Στο ΣτΕ κρίνεται ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Δικαστικό ενδιαφέρον θα έχει η εβδομάδα αυτή, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή εκδικάζονται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές στον περσινό νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπου θα κριθεί αν είναι σύμφωνος με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Εναντίον του νόμου είχαν προσφύγει, σημειώνω, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) και επτά καθηγητές πανεπιστημίου ξεχωριστά, μεταξύ αυτών και ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών Πάνος Λαζαράτος. Ενώ, στο μεταξύ, η εφαρμογή του έχει ήδη ξεκινήσει με την πρόσφατη κατάθεση αιτήσεων εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης από 12 ιδιωτικά ιδρύματα για το προσεχές εκπαιδευτικό έτος. Μαθαίνω, μάλιστα, ότι οι νομικοί εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ, οι συνταγματολόγοι Ξενοφών Κοντιάδης και Γιάννης Τασσόπουλος, ζήτησαν την αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Eνωσης, σχετικό με το νομικό επιχείρημα με το οποίο νομοθετήθηκε αυτή η «παράκαμψη» του Συντάγματος στη Βουλή, ότι δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση το άρθρο 16 δεν ερμηνεύεται κατά γράμμα, αλλά με βάση το δίκαιο της ΕΕ. Περιττό να επισημάνω την πολιτική επένδυση που έχει κάνει η κυβέρνηση στον συγκεκριμένο νόμο.

Η Ιερά Σύνοδος

και η «ιερή τράπεζα»

Επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Τετάρτη και Πέμπτη, όπου μαθαίνω ότι θα συζητηθεί και το θέμα της διαρροής στα ΜΜΕ του σχεδίου ίδρυσης ψηφιακής τράπεζας με τη συμμετοχή της Εκκλησίας, που διαψεύστηκε με μια λακωνική ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας έφεραν ως υπεύθυνη για την ίδρυση της τράπεζας την εταιρεία επενδυτικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Financial Innovation Holding ΑΕ, που από το 2021 έχει ως μετόχους της τον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελο Φιλιππίδη, την Εκκλησία της Ελλάδος και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα και ιερές μονές. Ενώ πρόεδρός της είναι ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οπως μου έχουν αναφέρει πηγές μου, ο τελευταίος ήταν οπαδός του συγκεκριμένου πρότζεκτ, για το οποίο είχαν γίνει αρκετά προχωρημένες συζητήσεις και με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος. Παρ’ όλα αυτά, δεν είχε υπάρξει ποτέ επίσημη απόφαση της ΔΙΣ, όπως εξηγούν εκκλησιαστικές πηγές. Για να δούμε, λοιπόν, αν θα προκύψουν νεότερα στη συνεδρίαση…

Υποστήριξη

στον Ιμάμογλου

Στην Αγκυρα βρέθηκαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Δούκας το Σαββατοκύριακο, εκπροσωπώντας μαζί με ευρωπαίους συναδέλφους τους τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και τη Σοσιαλιστική Διεθνή στο συνέδριο του CHP, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του κόμματος του Εκρέμ Ιμάμογλου, την απελευθέρωση του οποίου ζήτησαν στις δηλώσεις και τις παρεμβάσεις τους. Ο Παπανδρέου το Σάββατο πραγματοποίησε και συνάντηση με τον πρόεδρο του CHP Οζγκιούρ Οζέλ στα γραφεία του κόμματος, από όπου κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν «να σεβαστεί όχι μόνο το κράτος δικαίου αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης και της διαφάνειας» και να απελευθερώσει όχι μόνο τον Ιμάμογλου αλλά και όλους όσοι κρατούνται άδικα.

Δούκας και στην Ξάνθη

Παρεμπιπτόντως, με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ δυσκολεύομαι μάλλον να βγάλω άκρη τελευταία. Διότι κάπου πήρε το μάτι μου ότι την Παρασκευή το απόγευμα ο Δούκας ήταν ομιλητής σε εκδήλωση στην Ξάνθη του πολιτικού δικτύου «Στάσου και Σκέψου» του Σωκράτη Ξυνίδη, με θέμα συζήτησης το αν υπάρχει «εναλλακτική προοδευτική πρόταση». Το θεώρησα λογικό, ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μιλάει σε μια εκδήλωση ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Μετά θυμήθηκα, όμως, ότι ο Ξυνίδης αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας τη διαγραφή του από το κόμμα.

«Αλήθειες και σκιές» για την Αλβανία

Το νέο του βιβλίο «Ελλάδα – Αλβανία: Αλήθειες και Σκιές» θα παρουσιάσει την ερχόμενη Πέμπτη 10 Απριλίου στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς. Στο οποίο, αντλώντας και από την πλούσια εμπειρία του ως πρώην πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, τα Τίρανα και τα Σκόπια, αναλύει τις προβληματικές εξελίξεις στις σχέσεις της Αθήνας με την Αλβανία, με αιχμή την προφυλάκιση του ομογενούς ευρωβουλευτή και τέως εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Ο Μπελέρης θα δώσει, μάλιστα, το «παρών» και ως ομιλητής, μαζί με τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Αγγελο Συρίγο.