Σε τρεις φάσεις τα αντίποινα της Ε.Ε. στον πόλεμο των δασμών με τις ΗΠΑ

Κλιμακώνεται ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος – Μετά την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά στους δασμούς Τραμπ – Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε δασμούς που αγγίζουν τα 21 δισ. ευρώ – Σε τρεις φάσεις η υλοποίηση των δασμών

Ο πόλεμος των δασμών που έχει φέρει σε τροχιά σύγκρουσης τις ΗΠΑ με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη συνεχίζεται με αμείωτη ένταση χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την κατάληξη του παρά μόνο ότι θα έχει κόστος. Το απόγευμα της Τετάρτης (9/4) η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την πρώτη της απάντηση στους δασμούς Τραμπ λίγες ώρες μετά την απόφαση της Κίνας να επιβάλει νέες επιβαρύνσεις 84% στα αμερικανικά προϊόντα ως απάντηση στο 104% του Αμερικανού Προέδρου σε βάρος της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε δασμούς που αγγίζουν τα 21 δισ. ευρώ ως απάντηση στο 25% του Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο, ενώ από σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ επιπλέον επιβαρύνσεις 20% σε όλα προϊόντα από τα 27 κράτη μέλη που εισάγονται από τις ΗΠΑ με την απάντηση των Βρυξελλών να εκκρεμεί.

Οι ευρωπαϊκοί δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα θα τεθούν σε ισχύ σε τρεις φάσεις. Οι πρώτοι από τις 15 Απριλίου, οι επόμενοι θα ισχύσουν από τα μέσα Μαΐου και οι τελικοί θα ακολουθήσουν τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δασμοί της 15ης Απριλίου θα αφορούν δασμούς για προϊόντα αξίας 3,9 δισ. ευρώ που πωλούν οι ΗΠΑ σε χώρες της ΕΕ. Ένα μήνα αργότερα, στις 15 Μαΐου, άλλα 13,5 δισ. ευρώ αγαθών θα επηρεαστούν, ακολουθούμενα από άλλα 3,5 δισ. ευρώ από την 1η Δεκεμβρίου.

Τα ακριβή προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν οι ευρωπαϊκοί δασμοί θα γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ώρες.

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι δασμοί που ενέκριναν οι Βρυξέλλες αγγίζουν τα 21 δισ. ευρώ.

Θα περιλαμβάνουν προϊόντα όπως η σόγια από τη Λουιζιάνα, διαμάντια, αγροτικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.

Αναγκαίο κακό οι δασμοί λένε οι Ευρωπαίοι

«Η ΕΕ θεωρεί τους δασμούς των ΗΠΑ αδικαιολόγητους και επιζήμιους, προκαλώντας οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η ΕΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα την προτίμησή της να υπάρξουν αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τα οποία θα ήταν ισορροπημένα και αμοιβαία επωφελή».

«Αυτά τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η Ουγγαρία αντιτάχθηκε στο πακέτο, σύμφωνα με τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ με άμεση γνώση της ψηφοφορίας, ενώ και οι άλλες 26 χώρες ψήφισαν υπέρ.

«Η κλιμάκωση δεν είναι η λύση. Τέτοια μέτρα θα προκαλούσαν περαιτέρω ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία και στους πολίτες αυξάνοντας τις τιμές. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι οι διαπραγματεύσεις, όχι τα αντίποινα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο σε ανάρτησή του στο X.

Για να μην περάσει η απόφαση 14 χώρες της Ε.Ε. θα έπρεπε να καταψηφίσουν τα αντίποινα, κάτι που θεωρούνταν απίθανο αν και κάποιες χώρες είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξουν διμερείς επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα των δασμών.

Τα αντίποινα δεν ανταποκρίνονται ακόμη στην επιβολή δασμών 20% από τον Τραμπ σε όλες τις εξαγωγές της ΕΕ, που τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη (9/4), και στον τελευταίο δασμό του 25% στα αυτοκίνητα.

Αυτό γιατί η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να κινηθεί τόσο γρήγορα όσο οι ΗΠΑ, επειδή και τα 27 κράτη μέλη πρέπει να ψηφίσουν για τυχόν νέους δασμούς και αυτό δεν είναι πάντα θετικό.

Τι ζητά ο Τραμπ από τους Ευρωπαίους

Ο Τραμπ απαιτεί από την Ε.Ε. να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, για παράδειγμα αγοράζοντας μη ρεαλιστικές ποσότητες φυσικού αερίου ή μειώνοντας τα πρότυπα ασφαλείας στα αυτοκίνητα.

