Στασιμότητα για σχεδόν τις μισές επιχειρήσεις στον κλάδο του εμπορίου αναφορικά με τις πωλήσεις τους καταγράφουν τα στοιχεία της Ετήσιας Εκθεσης για το Ελληνικό Εμπόριο το 2024. Την ίδια στιγμή η έντονη αβεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε καθυστέρηση επενδυτικών σχεδίων για τις επιχειρήσεις αλλά και σε ταυτόχρονη συγκράτηση των καταναλωτικών αναγκών από την πλευρά των καταναλωτών, γεγονός το οποίο αναμφίβολα θα επιφέρει και επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Η Ετήσια Εκθεση για το Ελληνικό Εμπόριο, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η οποία παρουσιάστηκε χθες για 25ο χρόνο, ανέδειξε ότι το 2024 οι μικρές επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους λόγω των διεθνών πιέσεων και της αβεβαιότητας που δημιούργησαν στην αγορά, ωστόσο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το 2024 αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται έως 10 έτη στο 21% από 14% το 2023, καθώς ιδρύθηκαν νέες εταιρείες, ενώ και εκείνες με «ηλικία» 11-20 ετών αυξήθηκαν στο 34% από 28% ένα έτος πριν. Αντίθετα, επιχειρήσεις με πάνω από 40 χρόνια ζωής στην αγορά εμφάνισαν ραγδαία μείωση από 12% σε 5%, γεγονός που αντανακλά στις αποχωρήσεις από την αγορά είτε λόγω συνταξιοδότησης χωρίς μεταβίβαση της επιχείρησης είτε λόγω διακοπής της λειτουργίας της. Αρνητικά εντυπωσιακό όμως είναι ότι το 2024 σημειώθηκε μείωση των αυτοαπασχολουμένων στο εμπόριο κατά 8,9%, επιβεβαιώνοντας ότι οι παραδοσιακές «νανο»-επιχειρήσεις εγκαταλείπουν σταδιακά την αγορά.
Οι τιμές
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Σταύρος Καφούνης, περίπου 230.000 εμπορικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν σχεδόν τα δύο στα πέντε ευρώ που ισοδυναμούν με το 37,2% του συνολικού κύκλου εργασιών της οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υψηλός πληθωρισμός που προηγήθηκε την περασμένη διετία διόγκωσε σωρευτικά τις τιμές των τροφίμων, γεγονός που εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα χαμηλότερα εισοδήματα, επηρεάζοντας αρνητικά τη ζήτηση για τα άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο αναμφισβήτητα δυσκολεύονται να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών. Η άνοδος των τιμών των προμηθευτών διόγκωσε σε πρωτοφανή επίπεδα τα τελευταία εννέα χρόνια (36%) το ποσοστό των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη συνεργασία τους με κάποιον προμηθευτή.