Στον «πάγο» οι αντικειμενικέςαξίες μέχρι το 2027

Στον «πάγο» θα παραμείνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέχρι το 2027. Παρά το ράλι των τιμών που συνεχίζεται στην κτηματαγορά, ειδικά στις περιοχές όπου καταγράφεται μεγάλη ζήτηση, και το γεγονός ότι η τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών έγινε τον Ιούνιο του 2021, η κυβέρνηση επιλέγει να μην «πειράξει» τις αντικειμενικές αξίες τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Η απόφαση αυτή συνδέεται με το πρόβλημα της στέγης, το οποίο παραμένει οξύ, αλλά και την ανάγκη να συνεχιστεί ο ανοδικός ρυθμός των επενδύσεων στο real estate.

Μια αύξηση των αντικειμενικών τιμών, ειδικά στις περιοχές που έχει ανοίξει σημαντικά η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών, θα προκαλούσε ένα νέο σπιράλ ανόδου των πραγματικών τιμών που θα επηρέαζε τις τσέπες των νοικοκυριών και τον πληθωρισμό. Οι επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους θα ήταν σημαντικές ακόμα και στις περιπτώσεις που καλύπτονται από τα αφορολόγητα όρια, καθώς οι νέες τιμές θα «φούσκωναν» τα έξοδα (συμβολαιογραφικά έξοδα, τέλη μεταγραφής στο Κτηματολόγιο, αμοιβή μεσίτη) για όσους αγοράζουν ένα ακίνητο ή γράφουν ένα σπίτι στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους.

Επίσης η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα είχε αντίκτυπο στον ΕΝΦΙΑ και θα προκαλούσε ντόμινο αυξήσεων και σε άλλους φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις με μειώσεις στους άμεσους φόρους, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η μεσαία τάξη.

Αποκλίσεις

Πάντως, τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων καταγράφουν άλμα στις εμπορικές τιμές, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών να εντοπίζονται κυρίως στις ακριβές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των νότιων και βόρειων προαστίων του Λεκανοπεδίου. Για παράδειγμα, διαμέρισμα 180,66 τ.μ. του 5ου ορόφου στο Κολωνάκι, το οποίο κατασκευάστηκε το 1950, αγοράστηκε στην τιμή των 1,2 εκατ. ευρώ ή 6.642 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.150 ευρώ. Επίσης διαμέρισμα 246 τ.μ. του 4ου ορόφου στη Γλυφάδα, το οποίο κατασκευάστηκε το 2012, αγοράστηκε σύμφωνα με το συμβόλαιο στην τιμή των 1,6 εκατ. ευρώ ή 6.553 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν στην περιοχή η τιμή ζώνης ανέρχεται σε 4.250 ευρώ.

Νέες εντάξεις

Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να «τρέξει» την άσκηση της σταδιακής επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Σε πρώτη φάση, αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν περίπου 500 περιοχές σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, οι νέες εντάξεις θα γίνουν γιατί  εκκρεμούν εδώ και αρκετά χρόνια και οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις σε στρέβλωση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων καθώς οι τιμές καθορίζονται βάσει συγκριτικών στοιχείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ υπάρχει διαφορετική φορολογική μεταχείριση έναντι εκείνων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού.

 

Την ίδια ώρα, στο περίμενε βρίσκονται 12 δήμοι για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες μετά την αποδοχή των ενστάσεών τους από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για 36 περιοχές των Δήμων Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων που ανέλαβαν να επαναπροσδιορίσουν τις τιμές εκκίνησης στις συγκεκριμένες ζώνες δεν έχουν καταθέσει ακόμη τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει καθυστερήσει σημαντικά.