Ενώ η Ευρώπη πράγματι πουλάει περισσότερα αγαθά στους Αμερικανούς, οι ΗΠΑ με τη σειρά τους απολαμβάνουν πλεόνασμα όσον αφορά τις υπηρεσίες. Συνολικά, η εμπορική σχέση των 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ έχει μειωθεί μόνο κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απάντηση της Κίνας

Η απόφαση των Ευρωπαίων ήρθε μετά την απάντηση της Κίνας, η οποία αύξησε το ποσοστό δασμών στα προϊόντα των ΗΠΑ σε 84% ως απάντηση στην κίνηση Τραμπ για επιπλέον επιβάρυνση 104% στις κινεζικές εισαγωγές προς τις ΗΠΑ.

Πρόκειται στην ουσία για μια μάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη με καμία από τις δύο να φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει προσώρας.

Για «αποσύνδεση της οικονομικής σχέσης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών» ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις κάνει λόγο ο καθηγητής Στιβ Τσανγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου SOAS China. «Αυτό θα συνεχιστεί εκτός εάν οι δύο υπερδυνάμεις καταλήξουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό», προσθέτει.

«Μιλάμε για τους δασμολογικούς συντελεστές και από τις δύο πλευρές ότι απλά δεν θα είναι πολύ βιώσιμο να συνεχιστεί μεγάλο μέρος της υπάρχουσας εμπορικής σχέσης».

Όσο για το πόσο μακριά θα φτάσει αυτό; Ο καθηγητής Τσανγκ λέει ότι δεν πιστεύει ότι η Κίνα θέλει να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά επίσης δεν θέλει να φαίνεται αδύναμη.

«Ως εκ τούτου, η Κίνα θα ανταποδώσει» τονίζει.

Ο ίδιος προβλέπει ότι ο εμπορικός πόλεμος θα συνεχιστεί «έως ότου οποιαδήποτε πλευρά δει ότι αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα»

«Νομίζω ότι μάλλον απέχουμε ακόμα αρκετά από αυτό», καταλήγει.

Στο παιχνίδι των δασμών και ο Καναδάς

Ο γείτονας των ΗΠΑ ξεκίνησε την επιβολή δασμών 25% σε ορισμένες εισαγωγές οχημάτων από τις ΗΠΑ, ως αντίποινα για την κίνηση των ΗΠΑ.

Τους δασμούς – ή τους φόρους εισαγωγής – θα πληρώσουν οι Καναδοί που αγοράζουν ορισμένα αυτοκίνητα ή τα ανταλλακτικά τους από τις ΗΠΑ. Επιβεβαιώνοντας ότι οι νέοι φόροι θα ισχύουν μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Φρανσουά-Φίλιπ Σαμπάν είπε ότι η χώρα του ανταποκρίνεται σε «αδικαιολόγητους και παράλογους» δασμούς.

Μετά την επιστροφή στην εξουσία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς ακόμη και κατά ορισμένων από τους κορυφαίους εμπορικούς του εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά. Ισχυρίζεται ότι θα αντιμετωπίσουν την αδικία στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ο Καναδάς δεν επλήγη άμεσα από τη νέα σειρά αμερικανικών δασμών – που τέθηκαν επίσης σε ισχύ τα μεσάνυχτα – αλλά η Οτάβα ήταν ήδη σε διαμάχη με την Ουάσιγκτον σχετικά με τις προϋπάρχουσες πολιτικές του Τραμπ, οι οποίες φορολογούν μια σειρά προϊόντων που μεταφέρονται πέρα ​​από τα σύνορα.

Συγκεκριμένα οι Καναδοί εισαγωγείς θα αναγκάζονται να πληρώσουν φόρο 25% σε ορισμένα αυτοκίνητα ή εξαρτήματά τους.

Οι δασμοί στα αυτοκίνητα του Καναδά έρχονται μετά την έναρξη ισχύος των φόρων εισαγωγής 25% του Τραμπ στα αυτοκίνητα που εισέρχονται στις ΗΠΑ. Οι φόροι στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων πρόκειται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Αυτές οι κινήσεις ήταν ιδιαίτερα οδυνηρές για τον Καναδά, του οποίου η αυτοκινητοβιομηχανία είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει εξοργίσει επίσης τους Καναδούς με δηλώσεις περί ανάληψης της γειτονικής χώρας. Οι καναδικοί δασμοί ακολουθήθηκαν από αντίποινα από την Κίνα αργότερα την ίδια ημέρα.

Πηγή: CNN Greece