Alphington Road, παρουσιάστηκε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η ιστορική αυτοβιογραφία της Αναστασίας Γκέσσα-Λιβεριάδη, με τίτλο WISPERING TO MY DAUGHTER.

Την εκδήλωση οργάνωσε το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών (ΑΙΜΣ) με την έμπρακτη συμμετοχή του Alphington Grammar School. Την εκδήλωση τίμησαν δεκάδες φίλοι και εκτιμητές της συγγραφέως καθώς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητα, κ. Β. Παπαστεργιάδης, η Διευθύντρια του Alphington Grammar, Dr. Vivianne Nikou, ο Πρόεδρος των Κοινοτήτων και Ενοριών της Αρχιεπισκοπής, κ. Τ. Τσουρδαλάκης, ο π. Υπουργός Υγείας του Ν.Τ., The Hon. Peter Toyne, ο π. Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης, κ. Α. Σιούμης, η εκπρόσωπος του Oakleigh Grammar School, κ. Νατάσα Σπανός, εκπρόσωποι της ΑΧΕΠΑ, κ.κ. Πέτρος Πατιστέας και Ηλίας Δούφας, μέλη της οικογένειας του Στ. Λιβεριάδη κι άλλοι επίσημοι.

Μέρος του κοινού που βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου

Το νέο βιβλίο της κ. Λιβεριάδη (το τρίτο της στην σειρά) αποτελεί μία βιογραφία και ένα ιστορικό οδοιπορικό με την εξιστόρηση του οποίου αναδύονται και αποτιμούνται οι ιστορικές συγκυρίες, τα κοινωνικο-πολιτικά δρώμενα και οι προσωπικές της εμπειρίες στη διάρκεια μιας ιστορικής περιόδου, που ανέδειξε μερικά από τα πλέον κρίσιμα γεγονότα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας και της Αυστραλίας.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό η διευθύντρια του Alphington Grammar, Dr. Vivianne Nikou, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους και ακολούθησε χαιρετισμός εκ μέρους του ΑΙΜΣ, από την καθηγήτρια Δήμητρα Φλέσσα, μέλος του πολιτιστικού του ΑΙΜΣ. Ακολούθως, χαιρέτησε την ομήγυρη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, κ. Βασίλειος Παπαστεργιάδης, ΟΑΜ ο οποίος ενθουσίασε το πολυπληθές ακροατήριό του, συγκρίνοντας το οδοιπορικό της κ. Λιβεριάδη με αυτό της μητέρας του η οποία επίσης έφθασε στην Αυστραλία την ίδια χρονιά με αυτή το 1959. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας συγκινημένος αναφέρθηκε στα δύσκολα πρώτα χρόνια της εποίκησης των Ελλήνων μεταναστών, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα και στην επιμονή της κ. Λιβεριάδη να ξεπεράσει τα προβλήματα γλώσσας και διαπρέψει επαγγελματικά, αφιερώνοντας μεγάλο χρόνο της ζωής της στα κοινά ως εθελόντρια και ευεργέτης.

Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης

Ακολούθησε η σύντομη ομιλία του Καθηγητή Δρ. Αναστασίου Τάμη, αρχικά στην Αγγλική και αργότερα στην Ελληνική, οποίος αναφέρθηκε στην κ. Λιβεριάδη, στο έργο της οποίας έκανε συγκεκριμένες αναφορές από τη βιογραφική της αφήγηση. Το βιβλίο παρουσίασε στην Ελληνική ο Γενικός Γραμματέας του ΑΙΜΣ και «εθνικός» δάσκαλος της Ελληνικής στη Μελβούρνη, κ. Παναγιώτης Γκογκίδης. Το τεχνικό μέρος της οργάνωσης με τη προβολή φωτογραφιών και ήχου είχαν αναλάβει ο υπεύθυνος της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και επικοινωνίας του ΑΙΜΣ, κ. Γεώργιος Λιούκας και ο ειδικός επί των εκδόσεων του ΑΙΜΣ, κ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου. Εκ μέρους της οικογενείας της κ. Λιβεριάδη, στην οργάνωση συμμετείχαν και η θυγατέρα της Λίζα και η Ιαπωνολόγος Fay Savvaidis.

Συγκίνηση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η παρουσία εκατέρωθεν του βήματος όπου γίνονταν οι ομιλίες δύο νεαρών παιδιών, μίας Αμαλίας και ενός Εύζωνα, των αδελφών Μαρίας και Σωτηρίου Σωτηρίου, οι οποίοι με τη σοβαρότητα και το σεμνό του ύφος, αντιπροσώπευαν το μέλλον του Ελληνικού κόσμου στη Διασπορά.

Ο καθηγητής Αναστάσιος Τάμης

Στην αυτοβιογραφία της, η ευγενής συμπάροικος, κ. Λιβεριάδη, η οποία επί χρόνια υπηρέτησε ως Γραμματέας του Αυστραλιανού Ελληνικού Πολιτιστικού Συνδέσμου και της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ), και η οποία με ατέρμονες παρεμβάσεις και εισηγήσεις καθιερώθηκε ως αξιοσέβαστο πρόσωπο στην Ομογένεια, αναφέρεται στη ζωή της, στην εξέλιξη της ζήσης της, στα γεγονότα που σημάδεψαν την ψυχολογία της και διαμόρφωσαν το χαρακτήρα της, με στόχο να αφήσει το βιβλίο αυτό παρακαταθήκη και κληρονομιά δράσης στη μονάκριβη θυγατέρα της Elizabeth.

