
Εναν χρόνο εκτός ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η Κατερίνα Μπατζελή και με τη βούλα της Επιτροπής Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ). Η απόφαση, με 8 (προεδρικές) ψήφους υπέρ και 3 κατά, έχει σκληρό, παραδειγματικό τόνο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η ερμηνεία που επικράτησε πως δηλαδή η φράση για το «δεξί πέτο» από το οποίο έχουν πιάσει τον Νίκο Ανδρουλάκη υπονοούσε εκβιασμό λόγω υποκλοπών, επί της ουσίας προδιέγραφε την απόφαση: λόγω χρονικής συγκυρίας, η Μπατζελή δεν θα μπορέσει να λάβει μέρος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ούτε να θέσει υποψηφιότητα στην ΚΕ – βγαίνει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες εκτός κομματικού μηχανισμού.
«Δεν ανασκεύασε»
«Σε μια χρονική στιγμή που το Κίνημά μας δίνει έναν διαρκή αγώνα ενάντια στη συντήρηση της ΝΔ (…) η Κατερίνα Μπατζελή επέλεξε να δημιουργήσει με τη δήλωσή της μια στρεβλή δημόσια εικόνα για το Κίνημα και παρότι είχε πολλές ευκαιρίες να ανασκευάσει την απαράδεκτη αυτή δήλωσή της, κατά τις επανειλημμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις της, δεν το έκανε», ανέφερε στην ανακοίνωση της απόφασης η ΕΔΕΚΑΠ. Τα μειοψηφούντα μέλη (Παντελής Καμάς, Γιώργος Αναγνώστου, Ειρήνη Σενετάκη) κατέβαλαν προσπάθεια για απαλλαγή. «Από τις εξηγήσεις που δόθηκαν από την ίδια την απολογούμενη δεν προέκυψε καμία πρόθεση να αμφισβητηθεί ο πρόεδρος του Κινήματος ή να υπάρξει παρέκκλιση από την πολιτική στρατηγική του Κινήματος. Αντιμετωπίζουμε ένα κατηγορητήριο συνταχθέν με τεκμήριο την κοπτοραπτική, που κάνει η γνωστή “Ομάδα Αλήθειας” στα βίντεό της», ανέφεραν τα τρία μέλη.
Τι υποστήριξε
Η πρώην υπουργός, στα 25 λεπτά που εξηγούσε τη θέση της στη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδέχτηκε ότι η δήλωσή της μπορεί να ήταν ατυχής, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως έχει απόλυτη επίγνωση πως υπάρχει προειλημμένη απόφαση από την ΕΔΕΚΑΠ. Ζήτησε την πλήρη απαλλαγή της και φέρεται να εξήγησε πως η φράση για το «δεξί πέτο» δεν αφορούσε τις υποκλοπές και πως η ίδια το εξήγησε στην τηλεφωνική της επικοινωνία με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλο. «Φυσικά και δεν εννοούσα ότι η ΝΔ μάς κρατά από το πέτο. Είναι δυνατόν να αποδίδεται στη φράση μου οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία; Οταν μάλιστα στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής μου είχα ήδη χαρακτηρίσει τοξική και λανθασμένη τη στάση του Νίκου Παππά, που μας κατηγορούσε ότι μας κρατούν από το “δεξί πέτο”;», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημά της, ξεκαθαρίζοντας πως τάσσεται υπέρ της αυτόνομης πορείας του κόμματος. «Η ανάρτηση μέρους της τοποθέτησής μου από την “Ομάδα Αλήθειας” είχε αυτή τη σκοπιμότητα, δηλαδή να αποδομήσει τον λόγο μου και τα επιθυμητά από τη ΝΔ σενάρια περί ώσμωσης», σχολίασε στο κείμενο που κατέθεσε – επί της ουσίας, η Μπατζελή υποστήριξε ότι έφτασε μέχρι την ΕΔΕΚΑΠ ακριβώς εξαιτίας του βίντεο που δημοσίευσε η Ομάδα Αλήθειας. Στη συνεδρίαση φέρεται να άφησε αιχμές για την κομματική λειτουργία: «Κάποιοι φαντάστηκαν κρίση και αμφισβήτηση (…) Από σεβασμό και μόνο στα κομματικά όργανα εμφανίστηκα σήμερα και δεν τοποθετήθηκα δημόσια». Σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους τόνισε εκ νέου πως δεν έθεσε θέμα υποκλοπών: «Η “Ομάδα Αλήθειας” έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία. Βρέθηκα στο Πειθαρχικό από δικό της κατασκεύασμα».
«Ακραία απόφαση»
Τι μέλλει γενέσθαι; «Δεν ήλθα σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος, δεν υπονόμευσα αποφάσεις οργάνων, δεν συνέβαλλα στην απώλεια της αξιοπιστίας και στη συρρίκνωση της δύναμής του Κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ στην διαχρονική του πορεία, εξέπεμπε καθαρό λόγο, διεύρυνε την κοινωνική και πολιτική του βάση διότι γνώριζε, ότι η φοβικότητα συρρικνώνει και διχάζει», δήλωσε η Μπατζελή μετά την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «ακραία στην ιστορία του μεγάλου ΠΑΣΟΚ που μεταξύ των άλλων, είχε δημοκρατικές διαδικασίες στην λήψη αποφάσεων».
Η υπόθεσή της αποτελεί την τελευταία εσωκομματική πληγή, ύστερα από μια σειρά κακών δημοσκοπήσεων που έχουν βαρύνει το κλίμα. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Χάρη Δούκα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Η ελεύθερη έκφραση είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι θεμέλιο της δημοκρατίας και βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του», ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων. «Οι διαγραφές, ακόμη και με επιχειρήματα για αστοχίες, δεν έλυσαν ποτέ και ούτε θα λύσουν πολιτικά προβλήματα. Η παράταξη χρειάζεται ομοψυχία και σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες χτίζονται με συλλογικές λειτουργίες και συντροφικότητα».