Ο κ. Γκογκίδης αναφέρθηκε ότι η αφήγηση ξεκινά από τα πρώτα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1930, όταν ορφανή από μητέρα, αισθάνεται, ως παιδί, την αγάπη της για τον μορφωμένο της πατέρα να αυξάνει, και δένεται μαζί του, ταυτόχρονα ζει κακή τη τύχη την αστοργία της μητριάς της, ακολουθούν τα δύσκολα μαθητικά χρόνια, που καθορίζονται από κοσμογονικές εξελίξεις, την κήρυξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, την Ιταλο-Γερμανική Κατοχή στη γενέτειρά της την Πτολεμαΐδα της Μακεδονίας, για να ακολουθήσουν τα πέτρινα χρόνια , της αδελφοφάγου καταστροφής, του Εμφυλίου Πολέμου. Εδώ αναλύονται πώς έβλεπε ένα παιδί την εξέλιξη των γεγονότων, τις ενδο-οικογενειακές σχέσεις, τις σχέσεις με τον αδελφό της, Αθανάσιο Γκέσσα, πώς αξιολογούσε τη νοοτροπία ενός τυραννισμένου λαού. Ακολουθούν τα χρόνια της πρώτης νεότητας, η έξοδος από την Πτολεμαΐδα, η εγκατάσταση στην Αθήνα, η φοίτησή σε τομείς που είχαν σχέση με την ανθρώπινη υγεία, ψυχική και σωματική, οι πρώτες προσωπικές της σχέσεις, και η έξοδος από την Ελλάδα για την μακρινή Αυστραλία.

Στην Αυστραλία, τελικά εγκαθίσταται στη Μελβούρνη, όπου προσφέρει υπηρεσίες σε νηπιακούς σταθμούς της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και ακολουθεί η ποικίλη και άκρως ενδιαφέρουσα επαγγελματική της εξέλιξη στο χώρο της ψυχιατρικής επιστήμης και φροντίδας, όπου διακρίνεται για το επαγγελματικό της ήθος, τη διαρκή μέριμνα και φροντίδα και αναδεικνύεται πρωτοπόρος και ηγερία στο χώρο προσφοράς του κρατικού συστήματος υγείας. Στο βιβλίο αναδεικνύονται άγνωστες για τον Αυστραλιώτη Ελληνισμό πτυχές της επιτυχούς επαγγελματικής ανέλιξης και προσφοράς, τιμητικές και καταξιωμένες θέσεις που απόλαυσε στα χρόνια 1970-1990, και τις οποίες θέσεις τίμησε με την ταπεινότητα και το συγκρατημένο ύφος που την διακρίνει.

Παντρεύτηκε, αρχικά τον άνδρα, με τον οποίον απέκτησε τη μονάκριβη θυγατέρα της, τη Λίζα, στη συνέχεια έναν καταξιωμένο και ευγενή ψυχίατρο και στη συνέχεια τον αείμνηστο Εκπαιδευτικό Σύμβουλο και Κλασικό Φιλόλογο, Παναγιώτη Λιβεριάδη, αναπτύσσοντας παράλληλα, μια απαράμιλλη δράση στα πολιτιστικά δρώμενα της Αυστραλίας, μέσα από την ποίηση και τη πεζογραφία αλλά και μέσα από την προσφορά για την πολιτισμική εξύψωση της Ομογένειας. Κράτησε για τον εαυτό της πάντα ένα ταπεινό φρόνημα συμμετοχής και προσφοράς, χωρίς να διεκδικεί η ίδια αξιώματα και διακρίσεις. Πνεύμα ακέραιο και έντιμο, φωνή αδέκαστη και με γνώμονα την τεκμηρίωση και το ήθος, αποτέλεσε και αποτελεί σπάνιο μόρφωμα ανθρωπιάς.

Ο Παναγιώτης Γκογκίδης

Αποσπάσματα από τα τέσσερα μεγάλα Κεφάλαια του βιβλίου που σκορπούσαν συγκίνηση ανέγνωσε και ανέλυσε ο κ. Γκογκίδης, καταδεικνύοντας τον αφόρητο παιδικό πόνο, τα δύσκολα και κακοτράχαλα χρόνια του Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, αργότερα τα χρόνια του εποικισμού στην Αυστραλία και τα χρόνια της επαγγελματικής και επιστημονικής της αποκατάστασης. Φανερά συγκινημένη ακολούθησε στο βήμα η κ. Λιβεριάδη, η οποία αφού εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου ως παρακαταθήκη για την κόρη της, τελικά εξέδωσε το βιβλίο, για να ενθαρρύνει κι άλλους να δημοσιοποιήσουν την ιστορία τους, για να αντλήσουν παραδείγματα θάρρους και καρτερικότητας και οι νεότεροι. Η κ. Λιβεριάδη ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της εκδήλωσης και την βοήθησαν να εκδώσει την αυτοβιογραφία της. Την εκδήλωση έκλεισε η θυγατέρα της συγγραφέως, Λίζα, η οποία ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της παρουσίασης.

Μετά την παρουσιάση ακολούθησε δεξίωση που οργάνωσε γενναιόδωρα η Αντιπρόεδρος κ. Χριστίνα Κοτσιφάκη εκ μέρους του ΑΙΜΣ ενώ μέρους του ΑΙΜΣ, η Προεδρεύουσα, κ. Θεοφανή Καραμπάτσα, θα προσφέρει λουλούδια στην τιμώμενη.

The post Σεμνή και συγκινητική η παρουσίαση του βιβλίου της Αναστασίας Λιβεριάδη “WISPERING TO MY DAUGHTER” appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.